Facebook za 2 milijardi kupil Oculus VR!

Avtor — 28.03.2014
Podjetje Oculus VR, ki je s svojimi očali za posredovanje obogatene resničnosti pred dobrim letom dni na Kickstarterju navdušilo skoraj 10 tisoč tehnoloških navdušencev, bo v kratkem podpisalo pogodbo s Facebookom za nepredstavljivi 2 milijardi dolarjev.
Facebook za 2 milijardi kupil Oculus VR!

Facebook za 2 milijardi kupil Oculus VR! (Vir slike: Kickstarter)

Podjetje Oculus VR je v svetu tehnoloških navdušencev postalo bolj znano pred dobrim letom dni, ko je na Kickstarterju želelo pridobiti 250 tisoč dolarjev denarnih sredstev za proizvodnjo njihovega prototipa: očal Oculus Rift za posredovanje obogatene resničnosti.

Spletna crowdfunding kampanja jim je odlično uspela, saj je njihov produkt v hipu postal prava uspešnica: prepričali so več kot 9.500 podpornikov, ki so projekt podprli s skupno skoraj 2,5 milijona dolarji.

Mlado podjetje si je preko Kicstarterja uspelo zgraditi tolikšen ugled, da so se zanj začeli zanimati številni investitorji in večja podjetja. Podjetju so se tako že takrat pridružili nekateri investitorji (na primer Santo Politi iz podjetja Spark Capital ter pred nedavnim še investitorja Marc Andreessen in Ben Horowitz iz investitorske družbe Andreessen Horowitz, ki sta podjetje podprla z vložkom v višini 75 milijonov dolarjev), pa tudi vodilni strokovnjaki na področju razvoja iger (John Carmack).

Oculus Rift (Vir slike: thekoalition.com)

Tokrat pa se je zgodba mladega podjetja močno zasukala. Zanj se je namreč začel zanimati nihče drug kot Facebookov ustanovitelj Mark Zuckerberg, ki meni, da Oculus Rift predstavlja tako imenovano platformo prihodnosti, ki je že dodobra spremenila pogled na svet igričarstva, a ima še ogromen potencial za širitev na preostala področja.

Facebook je nedolgo tega kupi Whatsapp za 16 milijard dolarjev >>

Ekipa Oculus VR se sedaj s Facebookom dogovarja za prevzem, in sicer v zameno za 400 milijonov dolarjev gotovine, delnice Facebooka v vrednosti 23,1 milijona ter potencialnih 300 milijonov dolarjev kot dodatek za sodelovanje. Po dogovoru sodeč bodo prostori mladega podjetja še naprej ostali v Kaliforniji, prav tako se ne bo spremenila glavna dejavnost podjetja, ki je razvoj in proizvodnja očal Oculus Rift. Do transakcije naj bi prišlo v juniju 2014.

Zuckerberg je prepričan, da bo Oculus z njihovo pomočjo postal največja družbena platforma v zgodovini obstoja računalništva, ki bo popolnoma spremenila naš način življenja. Tudi Brendan Iribe, soustanovitelj in direktor podjetja Oculus VR, je nad sodelovanjem s spletnim gigantom več kot Facebook navdušen.

Vir: Venture Beat

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Facebook oglaševanje

Facebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase.

Preberite več >>
Vse za podjetje