Fascinanten in visoko funkcionalen izum izpod rok slovenskega dijaka

17-letni dijak Jure Miklavčič je pred kratkim fasciniral z izumom pasivnega preklopnega ventila, ki bi lahko v prihodnosti učinkovito reševal problem porabe ogromnih količin pitne in neonesnažene vode v številnih gospodinjstvih.
Fascinanten in visoko funkcionalen izum izpod rok slovenskega dijaka

Fascinanten in visoko funkcionalen izum izpod rok slovenskega dijaka (Vir fotografije: osebni arhiv Jureta Miklavčiča)

»Ideja za ventil se mi je porodila pod tušem. Motilo me je namreč dolgo čakanje tople vode, ko pa v tem času v odtok zlijemo ogromne količine pitne, neonesnažene vode. Začel sem razmišljati, na kakšen način bi lahko to rešil,« svoje osnovne prebliske o preklopnem ventilu za vodo začne pojasnjevati 17-letni dijak Gimnazije Vič, Jure Miklavčič.

»Potem je sledilo skiciranje, iskanje, razmišljanje, prototipiranje (ki poteka še danes) in testiranje. Prototipe se na srečo da izdelati in narediti s pomočjo že obstoječih elementov, veliko pa je bilo dela predvsem s prilagajanjem v obstoječe škatlice,« razjasni mladi inovator, ki preklopnega ventila za zdaj, glede na vse nadaljnje vizije o izboljšanju, še ni dal v prodajo.

                               Fotografija: arhiv Jureta Miklavčiča

Preklopni ventil primeren za številna gospodinsjtva

Preklopni ventil v prvi vrsti lahko uporabljamo v kopalnici, da nam preusmerja vodo glede na njeno temperaturo; dokler voda ni primerna za tuširanje, jo tovrstni ventil namreč preusmeri v namenski zbiralnik, ko pa voda doseže tisto pravo temperaturo, ventil preklopi in preusmeri vodo na tuš.

Jure Miklavčič poudarja, da poleg primarne uporabe lahko ventil uporabljamo praktično kjerkoli, kjer bi potrebovali to funkcijo – pri tem izpostavlja preusmerjanje vode glede na temperaturo. Kot primer navaja rastlinjak, kjer teče voda 23 stopinj Celzija in ne sme preseči te temperature, saj bi hipotetično gledano slednja lahko uničila rastline. S tem namenom bi v rastlinjakih lahko imeli vgrajen tovrsten ventil in če bi slednji zaznal, da je voda presegla dano temperaturo, bi jo varnostno preusmeril drugam.

V nadaljnjih vizijah se izrisuje tudi lasten laboratorij …

Vse skupaj pa vsekakor ne bo ostalo zgolj pri preklopnem ventilu. »Verjetno bom študiral kakšno tehnično smer, potem pa slednjo nadgradil z menedžementom ali ekonomijo. Rad bi imel svoj laboratorij, kjer bi še naprej lahki razvijal, nadgrajeval sisteme in inoviral,« ima svoje nadaljnje vizije že jasno izkristalizirane mladi in perspektivni dijak, ki se bo kmalu udeležil tudi mednarodnega tekmovanja Energy Globe Award.

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje