Finalisti tekmovanja Start:up Slovenija

Avtor — 13.04.2011
Izmed 26 prijavljenih podjetij je že bilo izbranih 5 finalistov, ki bodo svoj poslovni načrt zagovarjali pred celotno strokovno-investitorsko komisijo tekmovanja. Zagovori bodo potekali v četrtek, 14. aprila, od 15h do 18h v Tehnološkem parku Ljubljana.
Finalisti tekmovanja Start:up Slovenija

Finalisti tekmovanja Start:up Slovenija (slika: sxc.hu).

Tekmovanje Start:up Slovenija bo sicer vrhunec doživelo v sredo, 20. aprila, na 31. konferenci o podjetništvu in inoviranju PODIM. Zmagovalec bo med drugim prejel 10.000 evrov za financiranje podjema in sodelovanje v programu CEED Top Class v vrednosti 5.000 evrov.

Na tekmovanje so se prijavila podjetja iz vse Slovenije. Največ podjetij, skoraj polovica, se ukvarja z računalniškimi rešitvami, sledijo telekomunikacijske in elektronske rešitve, kreativa in design, strojništvo, gradbeništvo, izobraževanje in druge.

V nadaljevanju predstavljamo izbrane finaliste, ki so razvrščeni po abecednem redu.

DiaGenomi d.o.o.

Lani ustanovljeno podjetje je redni član Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja in se ukvarja z razvojem in zagotavljanjem storitev in rešitev na različnih področjih molekularne biologije.

Podjetje je zmagalo na natečaju za Najboljši poslovni načrt 2011 Tehnološkega parka Ljubljana, se uvrstilo v finale Rektorjeve nagrade Univerze v Ljubljani in Podjetne Primorske.

Intelius d.o.o.

Leta 2008 ustanovljeno in globalno usmerjeno podjetje je reden član podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru Tovarne podjemov. Razvija spletno rešitev Flowr, ki jo nekateri svetovni mediji označujejo kot Facebook za podjetja.

V 9 mesecih od objave na spletu so uspeli pridobiti preko 5.000 podjetij, univerz in drugih institucij. Podjetje je prejelo številne mednarodne nagrade (Seedcamp, Plugg, Enterprise 2.0), na Slovenskem forumu inovacij pa je Flowr dobil nagrado za najboljšo inovacijo v kategoriji inovativnih storitev.

Mesi d.o.o.

Podjetje je bilo ustanovljeno lani in je redni član Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja in eden od zmagovalcev Rektorjeve nagrade Univerze v Ljubljani za naj inovacijo.

Ukvarja se z razvojem inovativnih medicinskih pripomočkov. Prvi projekt, s katerim se podjetje uveljavlja na trgu, je medicinska naprava ABPI MD, namenjena zgodnjemu odkrivanju periferne arterijske bolezni (PAB), in sicer s pomočjo metode merjenja gleženjskega indeksa.

Modro oko d.o.o.

Prav tako lani ustanovljeno podjetje predstavlja spin-off Instituta Jožef Stefan, ki danes deluje kot redni član Tehnološkega parka Ljubljana. Ustanovila sta ga raziskovalca na omenjenem inštitutu, od koder sta z licenčno pogodbo prenesla znanja, razvita skozi več evropskih raziskovalnih projektov.

Poslanstvo podjetja je izdelava pametnih interaktivnih rešitev za vizualizacijo in manipulacijo kompleksnih podatkov. Glavni produkt podjetja je SearchPoint, ki je v fazi prototipa. Ustanovna člana že sodelujeta s podjetji kot so Microsoft, Google, Yahoo, Telefonica, British Telecom, Accenture in UN FAO.

R3 d.o.o.

Podjetje, ki je bilo prav tako ustanovljeno lani, deluje v okviru Mrežnega podjetniškega inkubatorja savinjske regije. Glavna storitev, s katero podjetje že ustvarja prihodke, je spletni produkt DoubleRecall, ki predstavlja nov oglaševalski format in inovativno rešitev za monetizacijo spletnih in mobilnih vsebin.

Podjetje trenutno zaposluje 6 ljudi, od tega tri razvijalce in tri poslovne strokovnjake. Celotna ekipa se v začetku maja za šest mesecev seli v Silicijevo dolino, kjer namerava nadgraditi in izboljšati svojo rešitev, da bo primerljiva in konkurenčna najboljšim na svetu.

Vir: Petkovšek Štakul, Jana. Znani finalisti tekmovanja Start:up Slovenija. Gazela.dnevnik.si, 12.4.2011.


Oznake: , ,