Kaj je finančno zavarovanje javnih naročil?

Finančna zavarovanja pri javnih naročilih so izdana po naročilu ponudnikov, namenjena pa so zavarovanju interesov naročnika pri izvedbi javnih naročil, kot so npr. resnost pridobljenih ponudb, pravočasno dokončanje in kakovostno izvedbo pogodbenega dela ter odpravo napak v garancijskem roku.
Kaj je finančno zavarovanje javnih naročil?

Kaj je finančno zavarovanje javnih naročil? (Vir slike: sxc.hu)

Za različne vrste poslov se uporabljajo različne vrste garancij. Naročniki javnih naročil lahko od ponudnikov zahtevajo predložitev katerega koli finančnega zavarovanja (bančna garancija, kavcijsko zavarovanje pri zavarovalnicah, menice ter celo denarni depozit).

Naročniki se za vrsto finančnega zavarovanja odločijo na podlagi večih kriterijev. Gledajo predvsem na uporabnost finančnega zavarovanja, možnost brezpogojnega unovčenja, dolžino trajanja postopka unovčitve, potrebne dokumente in druge vidike.

S storitvenimi bančnimi garancijami (mednje uvrščamo bančno garancijo za resnost ponudbe, za dobro in pravočasno izvedeno pogodbenih obveznosti in za odpravo napak v garancijskem roku) banka zagotavlja, da bo dobavitelj oziroma izvajalec (torej naročnik garancije) opravil določeno storitev. Če storitve ne opravi, se bančna obveznost spremeni v denarno in banka izplača upravičencu znesek garancije.

V praksi pogosto ponudniki naročnikom večkrat predložijo bančno garancijo, v kateri je zapisano, da bo izplačana »v skladu s poslovno politiko banke« ali »pod pogojem«. Bančna garancija, ki vsebuje takšen ali podoben tekst, ni brezpogojna.

Naročnik v razpisni dokumentaciji predpiše vrsto finančnega zavarovanja, način predložitve, višino, roke, med drugim tudi trajanje finančnega zavarovanja in vzorec finančnega zavarovanja, pri tem pa morajo ponudniki kot sestavni del ponudbene dokumentacije predložiti samo bančno garancijo za resnost ponudbe.

Vir: Verlag Dashöfer

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje