Fran.si – Google slovenskih slovarjev

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je ob izidu druge, dopolnjene izdaje Slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) predstavil nov spletni slovarski portal Fran.si. Portal obsega 20 slovarjev z več kot pol milijona slovarskih opisov in predstavlja Google slovenskih slovarjev.
Fran.si – Google slovenskih slovarjev

Portal služi kot iskalnik po celotni bazi slovarjev. (vir: fran.si)

Spletni portal www.fran.si, ki je ime dobil po jezikoslovcu Franu Ramovšu, obsega šest splošnih slovarjev, pet zgodovinskih, devet terminoloških in enega narečnega, na voljo pa sta tudi dve jezikovni svetovalnici. Portal služi kot iskalnik po celotni bazi slovarjev in tako prvič na enem mestu združuje več slovenskih jezikoslovnih priročnikov.

Še posebej zanimiv je t. i. rastoč slovar oziroma sprotni slovar slovenskega jezika (SSSJ), v katerem so zbrane besede, ki še niso registrirane v uveljavljenih slovarjih. K temu slovarju lahko obiskovalci prispevajo prek Twitterja, kmalu pa tudi prek Facebooka.

Spletišče Fran, ki zajema več kot pol milijona slovarskih opisov, vsebuje slovenščino od 16. stoletja pa vse do danes. Sčasoma se bo vsebina portala, ki posega v različne družbene kontekste ter ravni jezika, še razširjala.

Hkrati je izšel tudi Slovar slovenskega knjižnega jezika SSKJ 2 oz. druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja SSKJ, ki sta jo pripravila SAZU in Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, izdala pa Cankarjeva založba. Slovar, ki ga je 12 jezikoslovcev pripravljalo poldrugo leto, je sodobna različica SSKJ, katerega prvi zvezek je izšel leta 1970.

Sodobni slovar knjižnega jezika tako na slovenske knjižne police prihaja 44 let po izidu prvega in 23 let po izidu zadnjega zvezka SSKJ. Na voljo je tako v knjižni kot elektronski različici, saj si Slovenci doma še vedno želijo imeti knjigo v fizični obliki. SSKJ je s tem tudi »zamrznjen« oziroma nespremenjeno dostopen za daljši čas oziroma vsaj do leta 2017.

Nova različica SSKJ prinaša novosti, ki so jim botrovale bodisi družbene in gospodarske spremembe. Slovar obsega 97.669 slovarskih sestavkov, med njimi je 4521 novih, ki predstavljajo besede in besedne zveze, ki so se v slovenskem knjižnem jeziku uveljavile v obdobju po osamosvojitiv Slovenije, denimo porjavitev, pajkice, všečkati, tris, al dente, kondomat, pomladnik, tajkun. Po novem imajo samostalniki, ki označujejo ženske osebe polnopomenske razlage – igralka, lastnica, posodobljene so tudi nekatere naglasne značilnosti besed, denimo pri besedi iglu, nekatera gesla pa imajo razširjen pogled, denimo pojmi družina, transvestit, levičar, desničar. 

Pa vi, všečkate SSKJ 2? 

všečkati: na spletu, zlasti v družabnih omrežjih, označiti kaj kot ugajajoče, všečno: všečkati članek, fotografijo, komentar.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje