Fran.si – Google slovenskih slovarjev

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je ob izidu druge, dopolnjene izdaje Slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) predstavil nov spletni slovarski portal Fran.si. Portal obsega 20 slovarjev z več kot pol milijona slovarskih opisov in predstavlja Google slovenskih slovarjev.
Fran.si – Google slovenskih slovarjev

Portal služi kot iskalnik po celotni bazi slovarjev. (vir: fran.si)

Spletni portal www.fran.si, ki je ime dobil po jezikoslovcu Franu Ramovšu, obsega šest splošnih slovarjev, pet zgodovinskih, devet terminoloških in enega narečnega, na voljo pa sta tudi dve jezikovni svetovalnici. Portal služi kot iskalnik po celotni bazi slovarjev in tako prvič na enem mestu združuje več slovenskih jezikoslovnih priročnikov.

Še posebej zanimiv je t. i. rastoč slovar oziroma sprotni slovar slovenskega jezika (SSSJ), v katerem so zbrane besede, ki še niso registrirane v uveljavljenih slovarjih. K temu slovarju lahko obiskovalci prispevajo prek Twitterja, kmalu pa tudi prek Facebooka.

Spletišče Fran, ki zajema več kot pol milijona slovarskih opisov, vsebuje slovenščino od 16. stoletja pa vse do danes. Sčasoma se bo vsebina portala, ki posega v različne družbene kontekste ter ravni jezika, še razširjala.

Hkrati je izšel tudi Slovar slovenskega knjižnega jezika SSKJ 2 oz. druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja SSKJ, ki sta jo pripravila SAZU in Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, izdala pa Cankarjeva založba. Slovar, ki ga je 12 jezikoslovcev pripravljalo poldrugo leto, je sodobna različica SSKJ, katerega prvi zvezek je izšel leta 1970.

Sodobni slovar knjižnega jezika tako na slovenske knjižne police prihaja 44 let po izidu prvega in 23 let po izidu zadnjega zvezka SSKJ. Na voljo je tako v knjižni kot elektronski različici, saj si Slovenci doma še vedno želijo imeti knjigo v fizični obliki. SSKJ je s tem tudi »zamrznjen« oziroma nespremenjeno dostopen za daljši čas oziroma vsaj do leta 2017.

Nova različica SSKJ prinaša novosti, ki so jim botrovale bodisi družbene in gospodarske spremembe. Slovar obsega 97.669 slovarskih sestavkov, med njimi je 4521 novih, ki predstavljajo besede in besedne zveze, ki so se v slovenskem knjižnem jeziku uveljavile v obdobju po osamosvojitiv Slovenije, denimo porjavitev, pajkice, všečkati, tris, al dente, kondomat, pomladnik, tajkun. Po novem imajo samostalniki, ki označujejo ženske osebe polnopomenske razlage – igralka, lastnica, posodobljene so tudi nekatere naglasne značilnosti besed, denimo pri besedi iglu, nekatera gesla pa imajo razširjen pogled, denimo pojmi družina, transvestit, levičar, desničar. 

Pa vi, všečkate SSKJ 2? 

všečkati: na spletu, zlasti v družabnih omrežjih, označiti kaj kot ugajajoče, všečno: všečkati članek, fotografijo, komentar.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje