Vsebine predsedovanja Slovenije EU dostopne na spletu

Avtor Matej Merljak — 22.12.2007
Komentiraj!
Družba Gama System, redni član Tehnološkega parka Ljubljana, je skupaj s skupino Telekom Slovenije vzpostavila sistem za prenos in arhiviranje videovsebin predsedovanja Evropski uniji in konferenc za novinarje kabineta predsednika vlade RS prek spleta in mobilnih omrežij.
Vsebine predsedovanja Slovenije EU dostopne na spletu

Vsebine predsedovanja Slovenije EU na spletu

Omejena rešitev je prva tovrstna rešitev v Evropi, ki jo ponuja država predsedujoča EU, namenjena vsem njenim državljanom za transparentno spremljanje delovanja skupnosti in z njo povezanih aktivnosti. Storitev omogoča spremljanje novinarskih konferenc v živo iz treh lokacij na spletnem mestu, prek mobilnih telefonov in Siol TV, prav tako pa ponuja dostop do arhiva posnetkov.

Rešitev je v celoti plod domačega znanja in razvoja. Družba Gama System je zagotovila vse potrebne prilagoditve in rešitve za sinhronizacijo ter prenos vsebin, samodejno objavo videoposnetkov na mobilnem portalu in grafično skladnost s celostno grafično podobo predsedovanja. Poleg tega pa opravlja storitev samodejne sinhronizacije med mobilnim portalom in spletnim mestom. Telekom Slovenije in njene hčerinske družbe pa so zagotovile telekomunikacijske povezave in njihovo vzdrževanje, gostovanje mobilnih portalov, pretvorbo živih videovsebin v realnem času glede na zahteve mobilnih terminalov ter gostovanje vsebin. Storitev bo na voljo na spletnih straneh www.eu2008.si in www.kpv.gov.si ter na mobilnih portalih mobi.eu2008.si ter mobi.kpv.gov.si.

»Gre za nov, uporabniku prijazen sistem, ki je plod domačega znanja in razvoja,« je ob predstavitvi rešitve dejal Anže Logar, vršilec dolžnosti direktorja Urada vlade za komuniciranje. »To, kar predstavljamo danes, bo v prihodnosti nedvomno široko uporabna storitev.«

Z razvojem dinamičnega grafičnega videza mobilnih portalov EU 2008 in KPV je Gama System omogočil ogled mobilnih portalov z več kot 400 mobilnimi telefoni in več kot 150 napravami za predvajanje pretočnih videovsebin. Tehnična rešitev omogoča optimalni prikaz enake vsebine na posameznih terminalih, prilagajanje velikosti slik na širino zaslona ter prilagajanje formata slik glede na zmožnosti prikaza.

Z aplikacijo Gama System VideoUploader je omogočena samodejna objava videovsebin na spletnih in mobilnih portalih EU 2008 in KPV. Videovsebine so shranjene v arhivski del sistema, skupaj z opisnimi metapodatki, v vseh podprtih jezikih in za poljubni portal. Aplikacija vsebine oddaja na strežnike skupine Telekom Slovenija, ki vsebine nato servirajo na splet in v mobilno omrežje. Naročnik videovsebino objavi samo na spletnem portalu, rešitev Gama System pa poskrbi za pretvorbo in prenos v ustrezen mobilni portal. Spletni in mobilni portali se samodejno sinhronizirajo vsako minuto, brez naročnikovega ali izvajalčevega posega.

Vse video- in statične vsebine so dosegljive v slovenskem, angleškem in francoskem jeziku (EU 2008) oziroma v slovenskem in angleškem jeziku (KPV). Ob tem je Gama System poskrbel za prilagoditev statične vsebine spletnih portalov za prikaz na mobilnih terminalih, s katerimi je mogoče dostopati do ključnih tem predsedovanja in informacij o delovanju kabineta predsednika vlade.

Prijavi se na e-novice!