Gary Dahl, izumitelj popolnega hišnega ljubljenčka, umrl pri 78 letih

Konec marca je umrl Gary Dahl, znan po tem, da je čez noč postal milijonar z navadnimi kamni, ki jih je prodajal kot popolne hišne ljubljenčke. Njegov uspeh je dokaz, da je velikokrat bolj kot izdelek pomembna zgodba, ki stoji za njim.
Gary Dahl, izumitelj popolnega hišnega ljubljenčka, umrl pri 78 letih

Gary Dahl, izumitelj popolnega hišnega ljubljenčka, umrl pri 78 letih.

Zgodba o uspehu se je začela neke noči v baru, kjer je Gary Dahl popival s prijatelji. V opojnem ozračju je pogovor nanesel na hišne ljubljenčke in težave povezane z njimi, kot so hranjenje, sprehodi in čiščenje. V trenutku navdiha se je Gary pošalil, da on s svojim hišnim ljubljenčkom nima takšnih problemov. Njegov ljubljenček je navaden kamen. Takrat je Gary pomislil, da bi si takšnega popolnega ljubljenčka želeli tudi drugi.

Tako je ustvaril nov “izdelek” Pet Rock, kamen, ki je služil kot popolni hišni ljubljenček. Prodajal ga je za 3,95 dolarjev, kar bi danes znašalo 17,87 dolarjev. Verjetno si niti izumitelj ni predstavljal, kakšen uspeh bo doživel, saj je v le nekaj mesecih, z vrhuncem pred božičnimi prazniki leta 1975, prodal okoli 1,5 milijona kamnov, kar ga je v trenutku naredilo milijonarja.

Kamen, ki ni bil le kamen

Kupce je bolj kot to, da so dobili kamen, prepričal občutek, ki so ga imeli ob nakupu. Gary se je potrudil, da so kupci kamen dojemali kot živo stvar, ki čuti in se zaveda. Vsak kamen je bil udobno nastlan v elegantno kartonasto škatlico, z luknjicami za zrak. Ker kamen ni bil običajen hišni ljubljenček, je Gary priložil še navodila za nego, hranjenje in usposabljanje. V navodilih je med drugim pisalo, da morate kamen, ko ga vzamete iz škatle, če je vznemirjen, položiti na star časopisni papir. Kamen bo vedel, zakaj je na časopisnem papirju, in bo počakal tam, dokler ga ne odstranite.

Uspeh je trajal le nekaj mesecev (dovolj da je Gary postal milijonar). Tako hitro, kot je prodaja narasla, je tudi upadla, tako da je imel Gary na koncu na zalogi na deset tisoče neprodanih kamnov. Verjetno Pet Rock ni bil več v modi, poleg tega pa so se pojavili posnemovalci, ki so želeli na preprost način zaslužiti.

Vir: inc.com in nytimes.com

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje