Gates ni več najbogatejši Zemljan

Kot se že nekaj časa šušlja, Bill Gates je izgubil prestol najbogatejšega prebivalce našega planeta, poroča Forbes.
Gates ni več najbogatejši Zemljan

Forbes

Prehitel ga je Warren Buffett, ki mu je v zadnjem letu svoje bogastvo uspelo povečati za 10 milijard ameriških dolarjev, na 62 milijard. To mu je uspelo predvsem po zaslugi 25 odstotne rasti podjetja Berkshire Hathaway.

Buffett je sicer svojo kariero začel kot raznašalec časopisov, kasneje pa je študiral na univerzi Kolumbija. Zgoraj omenjeno podjetje je kupil že leta 1965, sprva je bilo le tekstilno podjetje. Danes to isto podjetje investira na področje zavarovanj, draguljarstva, hrane ter še na drugih področjih.

Je dober prijatelj Billa Gatesa in največji podpornik Gatesove dobrodelne organizacije, kateri je daroval za (takrat) 31 milijard dolarjev delnic svojega podjetja. 

Drugi najbogatejši prebivalec našega planeta je Mehičan Carlos Slim Helu. Pod palcem ima okoli 60 milijard ameriških dolarjev, svoje bogastvo pa je začel ustvarjati leta 1990, z nakupom mehiškega telekomunikacijskega podjetja v obdobju privatizacije. Tudi on je zelo dejaven na humanitarnem področju. Daroval je že skoraj 7 milijard dolarjev projektom za izobraževanje in izboljšanje zdravstva.

Tretji je naš stari znanec Bill Gates, njegovo premoženje je trenutno vredno okoli 58 milijard ameriških zelencev. Razlog za padec na tretje mesto je Yahoo. Ker nakup tega podjetja ni uspel, so Microsoftove delnice posledično padle za 15 odstotkov, kar pomeni nekaj milijard, ki Gatesa ločijo od prvega mesta. Letos mineva že 33 let od ustanovitve Microsofta, Gates pa napoveduje, da se podjetju obetajo dobri časi, saj bo naslednjih 10 let zelo pestrih na področju programske opreme.

Naslednja imena na lestvici so nekoliko manj znana, na 15 mestu je Rus Roman Abramovič z 41 milijardami dolarjev.

Zanimivo je, da sta med prvimi 10 le še dva Američana, kar štirje Indijci, ostali pa prihajajo iz Švedske, Nemčije, Rusije in Mehike.

Lestvico vseh 1062 milijarderjev si lahko ogledate na tej povezavi.

Vir: Forbes

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje