Gates ni več najbogatejši Zemljan

Avtor — 09.03.2008
Kot se že nekaj časa šušlja, Bill Gates je izgubil prestol najbogatejšega prebivalce našega planeta, poroča Forbes.
Gates ni več najbogatejši Zemljan

Forbes

Prehitel ga je Warren Buffett, ki mu je v zadnjem letu svoje bogastvo uspelo povečati za 10 milijard ameriških dolarjev, na 62 milijard. To mu je uspelo predvsem po zaslugi 25 odstotne rasti podjetja Berkshire Hathaway.

Buffett je sicer svojo kariero začel kot raznašalec časopisov, kasneje pa je študiral na univerzi Kolumbija. Zgoraj omenjeno podjetje je kupil že leta 1965, sprva je bilo le tekstilno podjetje. Danes to isto podjetje investira na področje zavarovanj, draguljarstva, hrane ter še na drugih področjih.

Je dober prijatelj Billa Gatesa in največji podpornik Gatesove dobrodelne organizacije, kateri je daroval za (takrat) 31 milijard dolarjev delnic svojega podjetja. 

Drugi najbogatejši prebivalec našega planeta je Mehičan Carlos Slim Helu. Pod palcem ima okoli 60 milijard ameriških dolarjev, svoje bogastvo pa je začel ustvarjati leta 1990, z nakupom mehiškega telekomunikacijskega podjetja v obdobju privatizacije. Tudi on je zelo dejaven na humanitarnem področju. Daroval je že skoraj 7 milijard dolarjev projektom za izobraževanje in izboljšanje zdravstva.

Tretji je naš stari znanec Bill Gates, njegovo premoženje je trenutno vredno okoli 58 milijard ameriških zelencev. Razlog za padec na tretje mesto je Yahoo. Ker nakup tega podjetja ni uspel, so Microsoftove delnice posledično padle za 15 odstotkov, kar pomeni nekaj milijard, ki Gatesa ločijo od prvega mesta. Letos mineva že 33 let od ustanovitve Microsofta, Gates pa napoveduje, da se podjetju obetajo dobri časi, saj bo naslednjih 10 let zelo pestrih na področju programske opreme.

Naslednja imena na lestvici so nekoliko manj znana, na 15 mestu je Rus Roman Abramovič z 41 milijardami dolarjev.

Zanimivo je, da sta med prvimi 10 le še dva Američana, kar štirje Indijci, ostali pa prihajajo iz Švedske, Nemčije, Rusije in Mehike.

Lestvico vseh 1062 milijarderjev si lahko ogledate na tej povezavi.

Vir: Forbes

Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial.

Preberite več >>
Vse za podjetje