Google pripravlja odprto kodni OCR

OCR, oziroma po angleško Optical Character Recognition, torej program za prepoznavanje pisave, je dodan predvsem k napravam kot so optični čitalniki (oziroma skenerji, po domače).

Google vedno znova dokazuje, zakaj je taka sila na področju računalniške tehnologije. Njihov razvoj ni omejen le na tisto, kar sami ocenjujejo, da jim bo prineslo dobiček, ampak izdatno podpirajo tudi različne druge, odprto kodne, projekte. Eden izmed teh je Ocropus, ki bo brezplačni nadomestek za programe, ki jih sicer dobimo zraven optičnih čitalnikov. Zelo prav bo prišel tudi uporabnikom digitalnih fotoaparatov (teh je sicer vedno več), saj bodo lahko z fotoaparatom slikali nek tekstovni dokument in to sliko z pomočjo Ocropus-a predelali v navadno tekstovno datoteko. Prepoznal pa naj bi tudi pisavo, kar pomeni da bo uporaben v različnih manjših napravah, kot so pametni telefoni in dlančniki.

Velika prednost takih odprtih programov pred zaprtimi, ki jih dobimo poleg nekatere strojne opreme, je tudi možnost poslovenjenja. Pri nas se na žalost še vedno dobi optične čitalnike, katerih programi ne poznajo naših šumnikov.

 

Vir: Google

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje