Google v vojno proti Applu tudi pri mobilnem plačevanju

Spletni velikan je kupil podjetje Softcard. S tem je cilj Googla postal zelo jasen: premagati Apple in njegov Apple Pay. Finančne podrobnosti nakupa sicer niso poznane, številna poročila pa pravijo, da je Google zanj odštel vsaj 100 milijonov dolarjev.
Google v vojno proti Applu tudi pri mobilnem plačevanju

Google Wallet je pred pomembnimi prelomnicami (Vir slike: YouTube).

Spletni velikan je z nakupom Softcarda nemudoma pokazal na Google Wallet, ki jo je dal v širšo uporabo konec leta 2011. Aplikacija omogoča, da uporabnik svoj telefon »spremeni« v denarnico in prek telefona opravlja nakupe. Google Wallet je brezplačna aplikacija za OS Android.

Nastal v času, ko mobilno plačevanje še sploh ni bilo razširjeno

Softcard je bil ustanovljen leta 2010 s strani AT&T Mobility, T-Mobile USA in Verizon Wireless, še preden je bilo govora o mobilnem plačevanju z uporabo NFC tehnologije (Near Field Communications). Softcard, ki je prej slišal na ime Isis, omogoča potrošnikom plačila v številnih trgovinah po ZDA.

Google še skrivnosten

Google si s Softcardovo tehnologijo in zmogljivostjo obeta izboljšanje za naslednjo generacijo mobilnih plačil. Softcardovi uporabniki lahko kljub novemu lastniku za zdaj nemoteno uporabljajo in plačujejo z aplikacijo. Več informacij bo tako za potrošnike kot za partnerje znanih v naslednjih tednih.

Google naj bi po poročanju tujih medijev ob tokratnem nakupu startupa načrtoval več sprememb s svojo Google Wallet. Z nakupom Softcarda si Google obeta nove moči s svojo denarnico, tako naj bi postal bolj konkurenčen ostalim storitvam. Med bolj znanimi ponudniki mobilnega plačevanja so poleg omenjenih dveh še Amazon Payments, 2Checkout, Skrill, WePay, Dwolla in drugi. Google naj bi z nakupom Softcarda odpravil še eno pomanjkljivost, omenja se širša uporaba pri ostalih ponudnikih.

Mobilno plačevanje je prihodnost

Ariel Bardin, ki je na čelu Googlovega sektorja plačil, pravi, da od leta 2011 število mobilnih plačil vztrajno narašča. To je bil tudi čas, ko Apple Pay še ni bil na voljo, konkurenca pa izredno majhna. A danes je mobilno plačevanje vse bolj pogosto, zato je pomembno, da si vsak akter najde svoje mesto. Ameriški trg za mobilna plačila naj bi leta 2019 po napovedih raziskovalnega podjetja Forrester Research dosegel vrtoglave številke, in sicer 142 milijard dolarjev.

Kaj je Google Wallet? Google Wallet omogoča brezkontaktno plačevanje, ki uporabnikom omogoča hranjenje elektronske različice kreditne kartice na pametnem telefonu. Uporabnik pametni telefon približa ali položi na čitalnik z visoko frekvenčno komunikacijsko tehnologijo kratkega dosega (NFC),  nameščen na blagajnah naprednejših trgovin in restavracij.

Več konkurence, nižje provizije?

Navdušenje pa je možno opaziti tudi drugod. Mnogi namreč potezo Googla ocenjujejo kot dobro, ne le zanj, temveč za celoten trg ter industrijo. S tem se odpira še hujši boj na področju mobilnega plačevanja, na katerem je trenutno vodilen Apple. A širša konkurenca je dobra, menijo analitiki, ki špekulirajo, da bi ravno na račun tega lahko prišlo do dodatnega znižanja cen (ponudniki zaračunavajo provizije). Mobilna plačevanja sicer ne bodo prehitela tradicionalnih oblik plačevanja, bodo pa imela pomembno vlogo v prihodnosti, vlada splošno prepričanje.

Malce pred Googlovim nakupom Softcarda se je na nakupovalni pohod podal še Samsung, ki je kupil startup LoopPay, ki omogoča ljudem plačilo prek telefonov na pravzaprav vsakem plačilnem terminalu. Lahko podobno tehnologijo pričakujemo tudi s strani Samsunga?

Google v boj za večji krog uporabnikov

Tuji mediji napovedujejo tudi, da bodo po novem imeli vsi telefoni z OS Android nameščen Google Wallet, kar bo zagotovo vplivalo na pogostejšo uporabo te oblike plačevanja. S tem upajo, da bojo spodbudili tudi večje število prodajalcev k uporabi mobilnega plačevanja.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje