Google z novo storitvijo

Avtor — 18.07.2007
Google želi povečati svoj dobiček, zato bodo uvedli novo plačljivo storitev. Svoj iskalnik bodo ponudili različnim spletnim stranem.
Google z novo storitvijo

Google bo povečal svoje dobičke.

Posvetili se bodo tudi najmanjšim internetnim stranem, cene za njih bodo od 100 dolarjev letno. S tem Google želi zaslužiti dodatne dolarje s pomočjo iskalne tehnologije, ki je  že dobro vpeljana in ne potrebuje izboljšav.

Google s tem projektom cilja na milijone spletnih strani, ki bodisi sploh nimajo svojih iskalnikov, bodisi niso zadovoljni z rezultati tistih, ki jih imajo. Glede na kvaliteto in priljubljenost Googlovega iskalnika ne gre dvomiti, da bodo z njihovimi bolj zadovoljni.

Sicer se na prvi pogled Googlova novost ne zdi ravno novost. Google je namreč že do sedaj omogočal uporabo svojega iskalnika (npr.: Firefox, AOL). Vendar gre v tem primeru za dve pomembni razliki. Prvič, strani bodo lahko izločile povezave na Googlove oglase. Drugič, iskani rezultati ne bodo prikazani na Googlovih straneh, pač pa kar direktno na strani, kjer bo iskalnik implementiran. Vzpostavitev iskalnikov niti za Google niti za kupce storitve ne bo povzročila veliko dela. Celotno storitev bo namreč možno opraviti preko spleta, na Googlu pravijo, da v manj kot desetih minutah.

Še malo statistike za konec. V juniju  je Google v ZDA po podatkih comScore opravil kar polovico vseh iskanj v ZDA. Na drugem mestu mu sledi Yahoo, ki ima 25 odstotni delež.

Google, ki je na sceni od leta 2004 je večino svojih dobičkov dobil prav s pomočjo svojega kvalitetnega iskalnika. Skupaj naj bi se jih v slabih treh letih nabralo za 5.8 milijarde dolarjev.

Vir: The New York Times