Govorica telesa, ki je pomembna za pogajanja

Uspešno pogajanje je več kot le govorjenje pravih stvari. Ustrezna govorica telesa je pomembna poslovna taktika, na njeno pomembnost pa kažejo tudi številne študije. V nadaljevanju si preberite, kateri gibi in kretnje so pomembni in kako okrepiti našo pojavo z govorico telesa.
Govorica telesa, ki je pomembna za pogajanja

Govorica telesa, ki je pomembna za pogajanja. (Vir slike: sxc.hu)

Posnemanje kretenj

Posnemanje kretenj osebe pomeni, da prevzamemo govorico telesa, ton in obnašanje, kar ustvarja odnos med pogajalcema. Če bo sogovorniku ideja zanimiva, se bo najverjetneje nagnil naprej in začel posnemati vaše kretnje, v nasprotnem primeru pa lahko pričakujemo nagib nazaj in prekrižane roke, je kot nasvet povedal Kenny Nguyen iz podjetja Big Fish Presentations.

“Ta pogajalski trik sem prevzel od predsednika Baracka Obame, potem ko sem opazil naslednje: tudi ko je sredi nasprotujočih si polov ali kritiziranja, prikimava z glavo in ohranja očesni stik,” je razkril Christopher Kelly iz Convene. Ugotovil je, da omenjeni trik blaži napetost in ustvarja večjo možnost dogovora tudi med stresnimi pogovori.

Pazite na svoje roke!

Ko smo živčni ali pod stresom, se to pogosto vidi na naših rokah, pravi Natalie MacNeil iz She Takes on the World. Naše roke naj zato odražajo samozavest in odločno držo. Nemirno oklepanje rok razkriva živčnost, zato lahko nasprotna stran prevzame pobudo in v pogovoru obrne situacijo v svoj prid. Kako se rešiti takšni zagati? Roke dajte v višino pod prsnim košem in sklenite prste skupaj medtem ko boste samozavestno govorili o nečem.

Vaš obraz, glava in roke so najbolj očitni deli telesa pri pogajanju. Kaj pa vaša stopala? Skrita na tleh se ne zdijo pomembna. Pa vendar jih postavite trdno na tla, s čimer boste pokazali svojo odločnost, pravi Danny Wona iz Blank Label. Stopala proti našemu sogovorcu izkazujejo spoštovanje.

Sprostite svoje telo

Pogajanja so lahko precej intenzivna, k bolj sproščenemu nastopu pa pripomore tudi sproščena drža in mehek in neagresiven nastop. To bo prispevalo tudi h graditvi zaupanja in bolj uspešnim pogajanjem, je prepričan Andrew Schrange iz Money Crashers Personal Finance

Ne pozabite na nasmeh

Pomembno je, da okolje pogajanj ne postane preveč napeto. Dogovor oziroma poslovni sporazum, ki bo uspešen, bo najverjetneje pripeljal do dolgotrajnega prijateljskega odnosa, a do tega ne more priti, če prijaznosti med strankama ni, pravi Jordan Fliegel iz Coach Up. Vendar pa – nasmeh naj bo pristen, saj nas naši sogovorniki hitro lahko razkrinkajo, ko imamo na obrazu zaigran nasmeh. Ta je predvsem znak šibkosti. V dani situaciji poskusite najti nekaj, kar vas osrečuje, sogovorniku pa namenite nasmeh. Iskren nasmeh šteje precej več, kot si mislimo.

Ohranite odprto držo

Bodite prijetni in privlačni. Pogajalci si želijo občutka, da se posel vrti okoli njih oziroma jih vsaj deloma vključuje, četudi to ni v njihovem največjem interesu. Tudi če ne bodo dobili točno tisto, kar si želijo, želijo vedeti, da je njihov sogovornik zainteresiran za njihov pogled in mnenja med pogajanji. V nasprotnem primeru ste pogoreli, opozarja Andy Karuza iz Brandbuddee.

Skrijte živčnost

Znake živčnosti ali anksioznosti bo vaš nasprotnik hitro prebral. Zaradi živčnosti pa se predvsem pripadnice nežnejšega spola rade dotikajo svojih las ali pa igrajo s svojim nakitom. To so znaki za nizko samozavest. Ne potresavajte z nogami, ne dotikajte se obraza. Bodite mirni in samozavestni v pogovoru z osebo, s katero se pogajate.

»Poker face«

Dober »poker face« je izredno pomemben, pravi Danny Boice iz Speek. »Nekoč sem slišal nekoga dejat ´Ne pogajajte se kot da ste Tony Soprano, razen, če imate v roki pištolo´. In to je res. Ljudje mislijo, da morajo na pogajanjih govoriti kot Gordon Gekko. Najboljši naredijo domačo nalogo doma, na pogajanja pridejo z močnimi dejstvi in podatki in ne kažejo svojih dlani.« Če nosite očala, jih med pogovorom ne snemajte ali dotikajte, saj boste s tem izdali vaše (živčno) pogajalsko stanje.

Ko ste na pogajanjih, se pretvarjajte, da sedite skupaj s svojo babico. To je taktika Aarona Schwartza iz Modify Watches. Poskusite govoriti čim bolj mehko, potrpežljivo razlagajte argumente, saj zadeve, ki so jasne vam, morda vašemu nasprotniku niso. Ne pozabite na nasmeh!

Pa še en zanimiv napotek: nekatere študije namigujejo, da ljudje, ki imajo s seboj več kot en predmet (mapa, torbica), veljajo za manj organizirane ljudi, pozabljivce in imajo manjšo samokontrolo. Prav zato se na sestanke raje odpravite z manjšo količino stvari. Pustite plašč in ostale nepomembne stvari v avtu ali pa pri recepciji podjetja.

Vir: inc.com

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje