BLOG MARKETING DELAVNICA

Guverner BSI: prekomerno zadolževanje škoduje finančnemu zdravju

Na novinarski konferenci po seji sveta Banke Slovenije, ki je obravnaval poročilo o finančni stabilnosti v letu 2007, je guverner Banke Slovenije dr. Marko Kranjec z Božom Jašovičom, viceguvernerjem, analiziral prekomerno zadolževanje slovenskega gospodarstva.
Guverner BSI: prekomerno zadolževanje škoduje finančnemu zdravju

Banka Slovenije

Kot glavni vir zaskrbljenosti navaja, oziroma kot je dejal sam: “Mu daje misliti” nadaljevanje tendence zadolževanja, ki je bilo lani zelo izrazito. Ocenil je, da stopnja zadolževanja ni kritična, vendar je dodal: “Nočemo presenečenj v prihodnosti.” Zaradi višjih cen posojil naj bi se posojilna aktivnost letos upočasnila in to se v prvih mesecih že kaže.

Pomenljivo je, da so edini sektor, ki ima več finančnega premoženja kakor obveznosti gospodinjstva, vendar se tudi to spreminja, saj se dolg gospodinjstev povečuje za 19 odstotkov na leto, predvsem v obliki bančnih posojil. To pomeni večjo izpostavljenost gospodinjstev različnim tveganjem.

Božo Jašovič, viceguverner, vidi nevarnost predvsem v spremenljivih obrestnih merah pri stanovanjskih posojilih: “proti naraščajočim obrestnim meram gospodinjstva nimajo orožja,” pravi Jašovič, poleg tega opozori, da gospodinjstva še naprej najemajo posojila v švicarskih frankih, kar vključuje tudi tečajna tveganja, če bi namreč ta valuta apriciirala v odnosu do evra, bi se povečale glavnice in obresti. Ena izmed novejših oblik tveganih investicij, za katere se odločajo gospodinjstva, tako Jašovič, so tudi delniški vzajemni skladi, ki so pod vplivom nihanj svetovnih borz.

Pri podjetjih se visoka gospodarska rast odraža kot povečanje celotnih finančnih obveznosti podjetij. Prej so se v povprečju povečevale za 11 odstotkov na leto, lani pa že za 26 odstotkov. Prevladujoča oblika financiranja ostaja lastniški kapital, delež dolžniškega (posojil) pa je lani dosegel 30 odstotkov. V celoti je dolg podjetij lani znašal 76 odstotkov BDP.

Naraščanje zadolženosti in slabšanje likvidnosti podjetij kaže več kazalcev. Povečal se je koeficient zadolženosti, poslabšal finančni vzvod, več je zamud pri vračanju kreditov… Vse to veča kreditno tveganje za banke in posojilojemalce ter seveda tveganje za celotno gospodarstvo.

Da bi malo omilili pesimistične napovedi oziroma analize stanja, je guverner poudaril, da je: “centralna banka v stalni pripravljenosti. Opazujemo kaj se dogaja, in tesno sodelujemo z regulatorji zavarovalniškega sistema in kapitalskega trga.”

Guverner in viceguverner sta z diplomatsko spretnostjo poskušala čim bolj omiliti svoje, sicer skrb zbujajoče poročilo. O kakšni rešitvi, tako rekoč globalnega problema prezadolženosti, ni bilo ne duha ne sluha, no, pa saj to ni v navadi naših institucij, ki samo modro opozarjajo in analizirajo dogajanje. Prav tako diplomatsko taktno je guverner pred slabim letom govoril o inflaciji, ki pa danes ni nič kaj taktna, temveč najvišja v evro območju. Posebej “pronicljiva” je ocena centralne banke, da je :”visoka cena nepremičnin posledica nezadostne ponudbe,” ali pa prevelikega povpraševanja, kakor želite. O tem, kako bi “oklestili” cene nepremičnin in tako ublažili enega glavnih vzrokov zadolženosti gospodinjstev pa nobene. Prav tako ni bilo govora o morebitnem vplivu neugodnega davčnega okolja na povečevanje dolžniškega kapitala v podjetjih.

Vse skupaj  samo v opozorilo in razmislek torej.

Vir: Delo.si

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP delavnica: Facebook oglaševanje

21.09.2017 od 9:00 do 15:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

*Pomembno obvestilo* Delavnica je RAZPRODANA. S prijavo na povezavi spodaj, se lahko postavite v čakalno vrsto, v primeru, da pride do odpovedi. Če bomo zabeležili dovolj interesa, bomo delavnico ponovili v kratkem. | Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase.
Preberite več >>

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje