IBM-ovih 5!

Avtor Aida Osmanagić — 09.12.2008
Komentiraj!
Pet inovacij, ki jih razvijajo v laboratorijih družbe IBM, bo v naslednjih petih letih spremenilo svet. Kakšen bo torej človek prihodnosti oziroma človek čez pet let, ko bodo inovacije uporabljale širše množice ljudi?
IBM-ovih 5!

IBM spreminja svet

Predvidoma bolj zdrav, saj se na področju medicine obeta izdelava genskega zemljevida posameznika, ki bo zdravnikom pomagal napovedati bolezni in jih vnaprej zdraviti. Osebni genski zemljevid bo pokazal zdravstvena tveganja, ki so možna tekom življenja, hkrati pa predstavil, kako se tveganjem izogniti. Pripomogla bodo tudi farmacevtska podjetja, ki bodo na osnovi teh podatkov lahko izdelala bolj učinkovita zdravila, prilagojena posameznemu bolniku.

Velik korak naprej se napoveduje tudi na področju solarne tehnologije, saj bo nova vrsta cenovno učinkovitih solarnih celic zaradi cenješe proizvodnje postala dostopnješa. Sončne celice na tankem filmu bodo kar 100-krat tanjše od sedanjih na osnovi silicijevih ploščic in bodo primerne tudi za uporabo na oblačilih.

Naslednja inovacija bo popestrila predvsem nakupovalno izkušnjo. Kabine za pomerjanje oblačil bodo opremljene z digitalnimi nakupovalnimi pomočniki, kot so zasloni občutljivi  na dotiki, informacijksimi kioski, ki se bodo odzivali na glasovne ukaze in  omogočali izbiro oblačil ter modnih dodatkov. V kabini bo prav tako omogočeno fotografiranje v različnih oblačilih, fotografije pa bo možno poslati prijateljem preko elektronske pošte ali na mobilca. Kabina bo prav tako omogočala dostop do cen izdelkov in mnenj drugih kupcev. Omogočen bo tudi prenos in uporaba kuponov za popuste, prejetih po elektronski pošti.

Tudi uporabniki interneta bodo doživeli nekaj velikih sprememb, saj bo možno brskati po spletu prostoročno z uporabo glasovnih ukazov, torej se lahko poslovimo od zaslonov in tipkovnic. Ta tehnologija je ponekod že na voljo in se je izkazala za zelo pozitivno pri ljudeh, ki nimajo računalnika ali interneta in pri vseh tistih, ki so nepismeni.

Glede na to, da naši mobilni telefoni prehitevajo osebne računalnike, bodo tudi mobilni telefoni prilagojeni človeku prihodnosti. Mobilne kot tudi stacionarne pametne naprave bodo snemale pogovore in aktivnosti vsakodnevnega življenja jih shranile, analizirale in nas opozorile na raznorazne opravke.


Vir: STA

Prijavi se na e-novice!