Ideja in ustanovitev podjetja

V primeru, da imate v mislih ustanovitev podjetja, vam svetujemo ogled filma Socialno omrežje (vrti se v kinu z angleškim naslovom The Social Network). V njem boste spoznali trnovo pot vsakega ustanovitelja.
Ideja in ustanovitev podjetja

Pomembna je predvsem izvršitev dobre ideje (slika: imdb.com).

Film opozarja na finančni vidik vašega začetka, kjer je še vse v povojih in so ideje samo črke na papirju. To fazo zaznamuje iskanje finančnih sredstev, kjer se boste verjetno odločili za sredstva vaših prijateljev, družine ipd. Kasneje boste ob morebitnem uspehu ali neuspehu običajno morali sredstva povrniti vašim finančnim botrom. 

V primeru, da se boste obrnili na banko ali evropska sredstva, bodite pripravljeni na strogo določena pravila igre. Morali boste imeti dober načrt z obsežno dokumentacijo. Običajno se zahteva finančni načrt investicije, ki ga včasih v začetku tudi dokaj težko predvidimo.

Delovni čas podjetnika se lahko razpotegne na cel dan, noč ali celo vikend. Ob ustanovitvi se boste srečali z nepredvidljivimi spremenljivkami, ki vam bodo vzele veliko časa in energije, saj večja svoboda pri odločitvah in večja možnost zaslužka prinašata večje tveganje. Potrebno bo veliko raziskovanja in poizvedovanja, kje in kako boste pridobili sredstva, stranke, kupce … Odgovarjali boste za plačo zaposlenih, posle in morebitne inovacije. Vse leži na vas in brez vaše motivacije se ne bo nič zgodilo. Predvideti boste morali, v katero smer morate, da bo poslovanje profitno.

Film Socialno omrežje nazorno pokaže, da je dobra ideja sicer ključna za ustanovitev podjetja, vendar dolgoročno je vedno največjega pomena njena izvršitev. Ključno vprašanje vašega poslovanja je, kako predstaviti idejo in v očeh potrošnikov oz. strank pridobiti ugled in dodano vrednost vaše storitve ali produkta, saj bo le slednja prinesla dobiček. Predvsem je ključno poznavanje področja, v katerega se spuščate, in samostojnost pri izvedbi.

Prehiteti morate konkurenco, ki ima verjetno podobno idejo, vendar je v izvršbi površna ali še nima končnega produkta. V primeru dobre ideje ne gre čakati na finančna sredstva, saj se morate spustiti v tveganje in idejo izvršiti. Slednja lahko postane resničnost, vendar le v primeru, da naredite vse, da bo zaživela.

 

Viri:

Kos, Blaž. Dvanajst podjetniških lekcij iz filma Socialno omrežje. 11.11.2010

Niles, Robert. One lesson from Facebook and ‘The Social Network’: Ideas are worthless. 30.9.2010  

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje