Ideja in ustanovitev podjetja

V primeru, da imate v mislih ustanovitev podjetja, vam svetujemo ogled filma Socialno omrežje (vrti se v kinu z angleškim naslovom The Social Network). V njem boste spoznali trnovo pot vsakega ustanovitelja.
Ideja in ustanovitev podjetja

Pomembna je predvsem izvršitev dobre ideje (slika: imdb.com).

Film opozarja na finančni vidik vašega začetka, kjer je še vse v povojih in so ideje samo črke na papirju. To fazo zaznamuje iskanje finančnih sredstev, kjer se boste verjetno odločili za sredstva vaših prijateljev, družine ipd. Kasneje boste ob morebitnem uspehu ali neuspehu običajno morali sredstva povrniti vašim finančnim botrom. 

V primeru, da se boste obrnili na banko ali evropska sredstva, bodite pripravljeni na strogo določena pravila igre. Morali boste imeti dober načrt z obsežno dokumentacijo. Običajno se zahteva finančni načrt investicije, ki ga včasih v začetku tudi dokaj težko predvidimo.

Delovni čas podjetnika se lahko razpotegne na cel dan, noč ali celo vikend. Ob ustanovitvi se boste srečali z nepredvidljivimi spremenljivkami, ki vam bodo vzele veliko časa in energije, saj večja svoboda pri odločitvah in večja možnost zaslužka prinašata večje tveganje. Potrebno bo veliko raziskovanja in poizvedovanja, kje in kako boste pridobili sredstva, stranke, kupce … Odgovarjali boste za plačo zaposlenih, posle in morebitne inovacije. Vse leži na vas in brez vaše motivacije se ne bo nič zgodilo. Predvideti boste morali, v katero smer morate, da bo poslovanje profitno.

Film Socialno omrežje nazorno pokaže, da je dobra ideja sicer ključna za ustanovitev podjetja, vendar dolgoročno je vedno največjega pomena njena izvršitev. Ključno vprašanje vašega poslovanja je, kako predstaviti idejo in v očeh potrošnikov oz. strank pridobiti ugled in dodano vrednost vaše storitve ali produkta, saj bo le slednja prinesla dobiček. Predvsem je ključno poznavanje področja, v katerega se spuščate, in samostojnost pri izvedbi.

Prehiteti morate konkurenco, ki ima verjetno podobno idejo, vendar je v izvršbi površna ali še nima končnega produkta. V primeru dobre ideje ne gre čakati na finančna sredstva, saj se morate spustiti v tveganje in idejo izvršiti. Slednja lahko postane resničnost, vendar le v primeru, da naredite vse, da bo zaživela.

 

Viri:

Kos, Blaž. Dvanajst podjetniških lekcij iz filma Socialno omrežje. 11.11.2010

Niles, Robert. One lesson from Facebook and ‘The Social Network’: Ideas are worthless. 30.9.2010  

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje