Ideja in ustanovitev podjetja

V primeru, da imate v mislih ustanovitev podjetja, vam svetujemo ogled filma Socialno omrežje (vrti se v kinu z angleškim naslovom The Social Network). V njem boste spoznali trnovo pot vsakega ustanovitelja.
Ideja in ustanovitev podjetja

Pomembna je predvsem izvršitev dobre ideje (slika: imdb.com).

Film opozarja na finančni vidik vašega začetka, kjer je še vse v povojih in so ideje samo črke na papirju. To fazo zaznamuje iskanje finančnih sredstev, kjer se boste verjetno odločili za sredstva vaših prijateljev, družine ipd. Kasneje boste ob morebitnem uspehu ali neuspehu običajno morali sredstva povrniti vašim finančnim botrom. 

V primeru, da se boste obrnili na banko ali evropska sredstva, bodite pripravljeni na strogo določena pravila igre. Morali boste imeti dober načrt z obsežno dokumentacijo. Običajno se zahteva finančni načrt investicije, ki ga včasih v začetku tudi dokaj težko predvidimo.

Delovni čas podjetnika se lahko razpotegne na cel dan, noč ali celo vikend. Ob ustanovitvi se boste srečali z nepredvidljivimi spremenljivkami, ki vam bodo vzele veliko časa in energije, saj večja svoboda pri odločitvah in večja možnost zaslužka prinašata večje tveganje. Potrebno bo veliko raziskovanja in poizvedovanja, kje in kako boste pridobili sredstva, stranke, kupce … Odgovarjali boste za plačo zaposlenih, posle in morebitne inovacije. Vse leži na vas in brez vaše motivacije se ne bo nič zgodilo. Predvideti boste morali, v katero smer morate, da bo poslovanje profitno.

Film Socialno omrežje nazorno pokaže, da je dobra ideja sicer ključna za ustanovitev podjetja, vendar dolgoročno je vedno največjega pomena njena izvršitev. Ključno vprašanje vašega poslovanja je, kako predstaviti idejo in v očeh potrošnikov oz. strank pridobiti ugled in dodano vrednost vaše storitve ali produkta, saj bo le slednja prinesla dobiček. Predvsem je ključno poznavanje področja, v katerega se spuščate, in samostojnost pri izvedbi.

Prehiteti morate konkurenco, ki ima verjetno podobno idejo, vendar je v izvršbi površna ali še nima končnega produkta. V primeru dobre ideje ne gre čakati na finančna sredstva, saj se morate spustiti v tveganje in idejo izvršiti. Slednja lahko postane resničnost, vendar le v primeru, da naredite vse, da bo zaživela.

 

Viri:

Kos, Blaž. Dvanajst podjetniških lekcij iz filma Socialno omrežje. 11.11.2010

Niles, Robert. One lesson from Facebook and ‘The Social Network’: Ideas are worthless. 30.9.2010  

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje