Igor Panjan: Nehajmo sanjati o Ameriki!

»Slovenci spadamo v slovansko družino narodov, ki je zaradi vojne v Ukrajini izločen iz zahodnega sveta. Izkoristiti moramo to priložnost in postati most med Zahodom in Rusijo. Namesto da sanjamo o Ameriki, začnimo sanjati o Rusiji,« meni Igor Panjan.
Igor Panjan: Nehajmo sanjati o Ameriki!

Na sliki Igor Panjan (Vir slike: osebni arhiv).

Objavljamo drugi del pogovora s štirimi slovenskimi podjetniki. Borutom Borštnikom iz Zavoda mladi podjetnik, Matejem Golobom iz 30Leana, Dejanom Murkom iz NiteoWeb in Igorjem Panjanom iz datafy.it. Vsak ima svoj pogled na reševanje težav Slovenije, a v njihovih odgovorih je zaznati tudi nekaj skupnih točk.

 »Imamo veliko tehničnega znanja, čedalje bolj se odpiramo svetu,« v Sloveniji je veliko zdravih in uspešnih podjetij. »Še vedno imamo dober standard, izredno lepo naravo, vse to bi lahko v večji meri izkoriščali za privabljanje tujih talentov, mladih podjetnikov in drugih,« je prepričan Borut Borštnik. Golob dodaja še »nadpovprečne tehnične kompetence, marljivost, disciplino in ub(p)ogljivost«.

Poligon in povezovalni most

Slovenija je dober poligon za testiranje novih idej in izdelkov, meni Igor Panjan, je tudi dober most med zahodom in vzhodom zaradi svoje geo-strateške lege in razumevanja balkanskih kultur. »Namesto, da sanjamo o Ameriki, moramo začeti sanjati o Rusiji,« je njegovo mnenje o stanju zdaj, ko je Slovenija zaradi vojne v Ukrajini skupaj z drugimi državami izločena. Poleg tega pa imamo vsidrano inženirsko kulturo, zato bi morala Slovenija postati »globalni outsourcing partner za države z močno prodajno kulturo. Na nek način to, kar je postala Indija, predvsem njen IT sektor«. Dobro lokacijo Slovenije prepoznava tudi Dejan Murko, ki dodaja k prednostim Slovenije tudi varno in prijazno okolje.

Šest točk Panjana

Slednji je prepričan, da je ena od glavnih napak slovenskega gospodarstva premalo investicij v raziskave in razvoj. Panjan je svoj pogled strnil v šest točk: ščitenje in s tem zapiranje lastnega trga (trg mora biti konstantno na prepihu, potrebujemo odprtost), nesprejemanje tujih investicij, izguba zaupanja v mednarodnem gospodarskem prostoru, kar je vidno zlasti v obravnavi slovenskih podjetij pri tujih bankah, slabo stanje bank, ki niso v stanju kreditirati gospodarstva, finančne spodbude podjetjem, ki morajo »umreti« (Mura, Elan itd.) in davčna zategnjenost Slovenije. »Davčne spodbude so eden najmočnejših motorjev investicij,« sklene.

Korupcija je sovražnik številka ena

Med glavne napake slovenskega gospodarstva Matej Golob uvršča korupcijo. »Drugo pa je pomanjkanje samozavesti oziroma volje za hitre in konkretne korake na tuje trg. Copy-paste Izrael.« Njegovemu mnenju, sicer bolj v političnem smislu, se pridružuje tudi Borštnik, ki še izpostavlja politično kadrovanje, kar ima za posledico slabo upravljanje državnega premoženja. »Pa seveda birokracija, obdavčitev plač …«

Preberite prvi del pogovora >>

Če država ne razume pomena pomoči, je bolje, da ne pomaga

Država se po mnenju Boruta Borštnika trudi pomagati mlademu podjetniku, a ji ne uspeva najbolje: »Preveč denarja se porabi za boren učinek. 15 tisoč evrov subvencij je plača zaposlenega za eno leto, pol gre državi nazaj v različne blagajne,« zato meni, da bi lahko podoben učinek dosegli z oprostitvijo prispevkov za socialno varstvo v prvem ali drugem letu. Panjan pa meni, naj država pomaga le, »če ima dejansko namen pomagati in če strateško razume, zakaj je pomemben angažma na posameznem področju. Angažma z namenom porabe denarja iz EU, ker je pač na razpolago, je zgrešen. Država mora razumeti, zakaj bo posvetila 20 let aktivnosti in goro denarja pri podpori mladi podjetnikom. Če tega ne razume, je bolje, da ne pomaga,« je še kritičen do državne pomoči.

Murko: napredek je bil storjen

Murko bi ponovno uvedel popoldanski s.p. za študente in upokojence. Tudi ideja o nizki progresivni obdavčitvi za male podjetnike, ki zaslužijo manj kot 20 tisoč evrov letno, mu ni napačna. Stanje je precej boljše, kot pred 10 leti, saj je manj birokracije, »ustanovitev podjetja je enostavna in urejena v enem dnevu«. »Danes ni več problem, da ne bi imeli dovolj malih ali mladih podjetnikov, temveč bolj v tem, da le-ti ne vedo točno, kaj bi počeli,« še dodaja. Edini, ki meni, da s strani države prihaja dovolj pomoči, je Golob: »Morda edino pomoč pri financiranju tistih ´slovenskih hiš´

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje