Ima Slovenija res tako slabo plačilno disciplino?

Partnerska bonitetna hiša Dun & Bradstreeta CRIBIS D&B iz Italije je pripravila analizo plačil za 21 držav za obdobje od l. 2008 do l. 2012. Med 15 evropskimi državami je bila v analizo plačilne discipline vključena tudi Slovenija, pripravila jo je Bonitetna hiša I iz Ljubljane.
Izbirate lahko med različnimi viri financiranja

Izbirate lahko med različnimi viri financiranja. (Vir slike: sxc.hu)

V analizo so bili vključeni zgolj plačani računi za več kot 27 milijonov družb z več kot 5 milijardami plačil. Analiza plačil 2012 je pokazala velike razlike v plačilni disciplini med vključenimi evropskimi državami. Za Slovenijo se je izkazalo, da le nimamo tako zelo slabe plačilne discipline.

Države z najboljšo plačilno disciplino

V Evropi je svoje obveznosti v dogovorjenem roku leta 2012 v povprečju poravnavalo 39,1 % družb, medtem ko je 3,3 % družb v Evropi v istem letu v povprečju poravnavalo svoje obveznosti z več kot 90-dnevno zamudo.

V Nemčiji, ki je lansko leto veljala za državo z najboljšo plačilno disciplino, je leta 2012 v povprečju poravnavalo svoje obveznosti na valuto 78,8 % družb. Boljšo plačilno disciplino so imeli zgolj na Danskem, saj je kar 83,3 % družb svoje obveznosti poravnavalo v roku. Za Nemčijo je to dobra novica, saj dokazuje, da se uspešno izvija iz krempljev krize.

Nemčiji in Danski sledi Turčija z 52,7 % družb, ki so v letu 2012 poravnavale svoje obveznosti na valuto.

Države z najslabšo plačilno disciplino

Kaj pa tiste države, ki so se najslabše držale rokov za plačilo? Tudi letos je to bila Portugalska, kjer je v primerjavi z družbami v ostalih državah leta 2012 v povprečju na valuto plačevalo zgolj 17,6 % družb, najmanj izmed vseh evropskih držav, zajetih v analizo. Portugalska tako še poslabšuje svojo plačilno disciplino, ki je v primerjavi z letom 2011 za 4,2-odstotne točke nižja.

Kaj pa Slovenija?

V Turčiji, na Nizozemskem, na Finskem, v Belgiji, v Italiji, na Madžarskem, v Španiji in v Sloveniji je v letu 2012 v povprečju poravnavalo svoje obveznosti v roku od 39,8 % do 52,7 % družb. V primerjavi z lanskim letom v Sloveniji na valuto plačuje za 3,6 odstotkov več družb.

V Sloveniji je leta 2012 4,6 % družb poravnavalo svoje obveznosti s povprečno zamudo od 30 do 60 dni in 7,7 % družb je z enako zamudo v letu 2012 plačevalo tudi na Portugalskem.

Za Slovenijo je analiza pokazala, da je zamujenih plačil komaj kaj več od evropskega povprečja, kar je v nasprotju s sliko, ki jo imamo o plačevanju v Sloveniji. V Evropi je namreč svoje obveznosti poravnavalo v povprečju z več kot 30 dni zamude 51,3 % družb, medtem ko je v Sloveniji z omenjeno zamudo v letu 2012 plačalo povprečno 52,1 % družb.

Kakšna je plačilna disciplina drugod po svetu?

Na Tajvanu je v letu 2012 svoje obveznosti v povprečju poravnavalo v roku 70,3 % družb in 52,9 % družb v Mehiki. Na Kitajskem in v Združenih državah Amerike se je povečal delež družb, ki svoje obveznosti poravnajo z večjimi zamudami. Na Kitajskem je v letu 2012 v povprečju s plačili zamujalo za več kot 90 dni kar 7,7 % družb in 6,3 % družb v Združenih državah Amerike.

Vir: Bonitetna hiša i

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje