Imate probleme z izterjavo zamujenih plačil?

Pomembno je, da ste pozorni na opozorilne znake, ki nakazujejo, da ima vaš kupec finančne probleme. Takšni znaki so največkrat: manjša količina naročil, pozna plačila, prošnja za kopijo računa, ki naj bi se izgubil med pošto, spremenjena telefonska številka, spremenjeno ime podjetja in nedosegljivost.
Imate probleme z izterjavo zamujenih plačil?

Zmanjšajte število neplačanih računov s pomočjo petih preprostih pravil. (vir slike: http://www.sxc.hu/)

Da bi se izognili neplačanim računom, si preberite naslednjih 5 pravil – morda vam pridejo prav.

1. Takoj, ko kupec zamuja s plačilom z njim vzpostavite osebni kontakt. Največkrat podjetniki naredijo napako, ker predolgo čakajo. Dlje časa kot boste odlašali, manj verjetnosti boste imeli, da bo vaš izdan račun plačan. Agencija za izterjavo dolgov Commercial Collection Agency Assn navaja: „V kolikor boste čakali 1 mesec, vaše možnosti za plačan račun padejo na 81 odstotkov, po 2 mesecih na 52 odstotkov in po 12 mesecih na 25 odstotkov.”

Pisni opomini malokrat zaležejo, zato je veliko bolj učinkovit telefonski klic. Morda se dogovorite za kompenzacijo ali kakšno drugo obliko plačila, lahko pa kupcu ponudite tudi popust. Pred zaključkom telefonskega klica ponovno preverite glavne točke dogovora (npr.: nov rok plačila, znesek, način plačila, itd.) in kasneje prosite kupca naj podpiše dokument z novim dogovorom – v kolikor se znajdete na sodišču vam bo podpisan dogovor prišel prav.

2. Neizpolnjene obljube jemljite skrajno resno. V kolikor kupec ne spoštuje novega roka plačila, njegovo dejanje nakazuje na to, da ni vreden zaupanja. Takrat morate ukrepati hitro in zaustaviti nadaljnja naročila, zahteve in izvajanje storitev.

3. Razmislite o najemu agencije za izterjavo dolgov. Če vam stvari uhajajo iz rok, razmislite o tem, da najamete podjetje, ki je specializirano za izterjavo dolgov.

4. Preglejte vaše pravne možnosti. Ko vam zmanjka možnosti sledi še zadnji opomin pred tožbo. Pripravljeni morate biti na to, da je dokazovanje krivde na sodišču lahko zelo zamudno in večkrat neučinkovito.

5. V podjetje vpeljite novo kreditno politiko. Podrobno preglejte vaše postavljene pogoje pri plačevanju računov, postavite še težje zahteve, kadar imate opravka z novim kupcem. Vsak mesec pregledujte odprte račune, še posebej bodite pozorni na podjetja, ki so spremenila telefonsko številko ali preselila sedež podjetja. Pomemben je tudi dialog s konkurenčnimi podjetji s katerimi si lahko delite informacije o kupcih.Vir: Businessweek.com

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje