Indija razmišlja o brezplačnem širokopasovnem internetu

Avtor Jure Forstnerič — 27.04.2007
Komentiraj!
Indijska vlada je podala predlog, po katerem bi prav vsi prebivalci imeli brezplačen internetni dostop do leta 2009. Dostop bi omogočali državni podjetji BSNL in MTNL. Končni uporabniki so seveda navdušeni, malo manj pa ostala telekomunikacijska podjetja.
Indija razmišlja o brezplačnem širokopasovnem internetu

Indija je ena najhitreje rastočih držav, videti je, da bo še nekaj časa tako.

O brezplačnem internetnem dostopu se govori že dalj časa, večinoma so za to kriva različna ameriška mesta. Ideja je seveda v dvigu razvitosti in ekonomske moči neke regije, marsikje se je že izkazala kot zelo učinkovita. Prebivalcem nekega področja tudi olajša delo od doma, kar pomeni, da se vsi ne preseljujejo iz podeželja v večja mesta. Predlog indijske vlade je linija 2 Mb/s povezava za vsakega. V Indiji že sedaj plačujejo vsi telekomunikacijski operaterji 5 % svojih dohodkov v obligatorni sklad, za izvedbo opisanega projekta pa bi potrebovali le del tega sklada.

Prvi korak, ki ga bo naredila agencija za telekomunikacije, bo gradnja ogromnega optičnega omrežja po celi državi. Mednarodne širokopasovne povezave v Indiji veljajo za dva do petkrat dražje kot drugod po svetu, tako da bi s tem projektom tudi zlomili monopol obstoječih domačih in drugih telekomunikacijskih ponudnikov. Omenjajo državi Singapur in Tajvan, ki imata kljub relativni majhnosti čez 30 oziroma 60 mednarodnih ponudnikov.

Hmm ... poceni stanovanja, veliko služb, kmalu pa še brezplačna povezava do interneta. Videti je, da se bo v kratkem kar splačalo preseliti v Indijo. O tem, kako povezava z internetom vplivaja na razvitost regije je skoraj brez veze izgubljati besed, zanimivi se nam zdita tudi številki o telekomunikacijskih ponudnikih v Singapurju in Tajvanu.


Vir: Economic Times

Prijavi se na e-novice!