Inovativna podjetja na področju rabe energije

Avtor — 25.04.2013
Rast porabe energije bo v prihodnosti potrebno ublažiti, saj v danih razmerah na srednji in dolgi rok negativno vpliva na naše gospodarstvo, okolje in blaginjo. Posamezniki, predvsem pa podjetja, se morajo navaditi energijo uporabljati kot vir, ki je omejen.
Inovativna podjetja na področju rabe energije

Inovativna podjetja na področju rabe energije. (Vir slike: sxc.hu)

Povečanje učinkovite rabe energije ne pomeni, da morajo posamezniki in podjetja opustiti dejavnosti, da bi prihranili energijo. Nove tehnologije in učinkovitejše vedenje bodo posameznikom in podjetjem dejansko omogočili, da izboljšajo svoje življenjske pogoje in nadaljujejo s poslom.

Tudi v Sloveniji smo začeli prepoznavati podjetja, ki so inovativna na področju učinkovite rabe energije. V tem duhu so se odvijali tudi 15. Dnevi energetikov 16. in 17. aprila v Portorožu, kjer so podelili nagrade s področja energetike. Nagrade so bile podeljene v več kategorijah:

  • energetsko učinkovit projekt
  • promocijski projekt URE/OVE
  • projekt URE in OVE v stavbah in
  • posebne nagrade za dosežke na področju učinkovite rabe energije, proizvodnje energije iz obnovljivih virov in energetskega menedžmenta

Najbolj inovativna slovenska podjetja s področja energije so bila Ljubljanske mlekarne d. d., Informa Echo d.o.o., Protim Ržišnik Perc d. o. o. in BTC.

  • Nagrado za Energetsko učinkovit projekt je prejelo podjetje Ljubljanske mlekarne d. d. za projekt »Izkoriščanje odpadne toplote sterilizatorjev in priprava hladilne vode.
  • Nagrado za promocijski projekt URE/OVE je prejelo podjetje Informa Echo d.o.o., in sicer za projekt »Porabi manj – moj energetski svetovalec«.
  • Dobitnik nagrade za Projekt URE in OVE v stavbah je podjetje Protim Ržišnik Perc d. o. o. za projekt »Nizkoenergijski poslovni objekt Kobra«.
  • Dobitnik posebne nagrade za dosežke na področju učinkovite rabe energije, proizvodnje energije iz obnovljivih virov in energetskega menedžmenta je podjetje BTC.

Vir: 15. Dnevi Energetikov in energap.si

    Oznake: , ,