Intel se je odločil za poravnavo s tekmecem AMD

Intel bo tekmecu na področju izdelave čipov Advanced Micro Devices izplačal 1,25 milijarde dolarjev za poravnavo vseh odprtih pravnih sporov in s tem pospešil reševanje težav povezanih s svojim monopolnim položajem.
Intel se je odločil za poravnavo s tekmecem AMD

Intel dosegel poravnavo z AMD. (Vir: aurorawdc.com)

AMD katerega delnice so poskočile za 22 odstotkov, se je strinjal z dogovorom, da bo umaknil vse svoje pritožbe in sodne postopke proti Intelu in s tem končal svetovno kampanjo, ki je 12 let vplivala na vodilnega svetovnega izdelovalca čipov. Spori so se nanašali na prepovedana sredstva, ki naj bi jih Intel uporabljal za ohranitev svojega 80- odstotnega tržnega deleža na svetovnem trgu centralnih procesnih enot. Analitiki menijo, da bo AMD, ki je že 12. četrtletje zapored zabeležil izgubo, denar iz poravnave porabil za odplačilo dela svojega 3,2 milijarde dolarjev vrednega dolga. Čeprav v Intelu zanikajo kakršnokoli kršitev zakona, so se za poravnavo odločili, da bi se izognili višji kazni, ki bi jim jo v primeru sojenja utegnila prisoditi porota.

Vendar pa se s poravnavo Intelove težave še ne bodo končale, saj se z njegovo poslovno politiko ne strinjajo tako v Aziji kot v Evropi, kjer se podjetje sooča z globami in drugimi kaznimi, v ZDA pa o tožbi razmišlja Zvezna trgovinska komisija. Če se odloči za tožbo, bo moral Intel odgovoriti tudi na druga vprašanja o svojih poslovnih praksah, ki presegajo njegovo poslovanje z AMD. Nasprotnike ima tudi na hitro rastočemu trgu grafičnih procesnih enot, kjer je v pravnem sporu s proizvajalcem grafičnih čipov Nvidio, ki trdi da je zaradi giganta omejena njegova konkurenčna sposobnost. Proti Intelu pa se bori tudi new-yorški odvetnik Andrew Cuomi, ki pravi, da je Intel želel z grožnjami računalniškim proizvajalcem in milijarderskimi podkupninami ohraniti svojo prevlado na trgu.

Strokovnjaki menijo, da je v Intelovem interesu, da čim hitreje razreši svoje protimonopolne težave, da ga nazadnje ne bo doletela enaka usoda kot Microsoft, ki je za reševanje sporov s protimonopolnimi agencijami po celem svetu porabil celo desetletje.

 

Vir: Reuters

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje