Intervju: SmartNinja si želi prestopiti meje Slovenije

Avtor — 09.09.2015
V sončno obarvani dolenjski prestolnici, natančneje v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik, se vse bolj razvija okolje za startupe. Od začetkov Start:up Novo mesto, ki predstavlja nekakšno zibelko dolenjskih startupov, do danes, se je veliko spremenilo.
Intervju: SmartNinja si želi prestopiti meje Slovenije

Intervju: Smart Ninja si želi prestopiti meje Slovenije

Povsem na začetku delovanja Start:up Novo mesto so mislili, da bo pospeševalniški program KickUp njihov glavni posel, a kmalu se je izkazalo, da je tisto, kar je bilo mišljeno povsem kot postranski posel, postala njihova prioriteta. Med delavnicami in dogodki so ugotovili, da je med največjimi problemi pomanjkanje tehničnega znanja, ki bi ekipam omogočilo uresničitev idej. Zato so se odločili, da naredijo šolo programiranja SmartNinja.

Na pogovor sta naju povabila Miha Fabjan in Matej Ramuta, ki sta nama razkrila razvoj nove platforme, ki bo povezovala njihove tečajnike ter IT podjetja. Govorila pa sta tudi o novih tečajih, iskanju inštruktorjev ter o, za zdaj še na papirju, širitvi v tujino, ki je predvidena za prihodnje leto.

SmartNinja vas vabi na Startup Marketing. Early Bird do 15. 9. 2015. Prijavi se >>

Na začetnih delavnicah so bili predvsem Novomeščani, ste prešli meje Dolenjske?

Matej: Na prvih tečajih so bili predvsem Novomeščani, na lansko poletno šolo pa sta v Novo mesto prišla tudi dva udeleženca iz Gorenjske. Presenetilo nas je, da so prišli iz drugih krajev. Poleg učenja je bila za udeležence to tudi nova izkušnja, torej kako biti programer in kako delati v skupini. To je bil postranski projekt znotraj skupnosti Start:up Novo mesto in nihče si takrat ni mislil, da bi lahko iz tega nastalo kaj večjega.

Miha: Vedno smo iskali nove priložnosti (smeh). V mislih smo vedno imeli nekakšno šolo programiranja, ampak nismo verjeli, da je lahko to priložnost za kaj večjega. Ko pa je šel Matej v London za nekaj mesecev, smo od blizu spoznali, kakšna luknja obstaja med ponudbo in povpraševanjem na IT trgu dela. Takrat smo vedeli, da je to prava pot.

Matej: Junior programerji v tem londonskem podjetju večinoma sploh niso delali na nobenem projektu kot programerji. Bili so zaposleni, da se učijo, z namenom, da bodo osvojili dovolj znanja in začeli delati na projektih. Imeli so nekaj predznanja, učili so se prek spletnih učilnic, bili so admini na projektih … torej, delali so povsem neprogramerske zadeve na projektih. Videl sem, kakšen velik razkorak je med povpraševanjem in ponudbo programerjev, zato sva se z Miho odločila, da pričneva reševati ta problem.

Več pa v intervjuju SmartNinja si želi prestopiti meje Slovenije >>

Oznake: