IPod izumljen že leta 1979

IPod je že leta 1979 v Angliji izumil izumitelj Kane Kramer, čeprav je glasbeni predvajalnik postal popularen šele v zadnjih letih. Mnogi Applu očitajo, da je ukradel idejo za priljubljeni predvajalnik glasbe, vendar pa je Kramerjev patent potekel in zato Apple ni naredil nič spornega.
IPod izumljen že leta 1979

IXI in iPod

Kramer in njegov prijatelj James Campbell sta idejo za mini glasbeni predvajalnik imenovan IXI dobila v svojih dvajsetih letih. IXI je bil velik kot škatljica cigaret in imel prikazni ekranček ter štirismerne navigacijske tipke. Kljub še ne dovolj razviti tehnologiji je Kramer že takrat napovedal razvoj trga in priljubljenost digitalnih glasbenih predvajalnikov v prihodnosti. Izdelek je bil sicer naprodaj v Londonu, vendar pa je bil za tisti čas preveč napreden in ni imel primernega trženja.

Zanimiva je tudi infrastruktura prodaje glasbe za IXI, ki je bila v mnogih pogledih boljša kot iTunes ali druge spletne trgovine. Glasbo naj bi kupec na čip v predvajalniku lahko prenesel preko telefonske linije v glasbenih prodajalnah, kjer je bila shranjena na osrednjem strežniku ali preko avtomatov v supermarketih in barih. Kramer je predvidel tudi upravljanje z digitalnimi pravicami, ki bi onemogočilo nepooblaščeno prenašanje glasbe na IXI oz. piratstvo.

Sedaj Kramer dela na snemalni napravi imenovani Bully Button, ki bo omogočala otrokom in odraslim obrambo pred nasilneži.

Vir: BlogWired

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje