Iščemo podjetniške ideje in izbiramo najboljše start-up podjetje

Avtor — 20.10.2009
Tovarna podjemov v soorganizaciji s Poslovnimi angeli Slovenije in Tehnološkim parkom Ljubljana ter osrednjim partnerstvom JAPTI-ja in Ministrstva za gospodarstvo uradno začenja nov krog slovenskega tekmovanja start-up podjetij z imenom Start:up Slovenija.
Iščemo podjetniške ideje in izbiramo najboljše start-up podjetje

Skupaj s partnerji inovativnega okolja iščemo najboljša mlada slovenska podjetja z inovativnimi idejami in potencialom rasti. 14. aprila 2010 bomo v okviru konference PODIM razglasili, katero podjetje si bo s pomočjo najboljšega poslovnega načrta in prepričljive osebne predstavitve pred strokovno komisijo prislužilo laskav naslov »Start-up leta 2010«, denarno nagrado v višini 10.000 EUR in vstopnico za CEED TOP CLASS program.

Start:up Slovenija je slovensko tekmovanje start-up podjetij, ki smo ga na Tovarni podjemov zasnovali in skupaj s partnerji pričeli izvajati v letu 2007. Z njim želimo prepoznati najboljša slovenska mlada inovativna podjetja, jih strokovno podpreti, povezati s potencialnimi investitorji, jih promovirati v širši javnosti in tudi nagraditi. Projekt Start:up Slovenija je namenjen celovitemu spodbujanju in promoviranju podjetniške aktivnosti v Sloveniji.

Temelji na procesu identificiranja inovativnih podjetniških idej, nudenju strokovne pomoči podjetnikom, aktivnemu mreženju ter izboru, promociji in nagrajevanju najboljših podjetniških idej in start-up podjetij. Izobraževalnih in promocijskih dogodkov prvih dveh tekmovanj Start:up se je po vsej Sloveniji udeležilo preko 2.000 ambicioznih podjetnikov in podjetnic. Skupaj smo prejeli 75 poslovnih načrtov slovenskih start-up podjetij, ki sta jih prerešetali strokovna in investitorska komisija ter izbrali finaliste in zmagovalce tekmovanja.

Letošnje tekmovanje bo potekalo v dveh fazah. Prva faza je namenjena iskanju in podpori podjetniških idej, druga faza pa je namenjena podpori in izboru najboljših poslovnih načrtov slovenskih start-up podjetij. “V letošnjem letu sta se tekmovanju, kot soorganizatorja, pridružila klub Poslovnih angelov Slovenije in Tehnološki park Ljubljana. Skupaj s številnimi drugimi partnerji in pokrovitelji, ki že tradicionalno sodelujejo pri organizaciji tekmovanja, bosta prispevala k njegovi utrditvi in še uspešnejši izvedbi. Organizatorji namreč verjamemo, da lahko le s sodelovanjem dosežemo skupno vizijo uspešnega razvoja podjetniškega okolja v Sloveniji“ je povedal mag. Matej Rus, strokovni vodja tekmovanja Start:up Slovenija.

 

Ključni rezultati dosedanjih tekmovanj

V letu 2009 je na tekmovanju sodelovalo 32 start-up podjetij. Izmed sedmih finalistov je komisijo najbolj prepričalo podjetje G-1 d.o.o., ki  se je posvetilo razvoju in aplikaciji preprostih tehnologij uporabe alternativnih virov energije v avtomobilski industriji.  Razvili so lasten sistem  za pogon na avtoplin, ki prinaša izboljšave tako pri delovanju vozila, kot tudi pri poenostavitvi montaže. Tehnologijo so julija 2008 patentirali in pridobili certifikate za prodajo v tujini. G-1 že izgrajuje mednarodno prodajno mrežo, z letošnjim nastopom na sejmu v Istanbulu pa ji je uspel dokončen prodor na tuje trge.  Podjetje je kot poslovni angel dokapitaliziral uspešen poslovnež Mirko Tuš. V letu 2008 je zmagalo mlado visokotehnološko podjetje Acies Bio d.o.o., ki je redni član Tehnološkega parka Ljubljana. Leta 2007 ga je ustanovilo pet znanstvenikov z dr. Enejem Kuščerjem in dr. Hrvojem Petkovićem na čelu. Glavna moč podjetja je v manipulaciji sekundarnih metabolitov, izboljševanju industrijskih sevov, izboljševanju profila nečistoč, optimizaciji produkcijskih gojišč in razvoju bioprocesov. Več podatkov o vseh sedmih finalistih tekmovanja ter ključne utrinke iz dogodkov v okviru tekmovanja lahko najdete na spletni strani tekmovanja www.startup.si.

 

Podjetniške delavnice, šole in podjetniški forum

Za talentirane posameznike, ki želijo ali so že zagnali svoje inovativno podjetje ter tako uresničujejo svoje sanje, smo po vsej Sloveniji organizirali podjetniške Start:up delavnice, podjetniški forum 100% Start:up v Ljubljani in Start:up podjetniške šole v treh univerzitetnih središčih, in sicer v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Na dogodkih bodo predavali izkušeni strokovnjaki, ki so se tudi sami soočili z izzivi podjetništva. Udeleženci bodo deležni zgolj praktičnih in uporabnih nasvetov, šokantnih in navdušujočih zgodb, veliko mreženja in povezovanja, primerov dobrih praks, vse z namenom, da jih »napolnimo« še z več podjetniškega entuziazma in inspiracije.

 

Kar nekaj dobrih razlogov za sodelovanje

Zmagovalno podjetje bo poleg laskavega naziva »Start-up leta 2010« prejelo tudi denarno nagrado v višini 10.000 EUR za razvoj lastnega podjetja in brezplačno udeležbo na elitnem enoletnem podjetniškem usposabljanju CEED Top Class v vrednosti 5.000 EUR ter zmagovalni kristalni kipec, ki ga je oblikovala modna oblikovalka Maja Ferme, izdelali pa v Steklarni Rogaška. Med vsemi prijavljenimi pa bomo ponovno izbrali in s posebno plaketo nagradili tudi najbolje spisan poslovni načrt. Dodatni razlogi za sodelovanje podjetniških ekip pa so povezani z dostopom do mreže svetovalcev, pridobitve povratne informacije s strani strokovnjakov, podjetnikov, skladov tveganega kapitala in poslovnih angelov.

 

Kako bomo izbrali zmagovalca?

Zmagovalca bo izbirala strokovna komisija, ki jo sestavljajo podjetniki, strokovnjaki, profesorji, predstavniki podpornih inštitucij, skladov tveganega kapitala in poslovni angeli. »Nagradili bomo podjetje, ki bo najbolje dojelo tri ključna vprašanja podjetništva: Ali stvar deluje? Ali jo bo kdo kupil? Ali bomo ustvarili dobiček? V množici start-up podjetij bomo zato iskali takšna mlada podjetja, katerih inovativnost in želja po rasti največ obetata. Svoje ambicije in načrte bodo predstavili s poslovnim načrtom in osebno predstavitvijo pred strokovno komisijo« je povedal njen predsednik, prof. Miroslav Rebernik, profesor podjetništva na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru.

 

Razglasitev zmagovalcev 14. aprila 2010 na konferenci PODIM

»Start-up leta 2010« bomo že tradicionalno razglasili 14. aprila 2010 na večernem dogodku mednarodne podjetniške konference PODIM v Mariboru. Odločitev o tem, kdo si bo prislužil laskav naslov bo neznana tik do velikega dogodka. Start-up podjetja se lahko v tekmovanje prijavijo s svojim poslovnim načrtom (do 15. februarja 2010), ki ga lahko izdelajo s pomočjo brezplačnega orodja Tovarne podjemov.

 


Oznake: