Izbira prave domene za vaše podjetje 1. del

Prisotnost na spletu je dandanes za uspešno poslovanje nuja. Ni pomembno, ali prodajate storitev, izdelke, dobre ideje ali le komunicirate – če niste na spletu, za stranke ne obstajate, saj je internet dandanes eden glavnih virov informacij.
Izbira prave domene za vaše podjetje 2. del

Izbira prave domene za vaše podjetje (Slika: sxc.hu)

Ime domene naj bo enako imenu spletne strani

Poimenovanje spletne strani po imenu domene se najbrž zdi logična izbira, a presenečeni bi bili, koliko spletnih strani tega ne upošteva.

V primeru, da je ime domene enako imenu spletne strani, bodo ljudje v brskalnik avtomatsko vtipkali pravo ime. Če pa ime domene in ime spletne strani ne sovpadata, izgubljamo dragoceni spletni promet, stranke pa pomotoma preusmerimo na spletno stran konkurence.

Kaj pa, če je želena domena že zasedena?

V primeru, da je želeno ime domene že zasedeno, je vse odvisno od tega, kako močno si določeno ime želimo. Če gre za že uveljavljeno blagovno znamko pod določenim imenom, se imena znamke vsekakor ne splača spreminjati le za to, ker ne morete dobiti enakega imena domene.

V tem primeru imate možnost odkupiti domeno od trenutnega lastnika. WHOIS je storitev, ki za posamezno domeno, ki jo uporabnik vpiše kot iskalni niz, vrne podatke o nosilcu domene in o njenem statusu. Tako lahko prek pridobljenih podatkov kontaktirate lastnika in izveste, ali jo je voljan prodati – a v tem primeru bo zanjo najverjetneje želel višjo vsoto, za kolikor jo je kupil sam.

Za tiste, ki s poslovanjem šele začenjate, obstaja cenejša možnost: spletno stran (in podjetje) lahko preprosto poimenujete po nezasedeni domeni.

Ime blagovne znamke ali ime dejavnosti?

Ime blagovne znamke, ki jo želite oglaševati, je ime, ki ga želite v svoji domeni. To bo namreč prva stvar, ki jo bodo ljudje vtipkali v brskalnik.

Če na primer kupujete avto, obstaja veliko večja verjetnost, da bo stranka v brskalnik vtipkala ime določene znamke, npr. “Mazda”, kot pa “avto”.

Dolgo ali kratko ime?

Ime domene lahko vsebuje 67 znakov ali manj. A kaj je boljše – kratka ali dolga imena? Vsekakor ima tako kratko kot tudi dolgo ime svoje slabosti in prednosti.

Krajše domene si je večinoma lažje zapomniti, se hitreje vtipkajo, poleg tega pa obstaja manj možnosti, da se pri tem zmotimo. A le v primeru, da niso sestavljene iz nelogičnega zaporedja črk. Te si je namreč precej težje zapomniti kot daljša imena, ki imajo smisel (na primer mp.si ali mladipodjetnik.si).

Ker je dandanes težko kupiti kratko ime, ki ima nek pomen, saj so ta večinoma že zasedena, nam ostanejo na voljo le še dolga imena. In katere so prednosti dolgih imen? Vsekakor višja uvrščenost v spletnih brskalnikih, saj že v naslovu vsebujejo nekatere najpomembnejše ključne besede.

Vir: The Site Wizard.

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje