Izbirate lahko med različnimi viri financiranja

Mikro, mala, pa tudi srednje velika podjetja lahko izbirajo med različnimi viri financiranja. Neklasični viri financiranja pa še kako prav pridejo startup podjetjem, še posebno v trenutnih razmerah, ko je do bančnega posojila zelo težko priti.
Izbirate lahko med različnimi viri financiranja

Izbirate lahko med različnimi viri financiranja. (Vir slike: sxc.hu)

Podjetja lahko poiščejo morebitne ustrezne vire financiranja v razpisih Slovenskega podjetniškega sklada, prek javnih razpisov Javne agencije RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, investicij in turizma – SPIRIT – ali pa prek družb tveganega kapitala, kamor spada tudi tako imenovani crowdfunding ali množično zbiranje, ki ga ekipe ali mlada podjetja uporabljajo v prvi fazi razvoja izdelka še pred njegovo prodajo.

Razpisi

Kako najlažje priti do kredita

Slovenski podjetniški sklad je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS (MGRT) razpisal dodatnih 30,5 milijonov evrov garancij za delno zavarovanje klasičnih bančnih kreditov za mikro, mala in srednje velika podjetja s hkratno subvencijo obrestnih mer. Z garancijo SPS podjetja hitreje pridobijo bančni kredit, saj se znižajo zahteve po zavarovanju, za banko pa se zmanjša tudi stopnja tveganja.

Subvencije za nakup opreme

Sklad bo na trgu ponovno ponudil tudi subvencije za nakup nove tehnološke opreme za spodbujanje investicijskih vlaganj v pospešen razvoj podjetij in povečanje konkurenčnosti na domačih in tujih trgih. Razpis, s katerim SPS nagovarja hitro rastoča podjetja, je v pripravi, skupno bo na voljo 20 milijonov evrov.

Zavarovanje bančnih kreditov

Seznam in podrobnosti vseh razpisov, o katerih smo pisali, najdete pod kategorijo Razpisi

Podjetja se lahko prijavijo tudi na razpis garancij za zavarovanje bančnih kreditov za tehnološko inovativne projekte s pripadajočo subvencijo obrestne mere. Na voljo je 35,5 milijonov evrov, medtem ko nov razpis (P1 TIP 2013) sklad načrtuje konec tega leta, ko naj bi bilo na voljo 10,9 milijonov evrov. Na razpis se lahko prijavijo mikro, mala in srednje velika podjetja, ki so v procesu uvajanja tehnoloških izboljšav ali tehnološke prenove obstoječih proizvodnih sistemov, v procesu iskanja novih rešitev, produktov ali storitev, s poudarkom na lastnem znanju ali znanju širšega raziskovalno-razvojnega tima, ki se odraža v komercializaciji novih rešitev, produktov ali storitev.

Mikrokrediti

Mikro in mala podjetja lahko SPS zaprosijo tudi za mikrokredite v višini do 25.000 evrov. Lansko leto je kar 212 podjetij od prijavljenih 361 dobilo direktne mikrokredite. Novih 5 milijonov EUR pa bodo razpisali v drugi polovici letošnjega leta.

Subvencije

Med startup podjetji je zelo priljubljen razpis subvencij P2A, v okviru katerega je na voljo 4,16 milijona evrov. Na žalost je razpis že zaprt, SPS pa je od leta 2006 do danes s subvencijami v skupni vrednosti 14 milijonov evrov podprl kar 381 novih inovativnih podjetij.

Sofinanciranje

SPIRIT ima do 30. maja odprt razpis za sofinanciranje stroškov udeležbe na mednarodnih sejmih v tujini. Najvišji znesek, ki ga lahko prejmete na omejenem razpisu, je 8.000 EUR oziroma 60 odstotkov upravičenih stroškov.

Družbe tveganega kapitala

Dodaten vir financiranja so tudi družbe tveganega kapitala (DTK). Država je leta 2010 s polovičnim deležem vstopila v šest DTK, preko katerih naj bi bilo na voljo skupno 35 milijonov EUR. Od tedaj so DTK izpeljali 14 investicij, med katerimi je najvišja znašala 1,5 milijonov EUR.

Kickstarter

Vedno bolj priljubljeno in učinkovito postaja množično zbiranje na Kickstarterju, spletni platformi za množično financiranje inovativnih produktov, ki je v letu 2012 pomagal več kot 18.000 projektom.

Več o Kickstarterju si lahko preberete v novicah: Dobre ideje in investitorji na eni platformi, V štirih urah do milijona dolarjev, Katera področja so na Kickstarterju najbolj uspešna?

Pri množičnem zbiranju sredstev oz. crowdfundingu kupci izdelkov denar podjetju nakažejo še preden je izdelek na trgu. Tako je 50.000 dolarjev januarja letos zbralo tudi slovensko podjetje Xvida, ki je na omenjeni platformi predstavilo stojalo za iPad.

Svoje mnenje o Kickstarterju je podal tudi direktor Zavoda mladi Podjetnik, Borut Borštnik, ki je povedal, da je potrebno Kickstarter ter sorodne platforme jemati širše kot le kanal za financiranje podjetja. Želja vsakega podjetnika je, da kar se da hitro pridobi denar od svoje ciljne publike – kupcev. »Na ta način se potrdi, da je njegov produkt zanimiv za trg, denar je v tem primeru drugotnega pomena. Zavedati se je potrebno tudi, da je konkurenca velika. Kot smo ugotovili tudi že pri nekaterih neuspešnih slovenskih poskusih, mora biti produkt zanimiv za dovolj široko ciljno publiko, odlično predstavljen, hkrati morajo biti tudi smiselno izbrane nagrade za podpornike.«

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje