Izboljšajte odnose na delovnem mestu

Odnosi v pisarni so del vsakdanje interakcije z drugimi ljudmi. Osebe, s katerimi se srečujete na delovnem mestu vplivajo na to, kako opravljate svoje delo, zato je obvezno poznati oblike teh odnosov in kako v njih ravnati.
Izboljšajte odnose na delovnem mestu

Izboljšaj odnose na delovnem mestu (Vir slike: sxc.hu)

Šef – uslužbenec

Obstajata dva ekstremna tipa šefov – ustrahujoči in pretirano prijateljski tip. Oba sta za zaposlenega lahko neprijetna.

Ustrahujoči tip izrablja svoj položaj, da pokaže premoč nad zaposlenim. Dober vodja na napake podrejenih opozori s tem namenom, da jim omogoči napredek in izboljšavo njihovega dela. Ustrahujoč vodja napake poudari le zaradi lastnih egoističnih nagnjenj. Po drugi strani pretirano prijateljski šefi svoj položaj izrabljajo na način, da uslužbence prosijo za osebne usluge in jih postavljajo v položaj, ko tega ne morejo zavrniti.

Vaša naloga je, da se postavite zase in postavite meje. Nadrejenemu morate razložiti, da se počutite neprijetno, vendar nikoli ne povzidgnite glasu.

Pisarniška romanca

Pisarniška romanca je lahko moteča in vodi do nepotrebnih govoric, še posebej, če sta s partnerjem v istem oddelku. Največja težava nastopi, ko se intimna zveza prekine, potrebno pa je profesionalno nadaljevanje dela. Vpleteni osebi v takih primerih izgubita osredotočenost na delo in ogrožena bo njuna produktivnost. Tudi sodelavcem bo težko, saj bosta ti dve osebi stežka delali na skupnih projektih.

Če se romanci na delovnem mestu ne morete izogniti, je najbolje da ostanete diskretni in med delom ohranite s partnerjem profesionalen odnos.

Nepotizem

Nepotizem pomeni, da imajo družinski člani prednost pred drugimi kandidati za določeno delovno mesto, ne ozirajoč se na sposobnost posameznika. Nekatera podjetja gredo tako daleč, da prepovedujejo zaposlovanje sorodnikov uslužbencev, čeprav so kvalificirani za opravljanje dela. S tem se želijo izogniti neenakosti, diskriminaciji ter ljubosumju ostalih zaposlenih.

Če šef zaposli sorodnika mu to lahko zmanjša verodostojnost, saj mora dober vodja ravnati z uslužbenci enakovredno. Njegove odločitve bodo postavljene pod vprašaj in posledično lahko izgubi spoštovanje drugih zaposlenih. Prav tako lahko nepotizem vpliva na zaposlenega. Govorice, da je posameznik dobil službo le, ker je šefov nečak ali bratranec, na posameznika ne vpliva vzpodbudno.

Odnosi v pisarni

V pisarni potrebujete nekoga za pogovor, ko postane delo preveč stresno in ko želite razpravljati o stvareh, katerih ne morete zaupati šefu. V pisarni je dobro imeti prijatelje, vendar pazite, da ne boste ustvarjali skupin, ki bodo ostalim nedostopne.

Opravljanje ni priporočljivo, še posebej če se gre za osebo, ki sedi za sosednjo mizo ali blatenje vašega šefa za njegovim hrbtom. Raje se pogovarjajte o splošnih temah, kot so najnovejši filmi ali nova restavracija, kamor greste lahko na kosilo.

Vir: Under30CEO

 

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje