Izglasovan odložilni veto na novelo obrtnega zakona

Pred nekaj dnevi smo na portalu poročali o ukinitvi obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga je uvedla novela Obrtnega zakona. Včeraj pa je bil na slednjo izglasovan odložilni veto s strani državnega sveta.
Izglasovan odložilni veto na novelo obrtnega zakona

Izglasovan odložilni veto na novelo obrtnega zakona (vir slike: sxc.hu)

Odložilni veto, ki ga je predlagala interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, je od 33 podprlo 21 članov.

Svetnik Alojz Kovšca, predsednik OZS, je v imenu predlagateljev dejal, da so se za veto odločili, saj naj bi prostovoljna oblika članstva prinašala predvsem nizko podporo. “Brez obveznega članstva bi grozila nevarnost, da bi se članstvo zmanjšalo, zbornica pa bi izgubila transparentnost pri spremljanju gospodarskega življenja v državi,” poudarjajo na posvetovalnem referendumu. Nadalje pojasnjujejo, da obvezno članstvo zbornici zagotavlja neodvisnost in strokovno izvajanje nalog.

V OZS so prav tako mnenja, da je šlo pri prvotno izglasovani noveli za zlorabljeno referendumsko voljo in da spremembe članstva niso upravičene.

Novelo zakona in z njo tudi uvedbo prostovoljnega članstva v Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije je sicer 5. marca podprlo 48 poslancev državnega zbora, proti pa jih je bilo 24, o čemer smo pred nekaj dnevi poročali tudi v novici Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno!.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo zavračajo očitke, da gre za zlorabljeno referendumsko voljo in so mnenja, da je veto nepotreben.

Državni sekretar na omenjenem ministrstvu, Uroš Rožič, dodaja, da vlada v zvezi z referendumom OZS ni ničesar sugerirala ali vsiljevala. Organizacija referenduma je po njegovem avtonomna odločitev vodstva zbornice, OZS pa v skladu z novelo ostaja oseba javnega prava in edini predstavnik obrti v Sloveniji.

Vir: Finance

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje