Izglasovan odložilni veto na novelo obrtnega zakona

Pred nekaj dnevi smo na portalu poročali o ukinitvi obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga je uvedla novela Obrtnega zakona. Včeraj pa je bil na slednjo izglasovan odložilni veto s strani državnega sveta.
Izglasovan odložilni veto na novelo obrtnega zakona

Izglasovan odložilni veto na novelo obrtnega zakona (vir slike: sxc.hu)

Odložilni veto, ki ga je predlagala interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, je od 33 podprlo 21 članov.

Svetnik Alojz Kovšca, predsednik OZS, je v imenu predlagateljev dejal, da so se za veto odločili, saj naj bi prostovoljna oblika članstva prinašala predvsem nizko podporo. “Brez obveznega članstva bi grozila nevarnost, da bi se članstvo zmanjšalo, zbornica pa bi izgubila transparentnost pri spremljanju gospodarskega življenja v državi,” poudarjajo na posvetovalnem referendumu. Nadalje pojasnjujejo, da obvezno članstvo zbornici zagotavlja neodvisnost in strokovno izvajanje nalog.

V OZS so prav tako mnenja, da je šlo pri prvotno izglasovani noveli za zlorabljeno referendumsko voljo in da spremembe članstva niso upravičene.

Novelo zakona in z njo tudi uvedbo prostovoljnega članstva v Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije je sicer 5. marca podprlo 48 poslancev državnega zbora, proti pa jih je bilo 24, o čemer smo pred nekaj dnevi poročali tudi v novici Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno!.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo zavračajo očitke, da gre za zlorabljeno referendumsko voljo in so mnenja, da je veto nepotreben.

Državni sekretar na omenjenem ministrstvu, Uroš Rožič, dodaja, da vlada v zvezi z referendumom OZS ni ničesar sugerirala ali vsiljevala. Organizacija referenduma je po njegovem avtonomna odločitev vodstva zbornice, OZS pa v skladu z novelo ostaja oseba javnega prava in edini predstavnik obrti v Sloveniji.

Vir: Finance

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje