Izglasovan odložilni veto na novelo obrtnega zakona

Pred nekaj dnevi smo na portalu poročali o ukinitvi obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga je uvedla novela Obrtnega zakona. Včeraj pa je bil na slednjo izglasovan odložilni veto s strani državnega sveta.
Izglasovan odložilni veto na novelo obrtnega zakona

Izglasovan odložilni veto na novelo obrtnega zakona (vir slike: sxc.hu)

Odložilni veto, ki ga je predlagala interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, je od 33 podprlo 21 članov.

Svetnik Alojz Kovšca, predsednik OZS, je v imenu predlagateljev dejal, da so se za veto odločili, saj naj bi prostovoljna oblika članstva prinašala predvsem nizko podporo. “Brez obveznega članstva bi grozila nevarnost, da bi se članstvo zmanjšalo, zbornica pa bi izgubila transparentnost pri spremljanju gospodarskega življenja v državi,” poudarjajo na posvetovalnem referendumu. Nadalje pojasnjujejo, da obvezno članstvo zbornici zagotavlja neodvisnost in strokovno izvajanje nalog.

V OZS so prav tako mnenja, da je šlo pri prvotno izglasovani noveli za zlorabljeno referendumsko voljo in da spremembe članstva niso upravičene.

Novelo zakona in z njo tudi uvedbo prostovoljnega članstva v Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije je sicer 5. marca podprlo 48 poslancev državnega zbora, proti pa jih je bilo 24, o čemer smo pred nekaj dnevi poročali tudi v novici Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno!.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo zavračajo očitke, da gre za zlorabljeno referendumsko voljo in so mnenja, da je veto nepotreben.

Državni sekretar na omenjenem ministrstvu, Uroš Rožič, dodaja, da vlada v zvezi z referendumom OZS ni ničesar sugerirala ali vsiljevala. Organizacija referenduma je po njegovem avtonomna odločitev vodstva zbornice, OZS pa v skladu z novelo ostaja oseba javnega prava in edini predstavnik obrti v Sloveniji.

Vir: Finance

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje