Izglasovan odložilni veto na novelo obrtnega zakona

Pred nekaj dnevi smo na portalu poročali o ukinitvi obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga je uvedla novela Obrtnega zakona. Včeraj pa je bil na slednjo izglasovan odložilni veto s strani državnega sveta.
Izglasovan odložilni veto na novelo obrtnega zakona

Izglasovan odložilni veto na novelo obrtnega zakona (vir slike: sxc.hu)

Odložilni veto, ki ga je predlagala interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, je od 33 podprlo 21 članov.

Svetnik Alojz Kovšca, predsednik OZS, je v imenu predlagateljev dejal, da so se za veto odločili, saj naj bi prostovoljna oblika članstva prinašala predvsem nizko podporo. “Brez obveznega članstva bi grozila nevarnost, da bi se članstvo zmanjšalo, zbornica pa bi izgubila transparentnost pri spremljanju gospodarskega življenja v državi,” poudarjajo na posvetovalnem referendumu. Nadalje pojasnjujejo, da obvezno članstvo zbornici zagotavlja neodvisnost in strokovno izvajanje nalog.

V OZS so prav tako mnenja, da je šlo pri prvotno izglasovani noveli za zlorabljeno referendumsko voljo in da spremembe članstva niso upravičene.

Novelo zakona in z njo tudi uvedbo prostovoljnega članstva v Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije je sicer 5. marca podprlo 48 poslancev državnega zbora, proti pa jih je bilo 24, o čemer smo pred nekaj dnevi poročali tudi v novici Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno!.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo zavračajo očitke, da gre za zlorabljeno referendumsko voljo in so mnenja, da je veto nepotreben.

Državni sekretar na omenjenem ministrstvu, Uroš Rožič, dodaja, da vlada v zvezi z referendumom OZS ni ničesar sugerirala ali vsiljevala. Organizacija referenduma je po njegovem avtonomna odločitev vodstva zbornice, OZS pa v skladu z novelo ostaja oseba javnega prava in edini predstavnik obrti v Sloveniji.

Vir: Finance

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje