Izgorelost je izredno resna in zahrbtna bolezen

Sodobni tempo, hiter način življenja, stres v poslu in nenehni pritiski so vzroki za izgorelost, ki je zelo nevarna. Sama po sebi ni smrtna, vendar pa se iz nje in zaradi nje razvijejo mnoge druge bolezni in okvare.
Izgorelost je izredno resna in  zahrbtna bolezen

Izgorelost je izredno resna in zahrbtna bolezen (Vir slike: Deathtostockphoto.com)

Deli se na tri stopnje:

Za prvo stopnjo je značilna povišana raven stresnih hormonov adrenalina, noradrenalina in kortizola, potenje, tresenje, razbijanje srca, tiščanje na vodo, telesni nemir, grizenje nohtov, škripanje z zobmi, pretirana potreba po neprestanem govorjenju.

Prva faza je faza aktivacije, stalne napetosti in jeze brez ventila. Manjka nam počitek in psihična regeneracija. Največja past prve stopnje je, da še ne čutimo izgorelosti.

Največja napaka, ki pa jo delamo je, da si za počitek pogledamo akcijski film ali grozljivko, cele noči presedimo pred računalnikom ali pa gremo na potovanje z natrpanim urnikom, obiščemo vse zabave; še na kosilo, tenis ali joging pa gremo s poslovnim partnerjem. Ne znamo se ustaviti in dobesedno obsedeni smo s hitrim načinom življenja.

Za drugo stopnjo je značilno akutno povečanje stresnih hormonov adrenalina, noradrenalina in kortizola, povišanje krvnega  sladkorja, povišanje krvnega tlaka, motnje spolnosti, motnje spanja, vrtoglavice, odpor do dejavnosti in ljudi in povečana agresivnost.

Zakaj je reden počitek pomemben?

Druga stopnja je stopnja, ko nas telo zelo nazorno opozarja, da je nekaj z nami že zelo narobe. Počasi se nas že loteva izčrpanost.

Največja napaka je, da pričnemo vzdrževati normalno stanje s pomirjevali, tabletami za znižanje visokega pritiska in sladkorja v krvi, viagro ipd. Namesto, da bi poiskali prave vzroke in spremenili svoj življenjski stil. Zato naravnost drvimo proti tretji stopnji, ki ji rečemo tudi – faza izčrpanosti.

Za tretjo stopnjo je značilno, da se izčrpa delovanje žlez, ki morajo vzdrževati stalno povišano raven stresnih hormonov. Zato se okrepita telesni in duševni občutek popolne izčrpanosti. Imunost nam ekstremno pade. Zato smo veliko bolj dovzetni za okužbe. Pojavijo se težave s srcem, želodcem, črevesjem, prebavnimi motnjami; narašča pa depresija, agresivnost in zaradi nemoči zapadanje v totalno resignacijo, ki pa velikokrat vodi v samomorilnost. Temu rečemo popolna izgorelost.

Ljudje, ki se ujamejo v kremplje te zahrbtne bolezni, niso samo poslovneži, ampak tudi vsi ostali: Gospodinja, ki cel dan čisti, pospravlja, kuha, pere, lika in nikoli ne dobi priznanja za svoje delo, velikokrat pa kritiko, nespoštovanje in omalovaževanje ostalih članov družine. Počutijo se manj vredne in nekoristne; vsak dan se jim zdi enako monoton.

Študent, ki ni bil sprejet na željeno fakulteto in se zdaj dobesedno muči s temami, ki mu niso blizu, med tem, ko na drugi strani noče razočarati svojih požrtvovalnih staršev, ki verjamejo vanj in ga z velikimi pričakovanji podpirajo, da jim bo že čez nekaj let v pomoč.

Znanstvenica z zelo dobro plačo in svojim stanovanjem, ki pa nima sreče v ljubezni in se zaradi tega, da bo pozabila na zadnji dve travmatični izkušnji, zakoplje v svoje raziskovalno delo in zanemari vse ostalo, s čemer se je ukvarjala prej, ko je bila v zvezi. Ker postane vedno bolj asocialna, začne prihajati do konfliktov tudi v službi in iz dneva v dan ji življenje postaja samo ena sama velika muka.

Prav vsi, poslovnež, gospodinja, študent in znanstvenica imajo, v kolikor se ne bodo našli in se oprijeli rešilne bilke, velike možnosti, da pričnejo izgorevati in nazadnje tudi popolnoma izgorijo.

Rešitev pomeni zavedanje, da usoda ni le stvar naključja, temveč stvar posameznikove izbire.

Staneta Heringa lahko spremljate na spletni strani Zavod rešilna bilka.

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje