Izgorelost je izredno resna in zahrbtna bolezen

Sodobni tempo, hiter način življenja, stres v poslu in nenehni pritiski so vzroki za izgorelost, ki je zelo nevarna. Sama po sebi ni smrtna, vendar pa se iz nje in zaradi nje razvijejo mnoge druge bolezni in okvare.
Izgorelost je izredno resna in  zahrbtna bolezen

Izgorelost je izredno resna in zahrbtna bolezen (Vir slike: Deathtostockphoto.com)

Deli se na tri stopnje:

Za prvo stopnjo je značilna povišana raven stresnih hormonov adrenalina, noradrenalina in kortizola, potenje, tresenje, razbijanje srca, tiščanje na vodo, telesni nemir, grizenje nohtov, škripanje z zobmi, pretirana potreba po neprestanem govorjenju.

Prva faza je faza aktivacije, stalne napetosti in jeze brez ventila. Manjka nam počitek in psihična regeneracija. Največja past prve stopnje je, da še ne čutimo izgorelosti.

Največja napaka, ki pa jo delamo je, da si za počitek pogledamo akcijski film ali grozljivko, cele noči presedimo pred računalnikom ali pa gremo na potovanje z natrpanim urnikom, obiščemo vse zabave; še na kosilo, tenis ali joging pa gremo s poslovnim partnerjem. Ne znamo se ustaviti in dobesedno obsedeni smo s hitrim načinom življenja.

Za drugo stopnjo je značilno akutno povečanje stresnih hormonov adrenalina, noradrenalina in kortizola, povišanje krvnega  sladkorja, povišanje krvnega tlaka, motnje spolnosti, motnje spanja, vrtoglavice, odpor do dejavnosti in ljudi in povečana agresivnost.

Zakaj je reden počitek pomemben?

Druga stopnja je stopnja, ko nas telo zelo nazorno opozarja, da je nekaj z nami že zelo narobe. Počasi se nas že loteva izčrpanost.

Največja napaka je, da pričnemo vzdrževati normalno stanje s pomirjevali, tabletami za znižanje visokega pritiska in sladkorja v krvi, viagro ipd. Namesto, da bi poiskali prave vzroke in spremenili svoj življenjski stil. Zato naravnost drvimo proti tretji stopnji, ki ji rečemo tudi – faza izčrpanosti.

Za tretjo stopnjo je značilno, da se izčrpa delovanje žlez, ki morajo vzdrževati stalno povišano raven stresnih hormonov. Zato se okrepita telesni in duševni občutek popolne izčrpanosti. Imunost nam ekstremno pade. Zato smo veliko bolj dovzetni za okužbe. Pojavijo se težave s srcem, želodcem, črevesjem, prebavnimi motnjami; narašča pa depresija, agresivnost in zaradi nemoči zapadanje v totalno resignacijo, ki pa velikokrat vodi v samomorilnost. Temu rečemo popolna izgorelost.

Ljudje, ki se ujamejo v kremplje te zahrbtne bolezni, niso samo poslovneži, ampak tudi vsi ostali: Gospodinja, ki cel dan čisti, pospravlja, kuha, pere, lika in nikoli ne dobi priznanja za svoje delo, velikokrat pa kritiko, nespoštovanje in omalovaževanje ostalih članov družine. Počutijo se manj vredne in nekoristne; vsak dan se jim zdi enako monoton.

Študent, ki ni bil sprejet na željeno fakulteto in se zdaj dobesedno muči s temami, ki mu niso blizu, med tem, ko na drugi strani noče razočarati svojih požrtvovalnih staršev, ki verjamejo vanj in ga z velikimi pričakovanji podpirajo, da jim bo že čez nekaj let v pomoč.

Znanstvenica z zelo dobro plačo in svojim stanovanjem, ki pa nima sreče v ljubezni in se zaradi tega, da bo pozabila na zadnji dve travmatični izkušnji, zakoplje v svoje raziskovalno delo in zanemari vse ostalo, s čemer se je ukvarjala prej, ko je bila v zvezi. Ker postane vedno bolj asocialna, začne prihajati do konfliktov tudi v službi in iz dneva v dan ji življenje postaja samo ena sama velika muka.

Prav vsi, poslovnež, gospodinja, študent in znanstvenica imajo, v kolikor se ne bodo našli in se oprijeli rešilne bilke, velike možnosti, da pričnejo izgorevati in nazadnje tudi popolnoma izgorijo.

Rešitev pomeni zavedanje, da usoda ni le stvar naključja, temveč stvar posameznikove izbire.

Staneta Heringa lahko spremljate na spletni strani Zavod rešilna bilka.

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje