Izkoristite delovni preizkus za mlade

Avtor — 16.03.2015
Kako se prepričati, da je določen kandidat pravi za vas? Izkoristite priložnost »Delovni preizkus za mlade«, namenjeno zaposlovanju brezposelnih oseb do vključno 29 let. Javno povabilo je odprto do porabe sredstev oz. do 10. 9. 2015.
Izkoristite delovni preizkus za mlade

Podjetja lahko potencialne kandidate preizkusijo v okviru Delovnega preizkusa za mlade (Vir slike: Bigstockphoto.com)

Zavod RS za zaposlovanje je konec januarja objavil novo javno povabilo »Delovni preizkus za mlade«, namenjeno zaposlovanju brezposelnih oseb v starosti do vključno 29 let. Javno povabilo je odprto do porabe sredstev oz. najdlje do 10. septembra 2015. Na voljo je 1 milijon EUR iz proračuna Republike Slovenije, predvidena pa je vključitev 1.250 brezposelnih mladih.

Program podjetjem omogoča, da z delovnim preizkusom mlado brezposelno osebo pred zaposlitvijo preizkusi in spozna na konkretnem delovnem mestu. Zavod podjetju povrne upravičene stroške delovnega preizkusa, udeleženec pa prejme dodatek za aktivnost in prevoz. Program traja od najmanj 100 ur do največ enega mesca. Udeleženec se na konkretnem delovnem mestu ob zagotovljenem mentorstvu preizkuša praviloma polni delovni čas. En mentor lahko hkrati spremlja največ 5 v delovni preizkus vključenih udeležencev

Pozitivno izkušnjo o delovnem preizkusu za mlade ima tudi Lucija Gostinčar, univerzitetna diplomirana varstvoslovka, ki je po enomesečni praksi dobila zaposlitev na Ekvilib inštitutu, neprofitni in neodvisni organizaciji, ki deluje na področjih družbene odgovornosti, človekovih pravic in razvojnega sodelovanja.

»Delovni preizkus kot možnost začasne enomesečne zaposlitve so mi najprej predlagali na Zavodu za zaposlovanje. Da bi delovni preizkus opravljala prav na Ekvilib inštitutu, sem se odločila zatem, ko sem videla, da se Ekvilib, ki je sicer neprofitna organizacija, ukvarja s področjem družbene odgovornosti podjetij ter človekovimi pravicami. Področje družbene odgovornosti (soodvisnosti in celovitosti) me že kar nekaj časa zanima – začelo se je s seminarsko nalogo na fakulteti ter nadaljevalo z diplomskim delom Družbena odgovornost in varnost. Po razgovoru je bila odločitev, da lahko opravljam delovni preizkus na Ekvilibu, seveda sprejeta s strani inštituta,« o odločitvi za vključitev v akcijo pove Lucija (na sliki levo). 

Lucija je odgovorne na inštitutu navdušila predvsem s samoiniciativnostjo, pravi direktor Aleš Kranjc Kušlan. »Najprej me je navdušila s tem, ko je sama prišla do nas in se nam osebno predstavila. To je zelo pogumna taktika, ki lahko tudi ne uspe, predvsem v velikih organizacijah, kjer sploh nimajo sistema, kako nekoga sprejeti, ki se kar prikaže na vratih. Ampak pri nas se je to izkazalo za zelo uspešno. Predvsem zato, ker cenimo samoiniciativnost in odprtost. Pri Luciji se je pokazalo, da ta odprtost in samoiniciativnost ter zaupanje vase ni narejeno, temveč, da je to del njene osebnosti. Ker smo majhna organizacija, pri nas vse delamo vsi in tudi tu so se pokazali številni talenti, ki jih ima Lucija: od umetnosti, komuniciranja, organizacijskih sposobnosti do reševanja bolj zahtevnih strokovnih nalog in predvsem sposobnosti hitrega učenja.«

Lucija se v službi ukvarja z družbeno odgovornostjo podjetij. Organizira izobraževanja za trajnostno poročanje po smernicah GRI (Global reporting Initiative, op. a.) ali za Eksperta standarda družbene odgovornosti ter pomaga pri izvajanju teh izobraževanj. Nudi tudi pomoč pri organiziranju konference na temo družbene odgovornosti ter raznih okroglih miz. Največ energije ter časa pa vlaga v pridobivanje znanj ter razvijanju metod, kako čim bolj pomagati slovenskim podjetjem na njihovi poti k trajnosti. »Z direktorjem, ki je obenem tudi moj mentor, sva pred kratkim svetovala srednje velikemu podjetju pri vpeljavi celovite družbene odgovornosti v njihovo poslovanje,« o razgibanem delovniku pove Lucija.

“Napake so del učenja in napredka. Od študenta je težko pričakovati takšne kompetence kot od osebe, ki ima za seboj že kar nekaj izkušenj.”

Vključitev v akcijo opisuje kot izjemno pozitivno izkušnjo. Delovni preizkus ter začetki so bili namenjeni predvsem učenju ter uvajanju. »Ker je bila to moja prva zaposlitev, lahko trdim, da se mi je bilo kar težko privaditi na drugačen ritem ter odgovornosti, kot so bile na fakulteti. Čeprav sem se trudila, da bi dokazala svoje sposobnosti, težko trdim, da sem v enem mesecu lahko pokazala svoje znanje ali naredila kakšno korist Ekvilibu. En mesec je zelo kratko obdobje. Toda kljub temu je bil ravno ta preizkus ključna odskočna deska, da sem se lahko spoznala s sodelavci Ekvilib Inštituta ter nato nadaljevala svojo karierno pot ravno tukaj.«

Lucija je zaposlena pol leta, zato so ji zdaj delovni procesi že dosti bližje. Pravi, da je tudi bolj sproščena, ideje po izboljšavah ter želje po lastnem osebnemu razvoju pa je lažje uresničevati. »Predvsem pa gre zahvala ugodnemu delovnemu okolju ter sodelavcem in nadrejenim, ki razumejo, da so napake del učenja ter napredka in da je od študenta/dijaka težko pričakovati takšne kompetence kot od osebe, ki ima za seboj že kar nekaj izkušenj,« je za takšno izkušnjo hvaležna Lucija.

Spodbude delodajalcem za zaposlovanje mladih >>

Ekvilib inštitut je neprofitna organizacija, ki se z veseljem vključuje v spodbude, namenjene zaposlovanju mladih, saj tako spoznajo in vključijo različne profile mladih, za katere menijo, da bi lahko doprinesli k razvoju njihovih aktivnosti. Prek delovnega preizkusa in ostalih spodbud (prvi izziv, mentorstvo za mlade) so vključili kar nekaj mladih, ki so še vedno zaposleni pri njih ali pa jim je bila zaposlitev odskočna deska za redno zaposlitev pri drugem delodajalcu. Če se le da, poskušajo osebe, ki so prišle k njim prek teh spodbud, tudi obdržati, tudi po izteku financiranja.

Podjetja se lahko na »Delovni preizkus za mlade« prijavijo tako, da predložijo ponudbo na območno službo Zavoda, ki je pristojna glede na vaš sedež podjetja. Oddate lahko več zaporednih ponudb, vendar morajo biti ob oddaji nove ponudbe delovni preizkusi iz predhodne ponudbe zaključeni. Delovni preizkusi se morajo zaključiti do 31. oktobra 2015.


Oznake: , , , , ,