»Izkušnje so edina vrednost, ki se je ne da kupiti«

Startupi v Sloveniji se srečujejo z vse več težavami, po mnenju Petra Berića iz Letalske.si pa je največja ovira najti kakovostne in ugodne vire financiranja. »Tej situaciji je pripomogla ekonomska situacija gospodarstva,« zato je težko najti investitorje. Ni pa nemogoče.
»Izkušnje so edina vrednost, ki se je ne da kupiti«

Petar Berić bo eden od mentorjev na MP pripravništvu (Vir slike: Letalske.si)

To pa dokazujejo nekateri naši startupi, a jih nato čakajo »težave likvidnosti in zagotavljanja dovolj obratnih sredstev, da se lahko produkti ali usluge plasirajo na trg. Pozneje pride še financiranje rasti; človek bi lahko rekel, da je to en niz težav, ki pa so nekako predvidljive, ker gremo vsi podjetniki skozi njih, kakor skozi proces odraščanja«.

Mali uspehi ustvarjajo velike uspehe

Petar Berić je eden od mentorjev, ki bodo sodelovali v MP pripravništvu. Njegova znanja in izkušnje bodo izbranemu prišla še kako prav, saj so v petih letih poslovanja preživeli marsikaj in si nabrali ogromno izkušenj: »Mislim, da sem nekje prebral, da je to edina vrednost, ki se je ne da kupiti.« Z njimi bodo odprli pogled na probleme iz več zornih kotov in tako morda našli najbolj kvalitetno in učinkovito rešitev. »Veliko malih uspehov ustvarja velik uspeh. Male uspehe pa lahko prinesejo samo pravilne odločitve, če jim to uspemo prenesti, smo naredili že veliko.«

Pripravniku bodo ponudili realnost problemov in ovir, s katerimi se dnevno srečujejo. »Kako narediti učinkovite načine poslovanja z zmernimi vlaganji in hitrimi povratki na vloženi čas, energijo in denar. To pomeni, da bodo morali prinašati odločitve in predvsem sprejemanje odgovornosti za njih,« pravi Berić.

Čakajo jih spremembe

Letalske.si čaka po besedah Berića kar nekaj sprememb, od širitve poslovanja na nove segmente in uvajanja novih produktov, vpeljevanja novih sodelavcev v prodajo in koordinacija notranjih procesov poslovanja, s čimer bodo ustvarili temelje za nadaljnjo rast in širitev.

Več o zgodbi Letalske.si >>

Ko iščejo nove kadre, bodite pozorni na družbena omrežja, saj jih pogosto iščejo kar tam. Iščejo jih tudi na podlagi priporočil, nekajkrat pa se jim je že zgodilo, da so ljudje kar sami potrkali na njihova vrata. Tudi delo freelancerjev se je kdaj preobrazilo v redno službo. »Dober kader se vedno išče, imamo pa različne procese iskanja. Vse je odvisno od tega, kateri oddelek potrebuje novi kader,« v določenih oddelkih imajo predpisan tudi selekcijski proces, saj z vsakim prijavljenim zaradi prevelikega števila prijavljenih sploh ne da opraviti razgovora. »Najbolj pogosto pa se zgodi, da preko priporočil pridemo do najboljših sodelavcev,« dodaja.

So danes pripravništva, ki so uveljavljena le še na nekaterih delovnih mestih, še vedno nujno zlo kot včasih? »Mislim, da so pripravništva še vedno pomembna, upal bi si celo reči, da so celo bolj kot prej. Vsi smo enkrat pripravniki, ker nihče ne zna vsega. Le prenašalci znanja so dobili več imen, niso več samo mojstri in učitelji, ampak tudi mentorji ali celo guruji. Spremenilo se je pojmovanje pripravništva, nikakor pa samo pripravništvo.«

Se želite preizkusiti pri enem izmed petih startupov? Preverite pogoje in se prijavite!

Pripravništvo lahko opravite pri enem od naslednjih podjetij:

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje