»Izkušnje so edina vrednost, ki se je ne da kupiti«

Startupi v Sloveniji se srečujejo z vse več težavami, po mnenju Petra Berića iz Letalske.si pa je največja ovira najti kakovostne in ugodne vire financiranja. »Tej situaciji je pripomogla ekonomska situacija gospodarstva,« zato je težko najti investitorje. Ni pa nemogoče.
»Izkušnje so edina vrednost, ki se je ne da kupiti«

Petar Berić bo eden od mentorjev na MP pripravništvu (Vir slike: Letalske.si)

To pa dokazujejo nekateri naši startupi, a jih nato čakajo »težave likvidnosti in zagotavljanja dovolj obratnih sredstev, da se lahko produkti ali usluge plasirajo na trg. Pozneje pride še financiranje rasti; človek bi lahko rekel, da je to en niz težav, ki pa so nekako predvidljive, ker gremo vsi podjetniki skozi njih, kakor skozi proces odraščanja«.

Mali uspehi ustvarjajo velike uspehe

Petar Berić je eden od mentorjev, ki bodo sodelovali v MP pripravništvu. Njegova znanja in izkušnje bodo izbranemu prišla še kako prav, saj so v petih letih poslovanja preživeli marsikaj in si nabrali ogromno izkušenj: »Mislim, da sem nekje prebral, da je to edina vrednost, ki se je ne da kupiti.« Z njimi bodo odprli pogled na probleme iz več zornih kotov in tako morda našli najbolj kvalitetno in učinkovito rešitev. »Veliko malih uspehov ustvarja velik uspeh. Male uspehe pa lahko prinesejo samo pravilne odločitve, če jim to uspemo prenesti, smo naredili že veliko.«

Pripravniku bodo ponudili realnost problemov in ovir, s katerimi se dnevno srečujejo. »Kako narediti učinkovite načine poslovanja z zmernimi vlaganji in hitrimi povratki na vloženi čas, energijo in denar. To pomeni, da bodo morali prinašati odločitve in predvsem sprejemanje odgovornosti za njih,« pravi Berić.

Čakajo jih spremembe

Letalske.si čaka po besedah Berića kar nekaj sprememb, od širitve poslovanja na nove segmente in uvajanja novih produktov, vpeljevanja novih sodelavcev v prodajo in koordinacija notranjih procesov poslovanja, s čimer bodo ustvarili temelje za nadaljnjo rast in širitev.

Več o zgodbi Letalske.si >>

Ko iščejo nove kadre, bodite pozorni na družbena omrežja, saj jih pogosto iščejo kar tam. Iščejo jih tudi na podlagi priporočil, nekajkrat pa se jim je že zgodilo, da so ljudje kar sami potrkali na njihova vrata. Tudi delo freelancerjev se je kdaj preobrazilo v redno službo. »Dober kader se vedno išče, imamo pa različne procese iskanja. Vse je odvisno od tega, kateri oddelek potrebuje novi kader,« v določenih oddelkih imajo predpisan tudi selekcijski proces, saj z vsakim prijavljenim zaradi prevelikega števila prijavljenih sploh ne da opraviti razgovora. »Najbolj pogosto pa se zgodi, da preko priporočil pridemo do najboljših sodelavcev,« dodaja.

So danes pripravništva, ki so uveljavljena le še na nekaterih delovnih mestih, še vedno nujno zlo kot včasih? »Mislim, da so pripravništva še vedno pomembna, upal bi si celo reči, da so celo bolj kot prej. Vsi smo enkrat pripravniki, ker nihče ne zna vsega. Le prenašalci znanja so dobili več imen, niso več samo mojstri in učitelji, ampak tudi mentorji ali celo guruji. Spremenilo se je pojmovanje pripravništva, nikakor pa samo pripravništvo.«

Se želite preizkusiti pri enem izmed petih startupov? Preverite pogoje in se prijavite!

Pripravništvo lahko opravite pri enem od naslednjih podjetij:

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje