»Izkušnje so edina vrednost, ki se je ne da kupiti«

Startupi v Sloveniji se srečujejo z vse več težavami, po mnenju Petra Berića iz Letalske.si pa je največja ovira najti kakovostne in ugodne vire financiranja. »Tej situaciji je pripomogla ekonomska situacija gospodarstva,« zato je težko najti investitorje. Ni pa nemogoče.
»Izkušnje so edina vrednost, ki se je ne da kupiti«

Petar Berić bo eden od mentorjev na MP pripravništvu (Vir slike: Letalske.si)

To pa dokazujejo nekateri naši startupi, a jih nato čakajo »težave likvidnosti in zagotavljanja dovolj obratnih sredstev, da se lahko produkti ali usluge plasirajo na trg. Pozneje pride še financiranje rasti; človek bi lahko rekel, da je to en niz težav, ki pa so nekako predvidljive, ker gremo vsi podjetniki skozi njih, kakor skozi proces odraščanja«.

Mali uspehi ustvarjajo velike uspehe

Petar Berić je eden od mentorjev, ki bodo sodelovali v MP pripravništvu. Njegova znanja in izkušnje bodo izbranemu prišla še kako prav, saj so v petih letih poslovanja preživeli marsikaj in si nabrali ogromno izkušenj: »Mislim, da sem nekje prebral, da je to edina vrednost, ki se je ne da kupiti.« Z njimi bodo odprli pogled na probleme iz več zornih kotov in tako morda našli najbolj kvalitetno in učinkovito rešitev. »Veliko malih uspehov ustvarja velik uspeh. Male uspehe pa lahko prinesejo samo pravilne odločitve, če jim to uspemo prenesti, smo naredili že veliko.«

Pripravniku bodo ponudili realnost problemov in ovir, s katerimi se dnevno srečujejo. »Kako narediti učinkovite načine poslovanja z zmernimi vlaganji in hitrimi povratki na vloženi čas, energijo in denar. To pomeni, da bodo morali prinašati odločitve in predvsem sprejemanje odgovornosti za njih,« pravi Berić.

Čakajo jih spremembe

Letalske.si čaka po besedah Berića kar nekaj sprememb, od širitve poslovanja na nove segmente in uvajanja novih produktov, vpeljevanja novih sodelavcev v prodajo in koordinacija notranjih procesov poslovanja, s čimer bodo ustvarili temelje za nadaljnjo rast in širitev.

Več o zgodbi Letalske.si >>

Ko iščejo nove kadre, bodite pozorni na družbena omrežja, saj jih pogosto iščejo kar tam. Iščejo jih tudi na podlagi priporočil, nekajkrat pa se jim je že zgodilo, da so ljudje kar sami potrkali na njihova vrata. Tudi delo freelancerjev se je kdaj preobrazilo v redno službo. »Dober kader se vedno išče, imamo pa različne procese iskanja. Vse je odvisno od tega, kateri oddelek potrebuje novi kader,« v določenih oddelkih imajo predpisan tudi selekcijski proces, saj z vsakim prijavljenim zaradi prevelikega števila prijavljenih sploh ne da opraviti razgovora. »Najbolj pogosto pa se zgodi, da preko priporočil pridemo do najboljših sodelavcev,« dodaja.

So danes pripravništva, ki so uveljavljena le še na nekaterih delovnih mestih, še vedno nujno zlo kot včasih? »Mislim, da so pripravništva še vedno pomembna, upal bi si celo reči, da so celo bolj kot prej. Vsi smo enkrat pripravniki, ker nihče ne zna vsega. Le prenašalci znanja so dobili več imen, niso več samo mojstri in učitelji, ampak tudi mentorji ali celo guruji. Spremenilo se je pojmovanje pripravništva, nikakor pa samo pripravništvo.«

Se želite preizkusiti pri enem izmed petih startupov? Preverite pogoje in se prijavite!

Pripravništvo lahko opravite pri enem od naslednjih podjetij:

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje