Izraelski start up uspel z inovativnimi sončnimi celicami

Avtor — 30.07.2012
BSolar, start up podjetje iz Izraela, je širši javnosti predstavilo bifacialne sončne celice. Gre za uresničitev ideje, ki je aktualna že nekaj desetletij in omogoča za kar 20 odstotkov višji energetski izkoristek v primerjavi z navadnimi sončnimi celicami.
Izraelski start up uspel z inovativnimi sončnimi celicami

Izraelski start up uspel z inovativnimi sončnimi celicami (Vir slike: sxc.hu)

Večina konvencionalnih sončnih celic je narejenih tako, da sončno energijo zbirajo na tisti strani, na kateri so direktno obsijane s soncem. Nove bifacialne sončne celice pa imajo zbiralnike tudi na zadnji strani, zato omogočajo zbiranje energije tudi na strani, kjer se sončni žarki odbijajo.

Podobne raziskave potekajo že več desetletij. Tovrstno tehnologijo so poskušali razviti že pri drugih visoko-tehnoloških podjetjih, kot sta Sanyo (danes združen s Panasonicom) iz Japonske in Shinsung iz Koreje, a neuspešno. Podjetje BSolar pa je izdelalo produkt, ki se od večine konvencionalnih izdelkov razlikuje v tem, da je sestavljen iz kemijskega elementa bor in ne iz aluminija. Prav ta omogoča zbiranje energije na obeh straneh, na sprednji strani pa je še toliko bolj učinkovito. Potrebno je le še najti primerno alternativo za znižanje stroškov in tehnologija bo postala uspešnica po celem svetu.

Podjetje BSolar je za svoje raziskave prejelo že prek 10 milijonov dolarjev sredstev tveganega kapitala, vključno s 3 milijoni od Genesis Partners, investitorjev iz Japonske. Kljub temu, da je znesek visok, pa je veliko prenizek, da bi tehnologijo lahko pripeljali do te meje, da bi jo lahko izdelovali v komercialne namene.

Vir: GigaOM

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje