Jamstvo za mlade potrjeno!

Avtor — 31.01.2014
Po dolgem čakanju, predvsem mladih, je vlada končno potrdila program Jamstvo za mlade. Izteka se namreč rok za oddajo dokumenta v Bruselj, ki bo prispeval največ denarja za izvedbo različnih ukrepov, s katerimi naj bi se zmanjšalo število mladih brezposelnih.
Jamstvo za mlade potrjeno!

Jamstvo za mlade. (Vir slike: sxc.hu)

V decembru 2013 je bilo po podatkih ZRSZ brezposelnih 32.523 oseb starejših od 15 in mlajših od 29 let, kar je najvišje število od marca 2006. V državi je bilo decembra lani sicer skupno 124.015 brezposelnih.

Predlog programa Jamstvo za mlade zajema skoraj 40 ukrepov, v skladu s katerimi bodo mladim do 29 let v štirih mesecih po prijavi med brezposelne ponudili zaposlitev, usposabljanje ali izobraževanje.

Preberite več v članku Jamstvo za mlade

Potem ko je različnim ministrstvom dokument Jamstva za mlade le uspelo uskladiti s predstavniki mladih, ga je vlada še enkrat obravnavala in tudi sprejela. Izteka se namreč rok za oddajo dokumenta v Bruselj, ki bo prispeval največ denarja za izvedbo različnih ukrepov, s katerimi bi zmanjšali število mladih brezposelnih. Ti ukrepi so predvsem zaposlitev v okviru pripravništev ali pa javnih del ter razna dodatna izobraževanja in usposabljanja. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da gre zgolj za kratkoročne rešitve in da večina mladih na račun tega programa ne bo dobila zaposlitve.

Strategijo zaposlovanja mladih lahko pričakujemo v nasednjih šestih mesecih. Ministrstvo za gospodarski razvoj bo tisto, ki bo predlagalo način, kako ustvarjati nova delovna mesta. Koliko bodo pri tem uspešni, bo pokazal čas, zagotovo pa si mladi po večletnem izobraževanju ne želijo pristati v zgolj še enem programu dodatnega usposabljanja.

Vir: Jamstvo za mlade in RTV Slovenija

Oznake: ,