Javni sektor in njegove dobavitelje že zajela mrzlica elektronskega poslovanja

Na konferenci o elektronskih računih se je zbralo prek 450 udeležencev iz javnega sektorja in gospodarstva, ki so s svetovalci in strokovnjaki iz podjetja SAOP, UJP, Arhiva Republike Slovenije, Generalnega davčnega urada, ZZI-ja in Logitusa razpravljali o dobrih praksah elektronskega poslovanja.
Javni sektor in njegove dobavitelje že zajela mrzlica elektronskega poslovanja

Javni sektor in njegove dobavitelje že zajela mrzlica elektronskega poslovanja (Vir slike: SAOP)

Še posebej aktualne so bile rešitve, ki organizacijam iz javnega sektorja ter njihovim dobaviteljem omogočajo prejem oziroma izdajo elektronskih računov. S 1. 1. 2015 bodo namreč na osnovi novele zakona ZOPSPU-A proračunski porabniki in njihovi poslovni partnerji morali uporabljati e-račune. To pomeni, da bo v Sloveniji v prvem zamahu elektronsko poslovalo okrog 30.000 podjetij in javnih ustanov.

Približno 10 let je trajalo, da se je vzpostavilo ustrezno zakonsko podlago, tehnološke rešitve in e-poslovanju naklonjeno poslovno okolje. To priča predvsem o tem, da prehod na brezpapirno in elektronsko poslovanje zdaleč ni tako enostaven, kot se zdi na prvi pogled.

»Sedaj je pomembno, da se organizacije lotijo uvedbe izdaje in prejema e-računov čim prej, da bodo lahko prehod izvedle postopoma in premišljeno,« je povedala Sonja Šinigoj, direktorica SAOP.

Pričakuje se, da bodo imele javne ustanove, ki bodo ta problem začele reševati šele jeseni ali proti koncu leta, velike težave. Tudi zato, ker je uvedba e-računov organizacijsko zahtevna in hitenje povečuje možnosti za napake.

Po drugi strani pa bo uporaba e-računov pomenila veliko znižanje stroškov, z do 14 eur za en papirni račun na do 1 eur za elektronski račun v obliki xml. Še bolj pomembno pa je, da bodo lahko z njihovo uporabo podjetja in ustanove v javnem sektorju razvili vrsto elektronskih storitev, s katerimi bodo ustvarjali nove prihodke in poenostavili svoje interno poslovanje.

Konferenca je potekala v dveh vzporednih panelih, za javni sektor in gospodarstvo, probleme in dobre prakse pa so na koncu obdelali še na skupni okrogli mizi.

Udeleženci konference so spoznali vse bistvene vidike brezpapirnega poslovanja, od davčne obravnave e-računa do tehničnih rešitev ter priprave klasifikacijskega načrta in notranjih pravil do hrambe.

Prikazana je bila praktična uporaba dokumentnega sistema SAOP eRegistrator za obvladovanje elektronske dokumentacije ter izvedba avtomatiziranega procesa prejema, obdelave in shranjevanja elektronskih računov prek poslovnih programov SAOP iCenter in sistema eRegistrator.

SAOP-ovi strokovnjaki so ob tem predstavili tudi poslovne vidike brezpapirnega poslovanja, na primer koristi, prihranke ter skrite stroške, vključno s primeri uporabe v poslovnih procesih.

Vir: SAOP

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje