Je Coca Cola Facebooku ukradla idejo?

Facebookova velika želja je povezati svet. V začetku leta je kupil podjetje Titan Aerospace, ki proizvaja drone s pogonom na sončno energijo, ti pa bi nenehno zagotavljali pokritost z brezžičnim signalom. Prva na seznamu naj bi bila Afrika, kjer je težava s povezljivostjo največja.
Je Coca Cola Facebooku ukradla idejo?

Coca Cola meša načrte Facebooka (Vir slike: YouTube).

Medtem ko je konec septembra Facebook sporočil, da bi omenjene drone v zrak lahko vsaj testno spustili že prihodnje leto, svoj pohod na afriško celino napoveduje tudi podjetje Coca Cola. Podjetje, ki velja za največjega proizvajalca pijač na svetu, se je odločilo, da bo v nekatere predele Južne Afrike namestilo avtomate za nakup pijače, ki bodo hkrati tudi dostopne točke za brezplačen brezžični internet. Kar pa je morda najpomembnejše vsaj za tamkajšnje prebivalstvo  – nakup stekleničke oziroma plastenke z eno najbolj priljubljenih pijač na svetu ne bo pogoj za dostop do brezžičnega interneta prek omenjenih avtomatov.

Facebookovi droni bi lahko leteli že leta 2015 >>

Projekt, ki ga je Coca Cola izvedla v sodelovanju z britanskim telekomunikacijskim operaterjem BT (British Telecom), naj bi imel za cilj povišanje ravni izobraženosti, kar bi lahko vplivalo tudi na zmanjšanje stopnje kriminala in nasilja v južnoafriških urbanih naseljih.

Povezovanje sveta je lahko še dražje

S to potezo je Facebook nedvomno dobil konkurenco na področju povezovanja sveta. Kako veliko željo po povezovanju sveta ima Zuckerberg, kaže tudi odmeven nakup WhatsAppa, aplikacije za pošiljanje sporočil. Z ustanoviteljem WhatsAppa, Janom Koumom, sta si februarja letos zadala nalogo, da bosta povezala poslednji košček sveta. A bolj kot povezovalna naloga je odmevala vsota denarja, ki jo je Zuckerberg odštel za Koumovo podjetje. Takratnih 19 milijard dolarjev je zdaj po podatkih Reutersa na račun podražitve Facebookovih delnic narastlo kar za tri milijarde dolarjev, torej 22 milijard dolarjev.

Se spomnite nakupa WhatsAppa? >>

Kljub nastopu konkurence na področju povezovanja sveta pa si Facebook lahko oddahne. Poteza Coca Cole je vendarle v njihov prid, pomembno je le, da se državam, ki veljajo za območja s slabo spletno povezavo ali pa je sploh nimajo, zagotovi vsaj osnovni dostop za interneta. Zuckerberg lahko le še upa, da bodo tamkajšnji prebivalci kmalu »odkrili« tudi Facebook.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje