Je Coca Cola Facebooku ukradla idejo?

Facebookova velika želja je povezati svet. V začetku leta je kupil podjetje Titan Aerospace, ki proizvaja drone s pogonom na sončno energijo, ti pa bi nenehno zagotavljali pokritost z brezžičnim signalom. Prva na seznamu naj bi bila Afrika, kjer je težava s povezljivostjo največja.
Je Coca Cola Facebooku ukradla idejo?

Coca Cola meša načrte Facebooka (Vir slike: YouTube).

Medtem ko je konec septembra Facebook sporočil, da bi omenjene drone v zrak lahko vsaj testno spustili že prihodnje leto, svoj pohod na afriško celino napoveduje tudi podjetje Coca Cola. Podjetje, ki velja za največjega proizvajalca pijač na svetu, se je odločilo, da bo v nekatere predele Južne Afrike namestilo avtomate za nakup pijače, ki bodo hkrati tudi dostopne točke za brezplačen brezžični internet. Kar pa je morda najpomembnejše vsaj za tamkajšnje prebivalstvo  – nakup stekleničke oziroma plastenke z eno najbolj priljubljenih pijač na svetu ne bo pogoj za dostop do brezžičnega interneta prek omenjenih avtomatov.

Facebookovi droni bi lahko leteli že leta 2015 >>

Projekt, ki ga je Coca Cola izvedla v sodelovanju z britanskim telekomunikacijskim operaterjem BT (British Telecom), naj bi imel za cilj povišanje ravni izobraženosti, kar bi lahko vplivalo tudi na zmanjšanje stopnje kriminala in nasilja v južnoafriških urbanih naseljih.

Povezovanje sveta je lahko še dražje

S to potezo je Facebook nedvomno dobil konkurenco na področju povezovanja sveta. Kako veliko željo po povezovanju sveta ima Zuckerberg, kaže tudi odmeven nakup WhatsAppa, aplikacije za pošiljanje sporočil. Z ustanoviteljem WhatsAppa, Janom Koumom, sta si februarja letos zadala nalogo, da bosta povezala poslednji košček sveta. A bolj kot povezovalna naloga je odmevala vsota denarja, ki jo je Zuckerberg odštel za Koumovo podjetje. Takratnih 19 milijard dolarjev je zdaj po podatkih Reutersa na račun podražitve Facebookovih delnic narastlo kar za tri milijarde dolarjev, torej 22 milijard dolarjev.

Se spomnite nakupa WhatsAppa? >>

Kljub nastopu konkurence na področju povezovanja sveta pa si Facebook lahko oddahne. Poteza Coca Cole je vendarle v njihov prid, pomembno je le, da se državam, ki veljajo za območja s slabo spletno povezavo ali pa je sploh nimajo, zagotovi vsaj osnovni dostop za interneta. Zuckerberg lahko le še upa, da bodo tamkajšnji prebivalci kmalu »odkrili« tudi Facebook.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje