Je Microsoft preplačal delež v Facebooku?

Avtor andrejmotl — 12.05.2008
Komentiraj!
Facebook je najhitreje rastoče družabno omrežje na svetu z velikanskim oglaševalskim potencialom. Kljub temu pa se v siceršnji zgodbi o uspehu in rasti pojavljajo prvi dvomi.
Je Microsoft preplačal delež v Facebooku?

Bo Microsoft prevzel Facebook?

Ta teden so se pojavile govorice, da Microsoft načrtuje prevzem omrežja Facebook. Čeprav je pravo vrednost Facebooka težko oceniti, so bili mnogi presenečeni, ko je Microsoft oktobra za 1,6 odstotni delež drugega najpopularnejšega družabnega omrežja na svetu plačal vrtoglavih 240 milijonov dolarjev. Ker Facebook ni javno podjetje je težko oceniti njegovo pravo vrednost. Število obiskovalcev strani hitro raste, marca so jih zabeležili 109 milijonov. Lani je imelo podjetje 150 milijonov prihodkov, za letos pa jih načrtujejo še enkrat toliko.

Podjetje se torej širi, a če odštejemo davke, devalvacijo, amortizacijo in napovedano porabo, potem je podjetje 150 milijonov v minusu. To bi bilo sprejemljivo ob nadaljnji hitri rasti, a največji konkurent Facebooka, Myspace, že poroča o manjših prihodkih od pričakovanih. Za panogo družabnih omrežij je to precej nepričakovano. Valleywag blog poroča o hitro upadajočem zanimanju za izgradnjo in dodajanje Facebookovih aplikacij, ki so bile do sedaj njegov paradni konj.

Še vedno pa Facebooku ostaja 40 milijonov uporabniških profilov obiskovalcev, ki morajo biti zanimivi vsakemu oglaševalcu. Uporabniki Facebooka so tudi nekoliko starejši in premožnejši od obiskovalcev ostalih družabnih omrežij na spletu, tako da bi potencialno lahko prinesli večji dobiček podjetju. Microsoft pa ima že z trenutno pogodbo zagotovljene ekskluzivne pravice za oglaševanje na strani, zato mu morda ni bilo težko tudi nekoliko preplačati delež, ki ga je kupil oktobra.


Vir: The New York Times

Prijavi se na e-novice!