Je podjetništvo prava pot za vas?

Ljudje pogosto težko presodimo, če se nam bolj splača obdržati trenutno zaposlitev, ki ponuja določene prednosti in zagotovila, ali pa je čas, da se odločimo za skok v podjetniške vode. Podjetništvo nas po eni strani nagradi z navdušenjem, ko uspešen projekt ustvarimo tako rekoč iz nič, kar pa po drugi strani zahteva ogromno vloženega časa in truda.
Je podjetništvo prava pot za vas?

Podjetništvo lahko spremljajo številna tveganja (foto: sxc.hu)

Ustanovitev lastnega podjetja navadno pomeni odsotnost razkošij, kot sta številno administrativno osebje in poslovni bančni račun, ki se zdi brez dna. Če ste razvili res močno vizijo, pa je povsem možno, da boste uživali skoraj v vsakem trenutku razvoja samostojne kariere, kljub temu, da podjetniško življenje ni vedno rožnato.

Biti podjetnik pomeni živeti v negotovosti, zato bi se moral vsakdo, ki razmišlja o tej poti, vprašati v kolikšni meri se je sposoben uspešno spopadati s tveganjem. V praksi to pomeni, da vas ne začne boleti glava, če ugotovite, da za poravnavo plač zaposlenih in drugih materialnih stroškov potrebujete kredit. Lahko se tudi zgodi, da boste z zaposlenimi preživljali več časa kot s svojo družino, hkrati pa boste ugotovili, da niste odgovorni le zase, ampak tudi za vsako osebo, ki se je pridružila vašemu poslovnemu podvigu.

Hkrati pa naj vas večje tveganje ne odvrne od ustanovitve svojega podjetja, saj tudi zaposlitev pri velikem podjetju ni več tako gotova, kot je bila včasih. Vsaka karierna pot predstavlja določeno tveganje, pri čemer mora vsak posameznik presoditi, s kakšno vrsto negotovosti se najlažje spopada.

Ko se nekdo poda v podjetniške vode, to predstavlja veliko življenjsko spremembo. Mediji začetne korake podjetništva pogosto opisujejo kot nekaj mikavnega in razkošnega, vendar je resničnost lahko drugačna. Zato ni priporočljivo, da podjetje odprete zgolj na podlagi spontane odločitve, ker se vem trenutna zaposlitev mogoče zdi dolgočasna. Morda bi bili povsem zadovoljni z drugačnim delodajalcem ali nadrejenim.

Pred končno odločitvijo se morate vprašati, če ste pripravljeni ustanoviti podjetje ob zavedanju, da vam lahko spodleti, in ste dovolj odločni, da boste ob takem dogodku poskusili znova. Bistvenega pomena je, da se na novo pot, pa naj bo to lastno podjetje ali nova služba, podate z realističnimi pričakovanji.

 

Vir: VentureBeat

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje