Je podjetništvo prava pot za vas?

Avtor — 21.10.2010
Ljudje pogosto težko presodimo, če se nam bolj splača obdržati trenutno zaposlitev, ki ponuja določene prednosti in zagotovila, ali pa je čas, da se odločimo za skok v podjetniške vode. Podjetništvo nas po eni strani nagradi z navdušenjem, ko uspešen projekt ustvarimo tako rekoč iz nič, kar pa po drugi strani zahteva ogromno vloženega časa in truda.
Je podjetništvo prava pot za vas?

Podjetništvo lahko spremljajo številna tveganja (foto: sxc.hu)

Ustanovitev lastnega podjetja navadno pomeni odsotnost razkošij, kot sta številno administrativno osebje in poslovni bančni račun, ki se zdi brez dna. Če ste razvili res močno vizijo, pa je povsem možno, da boste uživali skoraj v vsakem trenutku razvoja samostojne kariere, kljub temu, da podjetniško življenje ni vedno rožnato.

Biti podjetnik pomeni živeti v negotovosti, zato bi se moral vsakdo, ki razmišlja o tej poti, vprašati v kolikšni meri se je sposoben uspešno spopadati s tveganjem. V praksi to pomeni, da vas ne začne boleti glava, če ugotovite, da za poravnavo plač zaposlenih in drugih materialnih stroškov potrebujete kredit. Lahko se tudi zgodi, da boste z zaposlenimi preživljali več časa kot s svojo družino, hkrati pa boste ugotovili, da niste odgovorni le zase, ampak tudi za vsako osebo, ki se je pridružila vašemu poslovnemu podvigu.

Hkrati pa naj vas večje tveganje ne odvrne od ustanovitve svojega podjetja, saj tudi zaposlitev pri velikem podjetju ni več tako gotova, kot je bila včasih. Vsaka karierna pot predstavlja določeno tveganje, pri čemer mora vsak posameznik presoditi, s kakšno vrsto negotovosti se najlažje spopada.

Ko se nekdo poda v podjetniške vode, to predstavlja veliko življenjsko spremembo. Mediji začetne korake podjetništva pogosto opisujejo kot nekaj mikavnega in razkošnega, vendar je resničnost lahko drugačna. Zato ni priporočljivo, da podjetje odprete zgolj na podlagi spontane odločitve, ker se vem trenutna zaposlitev mogoče zdi dolgočasna. Morda bi bili povsem zadovoljni z drugačnim delodajalcem ali nadrejenim.

Pred končno odločitvijo se morate vprašati, če ste pripravljeni ustanoviti podjetje ob zavedanju, da vam lahko spodleti, in ste dovolj odločni, da boste ob takem dogodku poskusili znova. Bistvenega pomena je, da se na novo pot, pa naj bo to lastno podjetje ali nova služba, podate z realističnimi pričakovanji.

 

Vir: VentureBeat

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

MP dogodek: Facebook oglaševanje

MP dogodek: Facebook oglaševanje

Facebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje