Jutri prvi letošnji pobot

Do 20.1.2012 do 13h imate čas za oddajo prijave svojih nepravočasno poravnanih obveznosti v 1. krog letošnjega obveznega večstranskega pobota. AJPES je spletno aplikacijo ePOBOT nadgradil in aplikacija kot identifikator odslej poleg davčne številke omogoča tudi matično številko.
Jutri prvi letošnji pobot

Jutri prvi letošnji pobot (slika: sxc.hu)

Za zagotovitev večjih učinkov pobota AJPES istočasno izvaja tako obvezni kot tudi neobvezni pobot. Dolžniki lahko istočasno oddajo prijave tako v obvezni kot tudi neobvezni večstranski pobot.

AJPES prijave sprejema elektronsko, in sicer prek spletne aplikacije ePOBOT. S prvim krogom obveznega večstranskega pobota v letu 2012 je AJPES spletno aplikacijo za oddajo prijav nadgradil. Od zdaj naprej bo spletna aplikacija kot identifikator poleg davčne številke omogočala tudi matično številko, ki pa ni obvezen podatek v prijavi obveznosti v večstranski pobot, zato bo mogoče podatke uvoziti tudi na podlagi predhodne strukture XML datoteke.

Obvezni večstranski pobot ureja 2. podpoglavje IV. poglavja Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP), in sicer:

  • postopek prijave denarne obveznosti dolžnika v sistem obveznega večstranskega pobota,
  • urnik obveznega večstranskega pobota,
  • način, popravo in preklic vnosa,
  • obdelavo podatkov v sistemu,
  • preverjanje prijavljenih obveznosti.

AJPES je upravljavec sistema obveznega večstranskega pobota skladno s 16. do 18. členom ZPreZP. Dolžnik, ki je v zamudi s plačilom, je dolžan neporavnano obveznost prijaviti v obvezni pobot le enkrat, in sicer le v tisti krog pobota pri AJPES, ki sledi datumu nastanka zamude pri poravnavi njegovih obveznosti.

Obveznost ali preostanek obveznosti, ki je dolžniku ni uspelo pobotati v obveznem pobotu pri AJPES, je ta dolžan poravnati na druge načine, vključno z možnostjo ponovne prijave v prostovoljni večstranski pobot pri AJPES ali pri katerem koli drugem upravljavcu sistema večstranskega pobota.

Obvezni večstranski pobot ureja prvi odstavek 16. člena in prvi odstavek 18. člena ZPreZP. Dolžnik mora prvič prijaviti v obvezni večstranski pobot svojo obveznost, z izpolnitvijo katere je bil že v zamudi pred uveljavitvijo ZPreZP, v 30 dneh po uveljavitvi zakona (prehodne določbe, drugi odstavek 28. člena ZPreZP).

Neobvezni (prostovoljni) večstranski pobot urejata drugi odstavek 12. člena in peti odstavek 16. člena ZPreZP in ga AJPES izvaja na podlagi pogodbenega odnosa med dolžnikom (naročnikom) in AJPES.

Vir: AJPES

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje