Kaj je e-računovodstvo?

Avtor — 05.05.2011

E-računovodstvo ali spletno računovodstvo je sodoben način vodenja računovodstva in predstavlja komunikacijsko sredstvo med podjetnikom in računovodjo. Namenjeno je podjetjem, ki želijo optimizirati poslovanje ter dobivati ažurne informacije in imeti čim nižje stroške z računovodstvom.

Kaj je e-računovodstvo?

E-računovodstvo (vir slike: sxc.hu)

Čedalje več podjetnikov izraža željo po spremljanju računovodstva svojega podjetja prek računalnika, saj želijo popoln pregled nad svojim poslovanjem. Spletno računovodstvo jim ponuja vpogled v tekoče računovodske podatke svojega podjetja, saldakonte kupcev in dobaviteljev, izpisane račune, dobavnice in potne naloge ter možnost vodenja zalog blaga, materiala, izdelkov in polizdelkov. Z e-računovodstvom tako rekoč dobijo osebnega računovodjo 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Podjetniki lahko na podlagi pooblastila in elektronskega podpisa plačilni promet opravljajo kar elektronsko. Omogočeno jim je tudi elektronsko oddajanje zakonsko predpisanih obrazcev in poročil državnim institucijam.

Ročno vnašanje dokumentov in dvojno knjiženje ni več potrebno, saj e-računovodstva ponujajo uvoz podatkov iz različnih virov in programe za nadaljnjo obdelavo le-teh. Ker obilica ročnega dela in ročno vodenje poslovnih knjih zahteva ogromno časa in denarja, spletno računovodstvo pomeni močno znižane stroške poslovanja podjetja. Pomeni tudi večjo usklajenost med podjetnikom in računovodjo, saj imajo ves čas na voljo najnovejše računovodske podatke, ki se urejajo prek ene same baze. Elektronski dokumentacijski sistem (skenirani dokumenti) omogoča vpogled v papirno dokumentacijo hkrati poslovneža in računovodstva.

Ponudniki spletnih računovodstev morajo poskrbeti, da njihovi uporabniki dobivajo ažurne, vsaj enkrat dnevno osvežene informacije o spremembah v računovodstvu in, da uveljavljajo nove zakonske spremembe. Uporabnikom prek spleta nudijo svetovanje s področja računovodstvadavčne zakonodaje in financ.

Vsi poslovni podatki so zaščiteni z najmodernejšimi varovalnimi mehanizmi, saj so varovani s šiframi, gesli in požarnimi zidovi. Podatki se samodejno shranjujejo dnevno in ker se shranjujejo v bazo, do izgube ne more priti v nobenem primeru. Dostop do podatkov je enostaven, zato lahko podjetnik v nujnem primeru do njih dostopa prek katerega koli spletnega brskalnika.

Članek je prispevalo računovodstvo Biro Bonus – http://www.e-racunovodstvo.si

Oznake: ,