Kaj je prepričljivejše, email ali neposredni pogovor?

Tako v vsakdanjem kot v poslovnem življenju marsikdaj želimo oziroma moramo nekoga v nekaj prepričati. Včasih je bil edini način neposredni pogovor. Danes pa seveda postaja elektronska komunikacija vse pomembnejša.
Kaj je prepričljivejše, email ali neposredni pogovor?

Elektronska komunikacija ali pogovor na štiri oči?

Po nekaterih raziskavah se naj bi moške lažje prepričalo preko elektronske pošte kot ženske, kjer naj bi bila boljša osebna komunikacija. Razlog naj bi bil večja tekmovalnost moških, ki se je naj bi preko elektronske pošte izognili (Guadagno & Cialdini, 2002). Po stereotipu naj bi bili moški bolj usmerjeni v zadane naloge, ženske pa v medsebojne odnose. Elektronska pošta naj bi tako bila način, preko katerega se naj bi lahko izognili moški tekmovalnosti.

Težava pri taki raziskavi je upoštevanje odnosa, ki ga imata dve osebi, saj povsem drugače komuniciramo z prijateljem kot pa z nekim poslovnim partnerjem. Tako naj bi upoštevali medsebojno podobnost, torej bolj kot nam je neka oseba podobna (več kot imamo skupnih lastnosti in interesov), lažje jih v nekaj prepričamo. Raziskava pravi, da je pri moških, ki imajo manj skupnega bistveno boljša opcija elektronska pošta, saj se naj bi lažje osredotočili na dejstva. Pri ženskah naj bi bilo drugače, konkretno naj bi bil v primeru, kjer sta si dve ženski podobni neposredni pogovor najboljša izbira.

Vir: PsyBlog