Kaj svetuje investitorka Barbara Corcoran?

Vsi, ki spremljate ameriški resničnostni šov Shark Tank, gotovo poznate tudi Barbaro Corcoran, eno izmed poslovnih angelov, ki v oddaji išče projekte, primerne za investicijo. Preberite si nasvete odlične podjetnice, ki je sama ustvarila podjetje, vredno kar 66 milijonov dolarjev!
Kaj svetuje investitorka Barbara Corcoran?

Kaj svetuje investitorka Barbara Corcoran? (Vir slike: starcasm.net)

Večina izmed nas Barbaro Corcoran pozna kot eno izmed investitorjev na podjetniškem resničnostnem šovu Shark Tank, kjer išče mlade podjetniške upe, katere bi lahko podprla s svojim finančnim vložkom.

Barbara pa ni zgolj investitorka, temveč je tudi sama sposobna podjetnica, ki je pred leti zgolj z začetnim kapitalom v višini 1.000 dolarjev, ki si ga je sposodila od svojega fanta, ustvarila podjetje, ki ga je 30 let kasneje prodala za nepredstavljivih 66 milijonov dolarjev. Poleg podjetništva se Barbara ukvarja tudi s pisanjem motivacijskih knjig s podjetniško tematiko, pa tudi s svetovanjem in pomočjo mladim, še neizkušenim podjetnikom.

Za mlade podjetnike je sestavila 6 odličnih nasvetov, ki vas bodo zagotovo usmerili na pravo pot.

1. Nihče zares ne pozna prave vrednosti podjetij.

Barbara se še kako dobro zaveda, kako težko je poslovnim idejam določiti primerno vrednost, saj se ji je že velikokrat zgodilo, da je v oddaji Shark Tank močno preplačala kakšno poslovno idejo. A s tem se ne obremenjuje, saj se ji sredstva ponavadi vrnejo v veliko večji meri, kot je znašal njen začetni vložek. Barbara iz svojih izkušenj zato vsem podjetnikom svetuje, da se ne ukvarjajo preveč z ocenjevanjem vrednosti podjetja, saj je primeren znesek zelo težko določiti.

2. Uspete lahko z enim odličnim produktom.

Iz enega uspešnega produkta lahko kasneje napravite celotno blagovno znamko!

Kljub nasprotovanju ostalih “morskih psov” iz oddaje Barbara meni, da lahko podjetje zgradi svojo kariero zgolj na podlagi enega odličnega produkta, na katerem lahko kasneje zgradi celotno blagovno znamko. Veliko lažje je namreč izdelati en produkt, ki bo navdušil množice, nato pa, tik preden se ga ljudje naveličajo, na tržišče postaviti nov, drugačen produkt, ki bo znova prevzel kupce.

3. Na uspeh veliko vpliva pozitivna energija.

Na uspeh mladega podjetja ima zagotovo največji vpliv zagnanost in pozitivna naravnanost podjetnikov, saj bodo ti v nasprotnem primeru že ob najmanjši oviri odnehali. Barbara meni, da pravzaprav nobeno podjetje ne more uspeti, v kolikor ga ne poganja ogromno pozitivne energije s strani ustanoviteljev. Tudi sama, ko išče podjetja, primerna za investicijo, velik poudarek daje na ekipo, ki mora imeti popolno zaupanje v svojo poslovno idejo.

4. Ne sledite slepo svojemu poslovnemu načrtu.

Barbara pred odločitvijo za investicijo v podjetje zahteva vpogled v njihov poslovni načrt. V kolikor je podjetje še na začetni fazi in tega še nimajo, jim celo naroči, da naj ga napišejo. Poslovni načrt je namreč pomemben dokument, ki močno pomaga pri načrtovanju glede zaslužka, porabe sredstev in ostalih podatkov glede poslovanja. A velikokrat se zgodi, da podjetniki poslovnemu načrtu nato slepo sledijo, neupoštevajoč spremembe na trgu in v podjetju, kar je velika napaka. Največ kljub temu šteje vaše objektivno mnenje, saj se “posodablja” vsak dan, v nasprotju z vašim poslovnim načrtom.

5. Izkoristite brezplačno promocijo vašega podjetja.

Barbara vsem podjetnikom svetuje, naj izkoristijo moč, ki jo ima lahko brezplačna promocija. Sama je namreč, ko je bila še na začetku svoje podjetniške poti, na svojem poslovnem področju pridobila ogromno kredibilnosti s tem, ko je napisala statistično poročilo o prodaji stanovanj na območju Manhattna, s čimer se je ukvarjalo prav njeno podjetje. Poročilo so povzeli mnogi mediji, med njimi tudi New York Times, in Barbara je s svojim podjetjem čez noč postala velika riba!

6. Ko iščete investitorje, se pripravite bolj, kot bi se morali.

Pri iskanju investitorjev morate biti več kot 100-odstotno pripravljeni.

Kot ena izmed investitorjev v Shark Tanku Barbara od podjetnikov vedno pričakuje, da se bodo na predstavitev pripravili 100-odstotno. Kot enega najbolje pripravljenih podjetnikov omenja ustanovitelja podjetja Cousins Maine Lobster, ki sta si ogledala prav vsak del preteklih oddaj Shark Tank, o svojem poslu pa sta vedela prav vsako podrobnost. Torej, v kolikor želite navdušiti investitorje, bodite pripravljeni bolj, kot bi morali biti!

Vir: Young Entrepreneur

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje