Kaj vam prinaša izredno priljubljeni Meerkat?

Avtor — 28.03.2015
Prva uporabnica Meerkata v Sloveniji, Mojca Marš, pravi, da jo je uporaba Meerkata popolnoma zasvojila. Z njo smo se pogovarjali o potencialu te aplikacije, ki jo priporoča vsem, tudi blagovnim znamkam in podjetjem za marketinške oziroma komunikacijske namene.
Kaj vam prinaša izredno priljubljeni Meerkat?

Aplikacija Meerkat omogoča streamanje video vsebin v živo (Vir slike: YouTube).

Na Meerkat je prvič naletela prek znanega podjetnika, Garyja Vaynerchucka. »Takrat je bila aplikacija še praktično v povojih, bilo je kar nekaj ´hroščev´, uporabnikov pa zelo malo, kar mi je omogočilo prihod na lestvico najboljših Meerkaterjev.« Tako si je lahko zgradila svojo skupnost sledilcev.

Aplikacija bo spremenila marketinški svet

Pritegnila jo je uporabnost in pametna integracija s Twitterjem in dodaja, da po prvem dnevu uporabe Meerkata sploh ni mogla spati. Po glavi so ji šle ves čas različne ideje za uporabo: »Takrat sem vedela, da bo ta aplikacija spremenila marketinški svet.«

Kaj je Meerkat? Meerkat je aplikacija, ki uporabniku omogoča prenos v živo direktno iz pametnega telefona. Deluje s pomočjo Twitterja, ki omogoča prenos video vsebine sledilcem. Vsi, ki gledajo video, se lahko priključijo v pogovor in komentirajo dogajanje, skratka poudarek je na interaktivnosti uporabnikov. Poleg enostavne uporabe omogoča dve možnosti: prenos in planiranje vnaprej. Ko pričnete s prenosom, bo Meerkat obvestil vse vaše sledilce.

Nova konkurenca: Periscope

Uporabnik se v aplikacijo vpiše s Twitterjem, uporablja pa jo lahko takoj, le z enim pritiskom na gumb. Aplikacija za zdaj nima veliko funkcionalnosti, le tiste osnovne, ki jih za delovanje potrebuje. »Izjemno pametna integracija s Twitterjem pa ne bo več dolgo prednost, saj se je Meerkatu pridružila podobna aplikacija, Periscope, ki jo je pred kratkim kupil Twitter. Iz tega lahko sklepamo, kam se ta vlak premika,« dodaja Marševa, ustanoviteljica agencije Super Spicy Media. Dodaja, da je Periscope po videzu precej bolj privlačen kot Meerkat, zato ga ocenjuje kot resno grožnjo. Tuji mediji so Periscope že ocenili za aplikacijo, ki bo uničila Meerkat.

Za zdaj lahko Meerkat aktivno uporabljajo, torej streamajo, le uporabniki iOS naprav, medtem ko lahko ostali streame samo spremljajo.

Marševa Meerkat uporablja vsakodnevno: »Streamam predvsem svoj vsakdan, na primer pripravo na fitnes, udeležbo zabav in dogodkov, proces svojega dela, kot so izdelava newsletterja, priprava dizajnov za svoje naročnike in podobno. V prihodnje ga nameravam predstaviti tudi določenim naročnikom, s katerimi bomo pripravili kakšno bolj kreativno kampanjo

Meerkat je dobil novega konkurenta – aplikacijo Periscope (Vir slike: YouTube).

Komu priporoča Meerkat?

Priporoča jo tako posamičnim uporabnikom oziroma osebam, ki si gradijo skupnost ljudi, sledilcev, kot tudi podjetjem in blagovnim znamkam, ki želijo aplikacijo uporabiti v marketinške oziroma komunikacijske namene. »Uporaba Meerkata v marketinške namene zna biti zelo učinkovita in zanimiva – aplikacijo uporablja že kar nekaj svetovno znanih blagovnih znamk, kmalu se jim bodo zagotovo pridružili še drugi,« dodaja. Med njimi so tudi Mashable, CNN in TV uspešnica Igra prestolov.

Marševa meni, da podobne storitve zagotovo čaka svetla prihodnost, čeprav je uspešnost odvisna od posamične aplikacije. »Ljudje smo med seboj vedno bolj povezani; od aktivne vpletenosti v življenje naših idolov in znancev nas tako loči le še en klik.« Po njenem mnenju je takšen način komunikacije »neverjetno zasvojljiv.«

Rubin: Meerkat bo spremenil svet

»Glede na trenutno navdušenje in rast aplikacije menim, da je investicija več kot razumljiva,« komentira zadnjo investicijo, ki jo je pospravila v žep ekipa, ki ustvarja Meerkat. Verjame, da jo bodo ustanovitelji (gre za podjetje Life on Air) tudi upravičili, saj je izvršni direktor vse moči in zaposlene preusmeril v ta projekt. Ben Rubin, podjetnik, ki stoji za omenjeno aplikacijo, na začetku sicer ni pričakoval tako odmevnega uspeha. Danes je prepričan, da bo Meerkat spremenil svet.

»Pričakujem še večje spremembe, čas pa bo pokazal, koliko je trg zrel za takšno storitev,« pravi Marševa. Rubin v svojih mislih zagotovo že bije boj s Periscopom. Prednost njegove aplikacije je tudi »poraba« – za prenos videa uporabnik porabi okoli 4 MB na minuto, za ogled videa pa 2,3 MB.

Kar 20 odstotkov uporabnikov Meerkata naj bi po ocenah Rubina kar dve uri na dan gledalo prenos video vsebin, osem odstotkov celo več kot tri ure. Na podlagi teh podatkov, lahko rečemo, da je Meerkat tudi resna grožnja Facebooku. Presegli so namreč povprečen čas, ki so ga Facebookovi uporabniki namenili lani za pregledovanje News Feeda.

Nekatera znana imena prepoznala potencial Meerkata

Mnogi so prepričani, da je Meerkat velik konkurent Vinea in Snapchata. Meerkat naj bi imel po nekaterih ocenah že 300 tisoč dnevnih uporabnikov, med njimi sta tudi Snoop Doog in Jimmy Fallon. Na nedavnem teksaškem festivalu South By South West je Meerkat postal najbolj vroča tema pogovorov. Tamkajšnji obiskovalci so tudi iznašli izraz za prenos prek Meerkata – »meerkating«.

Meerkat pa je znan tudi po številnih napakah v kodi, ki so hekerjem dovoljevale prevzem prenosov v živo in zamenjavo s katerokoli video vsebino so želeli. Meerkat naj bi sicer omenjene napake že odpravil. Vsekakor bi Meerkat zaradi svojega bistva lahko postal trn v peti vsem, ki prenašajo dogodke v živo.

Slednji namreč odštejejo gore denarja za licence, ki jim dovoljujejo prenose. S podobnimi težavami se je lani spoprijelo tudi tekmovanje Premier League, ko so njegovi organizatorji opozorili oboževalce, da ne smejo objavljati video vsebin ali Vineov z goli na družbena omrežja. Zna se zgoditi, da bo zgodba podobna tudi z Meerkatom (in Periscopom).

Oznake: , , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial.

Preberite več >>
Vse za podjetje