Kaj vprašati lastnika preden kupite podjetje

Kadar kupujete podjetje, morate zastaviti kar se da veliko vprašanj in vedeti, da ne morete zastaviti napačnega. Več kot boste spraševali, manjše bo vaše tveganje. Kje torej začeti? Pomagali vam bomo z 10 vprašanji.
Kaj vprašati lastnika preden kupite podjetje

Kaj morate vprašati lastnika, preden kupite podjetje? (Vir slike: sxc.hu)

1. Kaj je trenutno vaš največji izziv? Dobro je, da se zavedate potencialnih pasti. Če bo v podjetje potrebno vložiti 1 milijon evrov, morate to vedeti že danes, preden pričnete s pogajanji.

2. Kaj bi v preteklosti naredili drugače, če bi lahko? S takim vprašanjem se bo lastnik razgovoril o tem, kakšne priložnosti je imel, vendar jih ni izkoristil. Med takšnim pogovorom boste dobili občutek, kolikšen potencial ponuja posel – novi trgi, dodatne proizvodne linije ali nove marketinške priložnosti.

3. Kako ste prišli do cene, po kateri prodajate podjetje? Velikokrat podjetniki, ki svoj posel prodajajo ocenijo, koliko denarja bodo potrebovali za nadaljnje življenje. Vaša naloga je, da od prodajalca izveste vse kvantitativne informacije, ki podpirajo njegovo ceno. Če je lastnik približno ocenil vrednost podjetja, potem imate večjo prednost pri pogajanjih.

4. Kaj boste storili, če podjetja ne boste uspeli prodati? V kolikor izveste, kaj bo podjetnik naredil, če podjetja ne bo mogel prodati, vam to daje še eno prednost pri pogajanjih. Na primer, če bi lastnik predal posel enemu izmed svojih zaposlenih oz. bi čez čas podjetje zaprl, potem imate veliko več možnosti, da se pogodite za nižjo ceno.

5. Kako imate dokumentirane finance podjetja? Imeti morate popoln dostop do vseh finančnih podatkov podjetja (davčne napovedi, dobiček ali izguba, ostali viri dohodkov itd.).

6. Ste imeli v preteklosti kakšne tožbe? Kaj pa trenutno? Obstaja nevarnost potencialnih tožb? Zadnja stvar, ki si jo želite, je podedovati tožbo. Zaradi varnosti odgovor lastnika pisno dokumentirajte, saj vam lahko kasneje pride prav.

Razmišljate o nakupu franšize? Vse o franšizi si preberite v MP članku Franšizing

7. Kako dobro imate dokumentirane poslovne procese? Velikokrat majhna podjetja delujejo brez posebno opisanih in dokumentiranih poslovnih procesov. To lahko odlično deluje za obstoječega lastnika, za vas pa bo zadeva precej težja, če ne boste imeli vseh poslovnih procesov natančno opisanih.

8. Do kakšne mere je vaš posel odvisen od ključne stranke ali dobavitelja? Podjetje lahko deluje zelo uspešno, vendar če je močno odvisno zgolj od ene stranke ali enega dobavitelja, potem veliko tvegate, če se odločite za nakup. Nikoli ne veste, do kakšne mere so ti navezani na sedanjega lastnika – lahko se zgodi, da prekinejo poslovanje, ko se lastnik zamenja.

9. Kaj nameravajo zaposleni po predaji posla? Pozanimajte se, ali so zaposleni seznanjeni s prodajo. V kolikor nameravajo zapustiti podjetje, poskrbite, da podpišejo konkurenčno klavzulo in pogodbo o nerazkritju poslovnih informacij.

10. Kakšne sposobnosti, spretnosti in znanja potrebujem za uspešno vodenje tega podjetja? Preden kupite posel, se morate pozanimati, katere sposobnosti, spretnosti in znanja potrebujete za uspešno vodenje specifičnega podjetja, ki ga kupujete.

Vir: entrepreneur.com

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje