Kaj vprašati lastnika preden kupite podjetje

Kadar kupujete podjetje, morate zastaviti kar se da veliko vprašanj in vedeti, da ne morete zastaviti napačnega. Več kot boste spraševali, manjše bo vaše tveganje. Kje torej začeti? Pomagali vam bomo z 10 vprašanji.
Kaj vprašati lastnika preden kupite podjetje

Kaj morate vprašati lastnika, preden kupite podjetje? (Vir slike: sxc.hu)

1. Kaj je trenutno vaš največji izziv? Dobro je, da se zavedate potencialnih pasti. Če bo v podjetje potrebno vložiti 1 milijon evrov, morate to vedeti že danes, preden pričnete s pogajanji.

2. Kaj bi v preteklosti naredili drugače, če bi lahko? S takim vprašanjem se bo lastnik razgovoril o tem, kakšne priložnosti je imel, vendar jih ni izkoristil. Med takšnim pogovorom boste dobili občutek, kolikšen potencial ponuja posel – novi trgi, dodatne proizvodne linije ali nove marketinške priložnosti.

3. Kako ste prišli do cene, po kateri prodajate podjetje? Velikokrat podjetniki, ki svoj posel prodajajo ocenijo, koliko denarja bodo potrebovali za nadaljnje življenje. Vaša naloga je, da od prodajalca izveste vse kvantitativne informacije, ki podpirajo njegovo ceno. Če je lastnik približno ocenil vrednost podjetja, potem imate večjo prednost pri pogajanjih.

4. Kaj boste storili, če podjetja ne boste uspeli prodati? V kolikor izveste, kaj bo podjetnik naredil, če podjetja ne bo mogel prodati, vam to daje še eno prednost pri pogajanjih. Na primer, če bi lastnik predal posel enemu izmed svojih zaposlenih oz. bi čez čas podjetje zaprl, potem imate veliko več možnosti, da se pogodite za nižjo ceno.

5. Kako imate dokumentirane finance podjetja? Imeti morate popoln dostop do vseh finančnih podatkov podjetja (davčne napovedi, dobiček ali izguba, ostali viri dohodkov itd.).

6. Ste imeli v preteklosti kakšne tožbe? Kaj pa trenutno? Obstaja nevarnost potencialnih tožb? Zadnja stvar, ki si jo želite, je podedovati tožbo. Zaradi varnosti odgovor lastnika pisno dokumentirajte, saj vam lahko kasneje pride prav.

Razmišljate o nakupu franšize? Vse o franšizi si preberite v MP članku Franšizing

7. Kako dobro imate dokumentirane poslovne procese? Velikokrat majhna podjetja delujejo brez posebno opisanih in dokumentiranih poslovnih procesov. To lahko odlično deluje za obstoječega lastnika, za vas pa bo zadeva precej težja, če ne boste imeli vseh poslovnih procesov natančno opisanih.

8. Do kakšne mere je vaš posel odvisen od ključne stranke ali dobavitelja? Podjetje lahko deluje zelo uspešno, vendar če je močno odvisno zgolj od ene stranke ali enega dobavitelja, potem veliko tvegate, če se odločite za nakup. Nikoli ne veste, do kakšne mere so ti navezani na sedanjega lastnika – lahko se zgodi, da prekinejo poslovanje, ko se lastnik zamenja.

9. Kaj nameravajo zaposleni po predaji posla? Pozanimajte se, ali so zaposleni seznanjeni s prodajo. V kolikor nameravajo zapustiti podjetje, poskrbite, da podpišejo konkurenčno klavzulo in pogodbo o nerazkritju poslovnih informacij.

10. Kakšne sposobnosti, spretnosti in znanja potrebujem za uspešno vodenje tega podjetja? Preden kupite posel, se morate pozanimati, katere sposobnosti, spretnosti in znanja potrebujete za uspešno vodenje specifičnega podjetja, ki ga kupujete.

Vir: entrepreneur.com

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje