Kako do poslovne ideje

Marsikdo ima v sebi podjetniško žilico, vendar ne ve, s katerim poslom bi vstopil v podjetniški svet. V kolikor tudi vi spadate v to skupino, si v nadaljevanju preberite, kako s pomočjo šestih korakov do dobre poslovne ideje.
Osredotočite se in si poiščite bolj dobičkonosen trg

Osredotočite se in si poiščite bolj dobičkonosen trg.(Vir slike: sxc.hu)

Upoštevajte svoje prednosti in sposobnosti

Najprej pomislite na svoje osebnostne in poslovne sposobnosti. Ste izvrsten inženir, ki lahko zgradi kakovosten proizvod? Ste dobri v prodaji? Imate veliko poznanstev in vez? Ste vodja? Da bi kar najbolje izbrali posel, v katerega se boste podali, morate vedeti, katere so vaše prednosti in sposobnosti ter poznati svoje slabosti.

Pri poslu morate upoštevati tudi druge stvari – v kolikor poslovna ideja potrebuje velik kapitalski vložek, ki ga nimate in ga ne morete dobiti, potem to morda ni najboljši posel za vas.

Strast

Kadar niste prepričani v kakšen posel bi se podali, imejte v mislih, da boste to počeli nekaj let. Torej, izberite posel, ki ga boste z veseljem opravljali vsaj nekaj let, če ne celo življenje.

Kako lahko izboljšate svet?

Posel, ki si ga boste izbrali, vam mora biti pisan na kožo (izraža vaše sposobnosti) in v njem morate uživati (da ga boste lahko opravljali vrsto let). Kljub vsemu pa je vaš posel namenjen strankam in ne vam. Vaša naloga je, da nekomu polepšate, popestrite ali olajšate življenje.

Naslednji korak

Sedaj ko veste, v kateri branži boste poslovali in s kakšnim produktom boste polepšali življenje vaši stranki – kako naprej? Zaenkrat je vaša poslovna ideja zgolj koncept, zato je sedaj čas, da jo udejanjite.

Naj ostane vaša poslovna ideja skrivnost?

Nekateri ljudje želijo biti skrivnostni do konca, spet drugi si želijo povratnih informacij, zato idejo delijo kar z največjim številom ljudi.

Pozitivne in negativne posledice so očitne:

 • v kolikor obdržite poslovno idejo zase, ne boste dobili veliko povratnih informacij in zadeve se ne bodo premikale tako hitro, kot bi si želeli,
 • v kolikor pa idejo delite, se vam lahko zgodi, da vam kdo idejo ukrade in vas prehiti.

Vas skrbi, da vas bo kdo kopiral? Ko boste enkrat s produktom uspeli, morate pričakovati, da bodo nekatera podjetja vaš produkt kopirala in z vami konkurirala na istem trgu. Slej ko prej vas bodo kopirali, na to se morate pripraviti.

Strateški načrt

Ko imate enkrat izoblikovano poslovno idejo, stopite korak nazaj in si predstavljajte širšo sliko. Vedeti morate, kako težko oz. lahko bo produkt proizvajati ali ga dobavljati. Bo posel prinesel hiter zaslužek ali se boste morali zanj boriti? Bo zagon posla potreboval velik kapitalski vložek ali ne?

Na tem mestu je bistveno, da napišete dober poslovni načrt in se s tem pripravite na vstop v podjetniški svet.

Več o poslovnem načrtu si lahko preberete v MP članku z naslovom Poslovni načrt.

Vir: business-opportunities.biz

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

MP dogodek: Kako do poslovne ideje?

Tokrat predstavljamo svež dogodek, ki ga v našem programu še nismo imeli: Kako do poslovne ideje. Namenjen je vsem tistim, ki želite vstopiti v svet podjetništva, pa nimate ideje oziroma ne veste, kako jo oblikovati.
MP dogodek: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! - Ljubljana

Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – Ljubljana

Kdaj 19.09.2012 od 17:00 do 18:30
Kje Cerera d.o.o., Cesta Ljubljanske brigade 23a, 1000 Ljubljana
Koledar

Tokratni dogodek organiziramo skupaj s podjetniškim pospeševalnikom Hekovnik, ki deluje v starih prostorih Tehnološkega parka Ljubljana na Viču.

Dogodek je namenjen vsem, ki bi radi vstopili v svet podjetništva, razmišljate podjetno, pa še nimate svoje ideje, ali pa le ta še ni dovolj izoblikovana. Hkrati bo predavatelj nekaj besed spregovoril tudi o konkurenci, umestitvi ideje na trg ter predstavljanju le te na trgu, ko je ta že izoblikovana.

Imate konkretna vprašanja glede ustanovitve podjetja? Pridite na MP svetovanje >>

Tematike:

 • O kreativnosti,
 • Izoblikovanje ideje,
 • Omejitve,
 • Umestitev: trgi in trendi,
 • Konkurenca,
 • Preverjanje ideje.

Program – sreda 5.9.2012:

Ura Aktivnost

16:50 – 17:00

Prihod udeležencev

17:00 – 18:30

Simon Belak: Kako do poslovne ideje

Prijave

Udeležba na dogodku je brezplačna. Zaradi omejenega števila udeležencev (20) so obvezne prijave! Edini pogoj za udeležbo je, da nam dovolite, da e-naslov s katerim se prijavite vpišemo v seznam prejemnikov brezplačnih MP novic. Tako boste na tekočem o dogajanju v svetu podjetništva v Sloveniji ter podjetniških dogodkih. Odjava od e-novic je možna kadarkoli!

Obiščite MP dogodke!

  Oznake:
  Iskanje
  ↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

  Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

  21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
  Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

  Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
  Preberite več >>

  Blockchain Roadshow: Trbovlje

  21.11.2017 od 16:30 do 19:00
  Blockchain Roadshow: Trbovlje

  Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
  Preberite več >>

  Blockchain Roadshow: Ljubljana

  07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
  Blockchain Roadshow: Ljubljana

  Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
  Preberite več >>

  Delavnica: Google Adwords

  07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
  Delavnica: Google Adwords

  Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
  Preberite več >>

  Vse za podjetje