Kako do prvih strank?

Pretekli teden se je v Tehnološkem parku odvijal že četrti tradicionalni MP dogodek leta, kjer smo lahko prisluhnili številnim odličnim predavateljem. Eden izmed teh je bil tudi Peter Brenko iz podjetja Appoteka, ki je nastopil prvi in nam predstavil načine, kako priti do prvih strank.
Kako do prvih strank?

Kako do prvih strank?

Appoteka

Slovensko startup podjetje Appoteka ponuja storitev spletne trgovine v računalniškem oblaku. S spletno trgovino Shopamine je sedemčlanska ekipa najprej vstopila na slovenski trg, pred kratkim pa se je podala še na brazilskega. Lani so imeli odprtih že 120 trgovin za različna podjetja, ki so s spletno prodajo ustvarila 1,5 milijonov EUR prometa, letos pa želijo število povečati še za približno 80 trgovin.

Direktor podjetja, Peter Brenko, je na MP dogodku vsem udeležencem predstavil, kako so se v podjetju lotili iskanja prvih strank. Poudaril je pomembnost odkritja problema, ki ga imajo ljudje. Ko je problem opredeljen, nastopi čas, da ustvari izdelek ali storitev, ki bo ta problem rešila.

Ko ste prepoznali problem in poiskali rešitev, je čas, da poiščete prve stranke.

Prve stranke

Brenko je udeležencem dogodka povedal, da se morajo najprej vprašati, kdo sploh so prve stranke. So to stranke, ki za izdelek ali storitev niso plačale nič, ker smo jim rešitev ponudili brezplačno? Ali pa so to tiste stranke, ki so za storitev dejansko morale plačati? To niti ni pomembno, saj so po Brenkovem mnenju najbolj pomembne stranke, ki hvalijo in kritizirajo. “Pomemben je feedback!”

Odzivi in mnenja strank

Brenko je vsem zbranim podjetnikom in podjetnicam ter tistim, ki jih podjetništvo zanima, povedal: “Poslušajte, kaj vam stranke povejo!” Po njegovem mnenju je nadvse pomembno, da podjetnik pozorno opazuje stranke in jih posluša ter nato preveri njihovo kritiko.

Najtežje ni poslušati kritike, prav tako ni problem preizkusiti, če to, kar stranka pravi, drži. Najtežje je spremeniti svoje mnenje in priznati, da je drug način ali drugačen izdelek boljši od tega, kar trenutno ponujamo. Brenko je svojo misel zaključil: “Težko je spremeniti svoj izdelek ali svojo storitev, vendar če ga/jo spremeniš zato, ker si dobil feedback od stranke, potem je to veliko lažje.”

Kaj pa če strank ne najdemo?

Marsikateri podjetnik se znajde v zagati, ko ne ve, kje poiskati stranke. Brenko pravi: “Če strank ne najdete, se morate vprašati, kaj je narobe s trgom.” Ob tem dodaja, da pomislite: “Kaj je narobe z vašo poslovno idejo?”

Oznake: , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje