Kako izbrati računovodstvo?

Računovodstvo je sestavni del pri vodenju vsakega podjetja. Ker pa je to kompleksna dejavnost in vas lahko napačno vodenje poslovnih knjig drago stane, je izbira dobrega računovodskega servisa še kako pomembna.
Kako izbrati računovodstvo?

Računovodske storitve lahko nudi vsak, ki ima registrirano dejavnost računovodstvo (Vir: missouristate.edu)

Gospodarske družbe in samostojni podjetniki morajo knjigovodsko voditi poslovne knjige in jih enkrat letno skladno z zakonom in računovodskimi standardi tudi zaključiti, nato pa na podlagi knjigovodskih listin pripraviti letno poročilo, ki ga pošljejo na AJPES.

Ker podjetniki navadno nimajo dovolj računovodskega znanja, morajo že na začetku poslovanja izbrati računovodski servis, ki jim lahko poleg vodenja računovodstva tudi svetuje pri ustanavljanju podjetja in kasneje pri poslovanju.

 

Kaj nudi dober računovodski servis?

Majhna podjetja in samostojni podjetniki navadno računovodski servis najamejo zaradi zakonsko obveznega knjigovodstva in davčnih izkazov, čeprav jim lahko ta ponudi tudi mnoge druge storitve.

Tako vam dober računovodski servis, ki je seznanjen z vašim poslovanjem, poleg osnovnih storitev nudi tudi podrobnejša poročila, finančne analize in kazalnike ter računovodsko načrtovanje, ki vam pomagajo pri poslovanju, svetujejo na področju računovodstva in davkov, nekateri servisi pa ponujajo celo dopolnjujoče poslovne storitve, izobraževanje, mreženje in povezovanje s poslovnimi partnerji.

Poleg tega lahko dober računovodja podjetniku prihrani veliko denarja, saj zaradi dobrega strokovnega znanja in poznavanja zakonodaje izkoristi vse dane možnosti, dober računovodja namreč točno ve, kaj vse lahko podjetnik umesti med stroške ter si tako zmanjša davčno osnovo. 

 

Kriteriji za izbiro računovodstva

V Sloveniji za opravljanje računovodskih storitev niso predpisani zakonski pogoji, tako da lahko računovodski servis ustanovi vsakdo, tudi če nima primerne izobrazbe ali usposobljenosti. Računovodski servisi so se zato v okviru GZS sami povezali v Združenje računovodskih servisov (ZRS), kjer so izdelali tudi Katalog računovodskih servisov z listino o usposobljenosti, ki trenutno vključuje okoli 200 računovodstev. Med več kot tri tisoč registriranimi podjetji, ki se ukvarjajo z računovodstvom, naj bi jih tako le okoli sedem odstotkov izpolnjevalo pogoje za vpis v katalog, zato naj bo to prvi kriterij pri izbiri računovodskega servisa.

Poleg tega pri izbiri računovodstva raje kot na ceno glejte na usposobljenost in strokovnost zaposlenih, ki vam bodo zaradi neprestanega izobraževanja in poznavanja zakonodaje zagotovili kakovostne, celovite in raznovrstne storitve ter morda celo prihranili nekaj denarja. Upoštevajte tudi njihove reference, prilagodljivost, komunikacijo in način obveščanja strank o zakonskih spremembah, jasnost podajanja informacij in razpoložljivost modernih storitev kot je e-računovodstvo, ki strankam omogoča spremljanje njihovih računovodskih podatkov prek spleta.

Vse zgoraj naštete kriterije smo upoštevali tudi pri snovanju MP računovodstva. Preverite našo subvencionirano ponudbo računovodstva.

 

Vir: Glas gospodarstva, december 2008

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje