Kako izbrati računovodstvo?

Računovodstvo je sestavni del pri vodenju vsakega podjetja. Ker pa je to kompleksna dejavnost in vas lahko napačno vodenje poslovnih knjig drago stane, je izbira dobrega računovodskega servisa še kako pomembna.
Kako izbrati računovodstvo?

Računovodske storitve lahko nudi vsak, ki ima registrirano dejavnost računovodstvo (Vir: missouristate.edu)

Gospodarske družbe in samostojni podjetniki morajo knjigovodsko voditi poslovne knjige in jih enkrat letno skladno z zakonom in računovodskimi standardi tudi zaključiti, nato pa na podlagi knjigovodskih listin pripraviti letno poročilo, ki ga pošljejo na AJPES.

Ker podjetniki navadno nimajo dovolj računovodskega znanja, morajo že na začetku poslovanja izbrati računovodski servis, ki jim lahko poleg vodenja računovodstva tudi svetuje pri ustanavljanju podjetja in kasneje pri poslovanju.

 

Kaj nudi dober računovodski servis?

Majhna podjetja in samostojni podjetniki navadno računovodski servis najamejo zaradi zakonsko obveznega knjigovodstva in davčnih izkazov, čeprav jim lahko ta ponudi tudi mnoge druge storitve.

Tako vam dober računovodski servis, ki je seznanjen z vašim poslovanjem, poleg osnovnih storitev nudi tudi podrobnejša poročila, finančne analize in kazalnike ter računovodsko načrtovanje, ki vam pomagajo pri poslovanju, svetujejo na področju računovodstva in davkov, nekateri servisi pa ponujajo celo dopolnjujoče poslovne storitve, izobraževanje, mreženje in povezovanje s poslovnimi partnerji.

Poleg tega lahko dober računovodja podjetniku prihrani veliko denarja, saj zaradi dobrega strokovnega znanja in poznavanja zakonodaje izkoristi vse dane možnosti, dober računovodja namreč točno ve, kaj vse lahko podjetnik umesti med stroške ter si tako zmanjša davčno osnovo. 

 

Kriteriji za izbiro računovodstva

V Sloveniji za opravljanje računovodskih storitev niso predpisani zakonski pogoji, tako da lahko računovodski servis ustanovi vsakdo, tudi če nima primerne izobrazbe ali usposobljenosti. Računovodski servisi so se zato v okviru GZS sami povezali v Združenje računovodskih servisov (ZRS), kjer so izdelali tudi Katalog računovodskih servisov z listino o usposobljenosti, ki trenutno vključuje okoli 200 računovodstev. Med več kot tri tisoč registriranimi podjetji, ki se ukvarjajo z računovodstvom, naj bi jih tako le okoli sedem odstotkov izpolnjevalo pogoje za vpis v katalog, zato naj bo to prvi kriterij pri izbiri računovodskega servisa.

Poleg tega pri izbiri računovodstva raje kot na ceno glejte na usposobljenost in strokovnost zaposlenih, ki vam bodo zaradi neprestanega izobraževanja in poznavanja zakonodaje zagotovili kakovostne, celovite in raznovrstne storitve ter morda celo prihranili nekaj denarja. Upoštevajte tudi njihove reference, prilagodljivost, komunikacijo in način obveščanja strank o zakonskih spremembah, jasnost podajanja informacij in razpoložljivost modernih storitev kot je e-računovodstvo, ki strankam omogoča spremljanje njihovih računovodskih podatkov prek spleta.

Vse zgoraj naštete kriterije smo upoštevali tudi pri snovanju MP računovodstva. Preverite našo subvencionirano ponudbo računovodstva.

 

Vir: Glas gospodarstva, december 2008

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje