Kako kaže družbam tveganega kapitala?

Trenutne razmere v poslovnem okolju so težke, zato je oteženo tudi poslovanje družb tveganega kapitala. Za likvidacijo se je že odločil Sklad poslovnih angelov, obstaja pa bojazen, da bi mu lahko sledila še katera od družb tveganega kapitala.
Kako kaže družbam tveganega kapitala?

Kako kaže družbam tveganega kapitala? (Vir slike: sxc.hu)

A kljub slabim napovedim jih je večina letos celo bolj aktivnih, kot lansko leto, ko so le tri opravila kakšno naložbo. V Slovenskem podjetniškem skladu so podprli že 13 projektov malih in srednje velikih podjetij v višini 13,31 milijona evrov, medtem ko so v sklepnih fazah izvedbe investicij še štirje takšni projekti.

STH Ventures, ki je v 49-odstotni lasti države, preostanek deleža pa ima v lasti družba S.T. Hammer, je letos opravil dve investiciji: naložbo v podjetji Visionect, ki išče rešitve, usmerjene k nižji porabi energije in naprednim brezžičnim povezavam in BioEta, ki naj bi se ukvarjala z veleprodajo sadja in zelenjave. Letos namerava izvesti še eno investicijo, prihodnje leto pa dve. Vse investicije bodo v skladu s poslovnim načrtom družbe prodali do leta 2020.

Tudi Prvi sklad, ki je na trgu tveganega kapitala pri nas najbolj aktiven, bo prodal investicije in odšel v likvidacijo najpozneje ob koncu desetletja. Doslej je opravil že sedem investicij povprečne vrednosti dobrega milijona evrov. Izbirali so predvsem podjetja, v katera je sklad že vložil sredstva: Celtra, podjetje, ki je razvilo platformo za uporabniku prijazno ustvarjanje medijsko bogatih oglasov za pametne telefone in različne operacijske sisteme, ShoutEm, ki med drugim omogoča preprosto oblikovanje lastnih aplikacij, Connet, ki razvija varnostne spletne rešitve, TAB Systems, ki se ukvarja z razvojem rešitev dostopa na podlagi biometričnih lastnosti uporabnika Efos, ki razvija kompleksne informacijske sisteme na področju okolja in zdrave prehrane, TMG-BMC, ki razvija sisteme in storitve za optimizacijo trenažnih ter rehabilitacijskih procesov v medicini in vrhunskem športu in MountVacation, ki deluje v športnih vodah.

Tudi DTK Murka je letos precej aktivna, saj je izvedla dve investiciji: v podjetje Print boks, ki s samopostrežnim kioskom za tiskanje brez kartuš ponuja okolju prijazno in cenovno ugodno rešitev ter mladinski hotel Hostel Čopova, ki bo do konca leta zaživel v prostorih nekdanje Slovenske investicijske banke.

Med vsemi preostalimi skladi je doslej svojo prvo investicijo opravil le Vzpon, in sicer v kosovsko farmacevtsko podjetje Kandirolli. Preostali skladi še pripravljajo svoje prve investicije, že novembra naj bi posle sklenila sklada Meta Ingenium in SCS.

Vir: Dnevnik

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje