Kako kaže družbam tveganega kapitala?

Trenutne razmere v poslovnem okolju so težke, zato je oteženo tudi poslovanje družb tveganega kapitala. Za likvidacijo se je že odločil Sklad poslovnih angelov, obstaja pa bojazen, da bi mu lahko sledila še katera od družb tveganega kapitala.
Kako kaže družbam tveganega kapitala?

Kako kaže družbam tveganega kapitala? (Vir slike: sxc.hu)

A kljub slabim napovedim jih je večina letos celo bolj aktivnih, kot lansko leto, ko so le tri opravila kakšno naložbo. V Slovenskem podjetniškem skladu so podprli že 13 projektov malih in srednje velikih podjetij v višini 13,31 milijona evrov, medtem ko so v sklepnih fazah izvedbe investicij še štirje takšni projekti.

STH Ventures, ki je v 49-odstotni lasti države, preostanek deleža pa ima v lasti družba S.T. Hammer, je letos opravil dve investiciji: naložbo v podjetji Visionect, ki išče rešitve, usmerjene k nižji porabi energije in naprednim brezžičnim povezavam in BioEta, ki naj bi se ukvarjala z veleprodajo sadja in zelenjave. Letos namerava izvesti še eno investicijo, prihodnje leto pa dve. Vse investicije bodo v skladu s poslovnim načrtom družbe prodali do leta 2020.

Tudi Prvi sklad, ki je na trgu tveganega kapitala pri nas najbolj aktiven, bo prodal investicije in odšel v likvidacijo najpozneje ob koncu desetletja. Doslej je opravil že sedem investicij povprečne vrednosti dobrega milijona evrov. Izbirali so predvsem podjetja, v katera je sklad že vložil sredstva: Celtra, podjetje, ki je razvilo platformo za uporabniku prijazno ustvarjanje medijsko bogatih oglasov za pametne telefone in različne operacijske sisteme, ShoutEm, ki med drugim omogoča preprosto oblikovanje lastnih aplikacij, Connet, ki razvija varnostne spletne rešitve, TAB Systems, ki se ukvarja z razvojem rešitev dostopa na podlagi biometričnih lastnosti uporabnika Efos, ki razvija kompleksne informacijske sisteme na področju okolja in zdrave prehrane, TMG-BMC, ki razvija sisteme in storitve za optimizacijo trenažnih ter rehabilitacijskih procesov v medicini in vrhunskem športu in MountVacation, ki deluje v športnih vodah.

Tudi DTK Murka je letos precej aktivna, saj je izvedla dve investiciji: v podjetje Print boks, ki s samopostrežnim kioskom za tiskanje brez kartuš ponuja okolju prijazno in cenovno ugodno rešitev ter mladinski hotel Hostel Čopova, ki bo do konca leta zaživel v prostorih nekdanje Slovenske investicijske banke.

Med vsemi preostalimi skladi je doslej svojo prvo investicijo opravil le Vzpon, in sicer v kosovsko farmacevtsko podjetje Kandirolli. Preostali skladi še pripravljajo svoje prve investicije, že novembra naj bi posle sklenila sklada Meta Ingenium in SCS.

Vir: Dnevnik

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje