Kako kaže slovenskemu gospodarstvu?

V novi izdaji Bisnode Biltena si poglejte, kakšno je stanje v slovenskemu gospodarstvu. Ugotovili so kar nekaj zanimivosti, na primer, da je več kot 50 odstotkov podjetij poslovalo brez zaposlenih, nekatera pa so poslovala celo brez odprtega transakcijskega računa.
Kako kaže slovenskemu gospodarstvu?

Kako kaže slovenskemu gospodarstvu? (Vir slike: sxc.hu)

V slovenskem gospodarstvu prevladuje dejavnost posredništva – predvsem na področjih trgovine, strokovnega svetovanja in gradbeništva, kjer je bilo oktobra letos registriranih kar 49,2 odstotka vseh slovenskih podjetij. Samostojnih podjetnikov je največ, in sicer kar 56 odstotkov vseh registriranih dejavnosti.

Veliko podjetij je leto 2011 zaključilo brez dobička ali z izgubo: kar četrtina jih je izkazala dobiček, nižji od 1000 evrov, dobiček, višji od 5000 evrov pa jih je izkazalo le 32,2 odstotka podjetij!

In kako je z zaposlitvami? 54,8 odstotka vseh podjetij v Sloveniji je v letu 2011 poslovalo brez zaposlenih, med njimi je seveda največ samostojnih podjetnikov (72,6 odstotkov). Ti skupno ustvarijo 3,7 odstotka vseh prihodkov slovenskega gospodarstva. Kar 5 odstotkov podjetij pa nima nobenega zaposlenega, kljub temu, da ustvarijo več kot 100.000 evrov prihodkov – med njimi jih je 267 celo z milijonom ali več prihodkov.

Kar 8,9 odstotka vseh registriranih podjetij, ustanovljenih pred letom 2012, posluje brez odprtega transakcijskega računa.

V slovenskem gospodarstvu prevladuje domači kapital. Tuji ali mešani kapital so oktobra letošnjega leta zabeležili samo pri 8,3 odstotka podjetij.

Vir: Bisnode

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje