Kako kaže slovenski startup sceni?

V nadaljevanju si lahko preberete povzetek analize trenutnega stanja na slovenski startup sceni, kot jo je izdelal Jugoslav Petković, ki situacijo odlično pozna. Kot kaže, je letošnje leto minilo v znamenju pritekanja tujega kapitala v slovenske startupe.
Kako kaže slovenski startup sceni?

Kako kaže slovenski startup sceni? (Vir slike: sxc.hu)

Jugoslav Petković je izkušen podjetnik, mentor in investitor, ki je svoj prvi internetni posel sklenil pri 16 letih, prvo podjetje pa ustanovil takoj za tem, ko je dopolnil 18 let. Danes ga večina pozna kot soustanovitelja podjetij mimovrste=) in Domenca (danes D.labs), kjer je od leta 2006 do 2011 na vodilni poziciji uspel ustvariti velikana z več kot 100 zaposlenimi. Leto 2012 je posvetil mentorstvu številnim slovenskim startupom, danes pa živi v San Franciscu in dela kot investitor. 

Že lani je izdelal analizo stanja na slovenski startup sceni, tokrat pa je na plano prišel s svežimi podatki. Kot kaže, je v Sloveniji trenutno 147 startupov s 1.400 člani v podjetniških ekipah, kar je nekoliko več kot lani, ko je bilo na sceni 86 startupov z 800 člani ekip. Povsem novih podjetij je letos 23, v lanskem letu pa jih je bilo več, in sicer 38V letih 2012 in 2013 je skupno propadlo 16 podjetij, 7 pa jih je bilo prodanih, med njimi so tudi podjetja Klika, Domenca in Mimovrste=). 

Tuj kapital, vložen v slovenske startupe (Vir slike: Yougo.vc)

Novost letošnjega leta je tudi porast uporabe platform za skupinsko zbiranje denarnih sredstev, katerih pred nekaj leti sploh še nismo poznali. Letos je na Kickstarterju sredstva iskalo več 10 slovenskih startupov, ki so skupno zbrali skoraj 1 milijon dolarjev

Opaziti je tudi porast vključevanja slovenskih startupov v različne podjetniške pospeševalnike. V zadnjih 12 mesecih je bilo v pospeševalnike vključenih več startupov kot prej v petih letih skupaj! Samo v letošnjem letu so startupi na ta način pridobili 0,31 milijona dolarjev.

Zanimivo poročilo s slikovnim gradivom najdete na povezavi: Yougo.vc >>

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje