Kako kaže slovenski startup sceni?

V nadaljevanju si lahko preberete povzetek analize trenutnega stanja na slovenski startup sceni, kot jo je izdelal Jugoslav Petković, ki situacijo odlično pozna. Kot kaže, je letošnje leto minilo v znamenju pritekanja tujega kapitala v slovenske startupe.
Kako kaže slovenski startup sceni?

Kako kaže slovenski startup sceni? (Vir slike: sxc.hu)

Jugoslav Petković je izkušen podjetnik, mentor in investitor, ki je svoj prvi internetni posel sklenil pri 16 letih, prvo podjetje pa ustanovil takoj za tem, ko je dopolnil 18 let. Danes ga večina pozna kot soustanovitelja podjetij mimovrste=) in Domenca (danes D.labs), kjer je od leta 2006 do 2011 na vodilni poziciji uspel ustvariti velikana z več kot 100 zaposlenimi. Leto 2012 je posvetil mentorstvu številnim slovenskim startupom, danes pa živi v San Franciscu in dela kot investitor. 

Že lani je izdelal analizo stanja na slovenski startup sceni, tokrat pa je na plano prišel s svežimi podatki. Kot kaže, je v Sloveniji trenutno 147 startupov s 1.400 člani v podjetniških ekipah, kar je nekoliko več kot lani, ko je bilo na sceni 86 startupov z 800 člani ekip. Povsem novih podjetij je letos 23, v lanskem letu pa jih je bilo več, in sicer 38V letih 2012 in 2013 je skupno propadlo 16 podjetij, 7 pa jih je bilo prodanih, med njimi so tudi podjetja Klika, Domenca in Mimovrste=). 

Tuj kapital, vložen v slovenske startupe (Vir slike: Yougo.vc)

Novost letošnjega leta je tudi porast uporabe platform za skupinsko zbiranje denarnih sredstev, katerih pred nekaj leti sploh še nismo poznali. Letos je na Kickstarterju sredstva iskalo več 10 slovenskih startupov, ki so skupno zbrali skoraj 1 milijon dolarjev

Opaziti je tudi porast vključevanja slovenskih startupov v različne podjetniške pospeševalnike. V zadnjih 12 mesecih je bilo v pospeševalnike vključenih več startupov kot prej v petih letih skupaj! Samo v letošnjem letu so startupi na ta način pridobili 0,31 milijona dolarjev.

Zanimivo poročilo s slikovnim gradivom najdete na povezavi: Yougo.vc >>

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje