Ogrevanje pred jutrišnjo SEO delavnico: Že danes izboljšajte optimizacijo vaše strani!

V predhodnih člankih ste že spoznali pomembnost optimizacije spletne strani pri nastopanju na spletnem trgu. Večino od vas je verjetno »zmotilo« dejstvo, da optimizacija strani ni kratkotrajen proces in da so za vidne rezultate oz. premike v iskalnikih potrebni meseci čakanja.
Kako lahko že danes izboljšate optimizacijo na vaši strani?

Kako lahko že danes izboljšate optimizacijo na vaši strani? (Vir slike: Pixabay.com)

Slednje res drži, a je kot pri gradnji hiše potrebna dobra osnova oz. temelj, ki je v svetu optimizacije t.i. »ON-site« optimizacija.

Pri »ON-site« optimizaciji gre za spremembe na sami spletni strani, katere Googlu povedo oz. jasno prikažejo, kaj naj bi stran prikazovala. Gre torej za vstavljanje pravilne tekstovne vsebine, slikovne vsebine in video vsebin. Pri slednjih je zelo pomembno, kako jih poimenujemo, saj Google ne vidi slik in videa, temveč le prebira opise/zapise v kodi spletne strani.

Poleg vsebin je pomembna tudi tehnična optimizacija, ki zajema dobrega ponudnika gostovanja strani (da je stran čim dlje dostopna tako iskalcem, kot samim iskalnikom), da se stran čim hitreje nalaga in da je stran čim bolj uporabniku prijazna.

Optimizacija spletnih strani delavnica banner

3 pomembne spremembe, ki jih vsak skrbnik spletnih strani lahko naredi že danes

1.) Optimizacija slikovnega gradiva na spletni strani

Kot omenjeno so slike na vaši spletni strani za Google praktično »nevidne«. Sam ne zazna točno, kaj slike prikazujejo, saj prebira zgolj »kodni zapis«, ki vašo sliko opisuje.

Prvi korak je torej že samo nalaganje (upload) slike in poimenovanje datoteke. V kolikor nalagate sliko toplotne črpalke za sanitarno vodo, naj se datoteka imenuje »toplotna-crpalka-za-sanitarno-vodo.jpg«. Tako bo Google povezal to sliko z vašo tematiko. V kolikor bo slika poimenovana »slika_1.jpg« bo enostavno predvideval, da je na sliki »slika« oz. »številka 1« sigurno pa nič v povezavi z toplotnimi črpalkami.

Vabimo vas na delavnico Optimizacija spletnih strani. Predaval bo SEO strokovnjak Igor Bajsić.

Poimenovanje datoteke pred nalaganjem je prvi korak. Kolikor vam uporabniški vmesnik urejanja spletne strani dopušča, pa lahko dodate še 2 parametra, katerima Google posveča pozornost.

Prvi parameter je t.i. »alt tag« torej »alternativna oznaka«. Pri večini vmesnikov je to zgolj prostorček, kamor vpišemo frazo, ki se bo pojavila na spletni strani, v kolikor se slika ne bo pravilno prikazala. Gre za nekakšen »back-up« v primeru težav z nalaganjem slike. Verjetno ste sami že kdaj opazili, da je namesto 5x5cm slike enostavno le obroba in zapis. Tudi slednjega Google razbere in ga poveže z sliko.

BONUS SEO NASVET #1: V kolikor je ime vaše slike »toplotne-črpalke-za-sanitarno-vodo.jpg«, vam priporočam, da v »alt tag« dodate RAZLIČICO te besede, kajti ljudje v Google vpisujejo različne opise dotične črpalke, zatorej bi pri slednji priporočal, na primer, »toplotna črpalka – sanitarna voda«. Prekomerno ponavljanje istih ključnih besed (popolnoma identičnih) lahko prej škoduje kot pripomore k višjim uvrstitvam.

Drugi parameter pa je »description« oz. »opis« slike, ki je lahko dolg par besed, par stavkov ali par odstavkov, če želite. Priporočam opis od enega do dveh stavkov unikatne vsebine, ki opisuje sliko in vsebuje vsaj 1 različico vaše ključne besede oz. dejanske vsebine slike.

2.) Interne tematske povezave na spletni strani/trgovini

Tako kot je pomembno pridobivanje zunanjih spletnih povezav, je pomembno tudi, da so vsebine znotraj same strani tematsko povezane. Pri temu ne gre le za povezave preko menijev, temveč dejanskih povezav znotraj vsebine.

Vzemimo primer spletne trgovine s čevlji. Za ključno besedo »spletna trgovina s čevlji« želimo visoko uvrščanje prve strani »www.ceveljcek.si« (izmišljeno ime). Na spletni strani imamo v ponudbi 100 različnih parov čevljev s 100 različnimi krajšimi/daljšimi opisi teh čevljev. Smiselno bi bilo, da vsaj 10-15 odstotkov teh opisov povežemo s prvo stranjo. Povežemo seveda primerne besede znotraj opisov kot npr.: »Otroški čevlji Bimbo so narejeni iz vrhunskega….« Preko besede »otroški čevlji« naj bo narejena povezava na glavno stran www.ceveljcek.si. Povezava naj bo vidna in klikabilna.

BONUS SEO NASVET #2:  Za najboljši izkoristek je smiselno povezati 10-15 odstotkov izdelkov, za katere Google že sedaj misli, da so bolj pomembni od ostalih. Kako pa naj vemo kaj Google misli?

V iskalnik enostavno vpišete ukaz:

site:vašastran.si vaša ključna beseda

V našem primeru bi to bilo npr:

Site:ceveljcek.si otroški čevlji

Google bo nato prikazal vse podstrani PO POMEMBNOSTI od prve do zadnje. V primeru, da imamo 100 izdelkov, lahko v vse zadetke na prvi strani (v kolikor gre za posamične artikle) dodamo povezavo na zgoraj omenjeni način. Priporočljivo je, da je vsaj 10 povezav unikatnih oz. da imamo 10 različnih fraz, s katerimi se vsebina povezuje. »Otroški čevlji«, »čevlji«, »čevlji za najmlajše« ipd.

3.) Izboljšanje uporabniške izkušnje in lažjega plazenja Googlovega pajka

Zadnji nasvet bo sila kratek, a nič kaj manj efektiven kot predhodnika. Googlov pajek (dejansko ime) namreč redno prepleza vašo glavno stran in določene podstrani. V kolikor ima težave pri doseganju teh strani, se tudi ne bo pretirano zmenil za njih. Tako kot uporabnik ne bo 10x kliknil na 9-to podkategorijo, da bo prišel do svojega zadetka. Bolj kot so podstrani zakopane, manjša je verjetnost, da jo bo Google zaznal oz. upošteval.

Še zadnji nasvet je torej sila enostaven: Z dvema klikoma do vseh strani.

Če uporabnika postavimo na prvo stran, mora do kateregakoli produkta, obrazca ali datoteke priti z največ dvema klikoma (brez uporabe funkcije iskanje).

Avtor članka je Igor Bajsić, SEOPRO.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Uporaba slovenščine pri oglaševanju na spletu

Uporaba slovenščine pri oglaševanju na spletu

Pobuda za oceno ustavnosti je bila vložena zaradi določbe Zakona o javni rabi slovenščine, ki določa, da mora biti spletno predstavljanje in oglaševanje slovenskih pravnih oseb in fizičnih oseb z registrirano dejavnostjo v slovenščini, dodatno pa lahko tudi v tujih jezikih. Preberite več >>

7 nasvetov: prehitite konkurenco s pomočjo SEO optimizacije!

7 nasvetov: prehitite konkurenco s pomočjo SEO optimizacije!

Številni SEO strokovnjaki opozarjajo, da lahko le dobro optimizirana spletna stran prinaša resnično zadovoljive rezultate, kljub temu pa še vedno veliko podjetij ne daje dovolj poudarka področju optimizacije spletnih strani. Preberite več >>

8 SEO smernic, ki jih morate začeti upoštevati takoj

8 SEO smernic, ki jih morate začeti upoštevati takoj

Način komuniciranja uporabnikov spleta z spletnimi iskalniki se v zadnjih letih bistveno hitreje spreminja kot nekoč. Ljudje se tako namesto tipkanja ključnih besed v spletni iskalnik danes raje poslužujejo glasovnega iskanja, namesto branja besedila pa si raje ogledajo videoposnetek, ki predstavi vsebino. Preberite več >>

Ali veste, česa ne smete početi pri pripravi spletnih vsebin?

Ali veste, česa ne smete početi pri pripravi spletnih vsebin?

Podjetja vse več časa in sredstev namenjajo pripravi kvalitetnih spletnih vsebin. Te so namreč osnova za nadaljnje marketinške strategije podjetij. Preberite več >>

5 nasvetov za boljšo optimizacijo spletne strani

5 nasvetov za boljšo optimizacijo spletne strani

Bistvo optimizacije spletne strani je v tem, da se bo vaša spletna stran pojavila čim višje med zadetki iskanja v Googlu. Tako bo nanjo kliknilo več ljudi, s tem pa se bodo možnosti, da boste dobili nove stranke, povečale. Preberite več >>

“On-SERP SEO” čedalje bolj pridobiva na pomenu

“On-SERP SEO” čedalje bolj pridobiva na pomenu

Če želite biti uspešni pri optimiziranju vaše spletne strani, morate slediti aktualnim trendom. Eden izmed njih je "On-SERP SEO". Za kaj gre in kako lahko vašo spletno stran prilagodite temu? Preberite več >>

Zakaj Google kaznuje spletne strani in kako se temu izogniti?

Zakaj Google kaznuje spletne strani in kako se temu izogniti?

Googlov cilj je uporabnikom ponuditi kar najbolj relevantne informacije glede na vpisan iskalni niz. Ker je lastnikom spletnih strani v interesu, da se njihova stran uvršča čim višje, skušajo dostikrat prelisičiti Googlove algoritme. Zaradi tega so lahko kaznovani. Preberite več >>

7 načinov za hitro optimizacijo vaše spletne strani

7 načinov za hitro optimizacijo vaše spletne strani

Predstavljamo vam nekaj enostavnih načinov, kako lahko hitro izboljšate rangiranje vaše spletne strani v iskalniku. Višja uvrstitev bo pripomogla k večji obiskanosti le-te. Preberite več >>

5 napotkov za izboljšanje uvrstitve vaše spletne strani v letu 2020

5 napotkov za izboljšanje uvrstitve vaše spletne strani v letu 2020

SEO trendi se nenehno spreminjajo. Če želite, da bi bila vaša spletna stran uvrščena višje v iskalniku, se jim morate znati v čim večji meri prilagoditi. Katere spremembe bi bilo smiselno uvesti v prihajajočem letu? Preberite več >>

BERT: Googlov najnovejši algoritem, ki bo ponudil še bolj verodostojne rezultate iskanj

BERT: Googlov najnovejši algoritem, ki bo ponudil še bolj verodostojne rezultate iskanj

Google je zasnoval najnovejši algoritem, ki temelji na umetni inteligenci in še v večji meri razume pomen vpisanega besedila v iskalniku. BERT bo spremenil približno 10 % rezultatov iskanj. Preberite več >>

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje